Notícies

Rècord d'atraccions i de països participants en el Festival Internacional del Circ Elefant d'Or, que arriba a l'onzena edició

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

L'esdeveniment tindrà lloc del 2 al 7 de març a la gran carpa plantada al Camp de Mart de la Devesa de Girona

El certamen bat rècord de països participants (fins a vint), i presentarà setanta artistes en vint-i-sis atraccions inèdites dins la pista d'un circ a l'Europa occidental

Aquest matí s'ha presentat la programació artística i les activitats paral·leles de l'onzena edició del Festival Internacional del Circ Elefant d'Or de Girona, que enguany se celebrarà del 2 al 7 de març. L'acte ha comptat amb la presència dels representants de les administracions que donen suport al festival: el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calatayud, i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, a més del director del Festival i president de Circus Arts Foundation, Genís Matabosch.

Tots tres representants polítics han destacat el paper rellevant que ha assolit el Festival del Circ com a esdeveniment de referència i capdavanter d'aquest tipus d'espectacles artístics, ja que s'ha situat en els primers llocs del rànquing mundial.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat "l'aposta clara del Festival per la cultura". "Es tracta d'un festival que ens fa brillar, a la ciutat de Girona i a tota la demarcació, on tot el món del circ té posat el focus. Un festival en què es descobreixen i es donen a conèixer nous talents en l'àmbit cultural i en l'àmbit del circ", ha explicat Noguer.

Per la seva banda, el director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calatayud, ha destacat que "el circ representa moltes coses del que és la cultura: un eix d'integració i pacificació, la mirada de gènere, la garantia d'accessibilitat i la multiculturalitat en un món que es vol mirar cap enfora".

Finalment, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha reflexionat al voltant del públic que accedeix en aquest tipus d'esdeveniments i que hi participa: "El circ és cultura, i precisament aquest esdeveniment ens permet acostar la cultura a tothom, no només a qui ja consumeix productes culturals de manera habitual. Quan parlem d'acostar la cultura a tota la ciutadania parlem d'això, i no ens cansarem de donar suport a iniciatives que ho fan possible".

En aquesta edició, es faran un total de setze representacions sota la gran carpa del Camp de Mart de la Devesa, amb un aforament per funció de 2.314 butaques. Aquest aforament representa la recuperació del 100 % de capacitat després de les restriccions de les dues edicions anteriors, amb motiu de la pandèmia. També aquest any serà el primer, des de la irrupció de la crisi provocada per la covid, que un festival de circ europeu presenta un espectacle procedent de la Xina. En concret, s'hi podrà veure l'actuació de dotze artistes de la companyia acrobàtica de la ciutat de Dezhou, que oferiran dues atraccions d'alt nivell: malabars amb diàbolo i salts a través de cercles.

A més d'aquesta proposta, destaca la presència de dos grups d'acròbates aeris procedents de l'Amèrica llatina, pel seu risc i espectacularitat. D'una banda, els set trapezistes volants mexicans The Flying Caballero, una de les formacions rares de la història, que inclou en el seu repertori el quàdruple salt mortal, ofert per primer cop al nostre país. De l'altra, el quartet colombià The Flyers Valencia, amb l'arriscada proposta de la doble roda de la mort a un ritme vertiginós. Al seu costat es mostraran les diverses disciplines circenses: comicitat, malabars, acrobàcia a terra (mà a mà, icaris, volteig), equilibris (patinatge acrobàtic, corró, funambulisme) i d'altres modalitats d'acrobàcia aèria (cintes aèries), a més del faquirisme, una proposta que arriba des d'Austràlia i que mai s'ha vist al Festival. 

El contrapunt a tanta emoció, risc i vertigen l'aportaran la parella de mags especialistes en quick change o canvi ràpid de vestuari en dècimes de segon, que intentaran batre el Rècord Guinness.

El Festival manté el seu vessant solidari i la voluntat de fer arribar la cultura a tothom. En aquest sentit, i en el marc del programa «Apropa cultura», més de sis-centes persones en risc d'exclusió podran gaudir d'alguna de les representacions programades al Camp de Mart.
 
A més, els infants de menys de dos anys pagaran una entrada simbòlica, i tots els espectadors podran donar un euro per cada entrada que comprin. La suma recaptada es destinarà, com és habitual, a una entitat social que centri la seva activitat a Girona. Enguany, la beneficiària d'aquesta acció serà l'ONG Pallapupas, amb la qual el Festival col·labora acompanyant alguns dels seus artistes en actuacions a l'Hospital Universitari Dr. Josep Trueta o al Centre Geriàtric Maria Gay.

Des del seu inici, exceptuant l'edició especial del juny del 2021, el Festival Internacional del Circ Elefant d'Or ha presentat 783 artistes, que han ofert 233 atraccions mai vistes a l'Europa occidental, davant de 282.803 espectadors. S'han fet un total de 52 dies d'espectacle i 144 representacions a públic general.

Per a més informació, us podeu descarregar el dossier de premsa i la nota de premsa amb totes les novetats, que trobareu al web del Festival.