Ho conclou l'estudi Els turistes a l'Aeroport de Girona Costa-Brava, estiu 2022 del Grup de Recerca en Economia, Indústria i Serveis de la UdG, encarregat per la Taula Gironina de Turisme i amb el suport de la Diputació i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona
S'han analitzat gairebé dues mil enquestes, elaborades a la terminal de sortides entre el 16 de juliol i el 6 de setembre de l'any passat
El 85 % de visitants del país consideren que s'haurien de programar més vols a Girona i que l'AVE hi hauria d'arribar directament
La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha acollit aquest divendres al migdia la presentació de l'estudi Els turistes a l'Aeroport de Girona-Costa Brava, estiu 2022. Es tracta d'un treball elaborat pel Grup de Recerca en Economia, Indústria i Serveis de la Universitat de Girona (UdG), per encàrrec de la Taula Gironina de Turisme i el suport econòmic de la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona.
L'acte ha comptat amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí, i la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la UdG i directora de l'estudi, Anna Garriga. També hi han assistit, entre d'altres, els vicepresidents del Patronat de Turisme Jaume Dulsat, Jordi Masquef i Enric Dotras; el director de l'Aeroport Girona Costa Brava, Vicenç Pallarès; consellers del Patronat de Turisme i membres de la Taula Girona de Turisme.
Aquest document ha de permetre als professionals del sector turístic de les comarques gironines conèixer millor els fluxos i el consum dels visitants per tal de desenvolupar estratègies de màrqueting i comunicació més específiques i fomentar la desestacionalització i la millora de la qualitat dels serveis.
Durant l'estiu passat -entre el 16 de juliol i el 6 de setembre, quan la infraestructura aglutina el gruix de la seva activitat-, es van elaborar 1.952 enquestes a la terminal de sortides de l'aeroport: 1.818 eren turistes estrangers, de nou països diferents (França, Bèlgica, Finlàndia, Països Baixos, Alemanya, Itàlia, Irlanda, Regne Unit i Polònia), i els 134 restants, d'arreu de territori català, la Catalunya del Nord i la Franja.
Aquestes enquestes es portaven a terme un mínim de tres dies a la setmana (dos de laborables i un al cap de setmana), a tots els vols de les companyies Ryanair, Transavia, Jet2 i Smartwings i en diferents horaris.
«Després de viure diverses crisis, és imperatiu radiografiar la infraestructura estratègica que ens connecta amb Europa i nodreix la nostra indústria turística gironina», ha explicat el president de la Diputació, Miquel Noguer durant la presentació de l'estudi. I ha afegit: «Tots tenim un gran interès i el compromís de revitalitzar l'Aeroport Girona-Costa Brava: pel seu valor estratègic, per posicionar-lo com a aeroport de primer ordre i per aconseguir que les empreses i els ciutadans l'identifiquin com a eina pròpia».
Per la seva part, el president de la Taula Gironina de Turisme, Jordi Martí, ha destacat: «L'actual és un moment important per a l'aeroport i apostem, sobretot, per diversificar les companyies aèries que hi operen, reforçar les línies actuals i obrir-ne d'altres dins d'Europa, sobretot en països nòrdics i països de l'Est».
Satisfacció i fidelització
De les conclusions de l'estudi se'n deriva que la immensa majoria de turistes estrangers valoren molt positivament tant l'estada (4,25 punts sobre 5) com l'allotjament turístic (4,06 punts sobre 5). En aquest sentit, és molt remarcable el grau de fidelització de la destinació, ja que el 89 % dels enquestats repetirien l'estada i el 94,3% la recomanarien.
L'estudi mostra que el 85 % dels turistes enquestats viatgen sense paquet turístic, estan una mitjana de nou nits a la destinació -principalment, en hotels (39 %)- i generen una despesa per persona i dia de 132,48 euros de mitjana. Pel que fa als turistes que opten pel paquet turístic (el 15 % restant), el 86 % s'allotgen en hotels i fan una despesa més elevada per persona i dia (185,41 euros).
En aquest sentit, la degana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials de la Universitat de Girona i investigadora principal de l'estudi, Anna Garriga, ha assenyalat: «La Costa Brava capta turistes de mitjà i alt poder adquisitiu, i hi fan una despesa comparable a la de Barcelona. Ens valoren bé i cal seguir fidelitzant-los».
El 32,70 % dels turistes estrangers sondejats van viatjar amb la família i els amics a la demarcació de Girona. El 24,30 % només ho fa amb la família; el 22,18 %, només amb els amics i l'11,25 %, en parella.
D'altra banda, les enquestes d'opinió fetes entre els usuaris del país referents a l'ús de l'aeroport revelen que el 86,5 % creu que s'haurien de programar més vols de Girona i el 67,9 % utilitzaria sempre l'aeroport pel que fa a la connectivitat amb altres països. A més, el 79,8 % d'enquestats considera que l'AVE hauria d'arribar-hi.
Són opinions que estan en consonància amb les reivindicacions de les administracions, les entitats públiques i el sector empresarial de fer revifar l'Aeroport Girona Costa Brava, per impulsar l'economia, la societat i estimular el progrés del territori.
L'Aeroport de Girona-Costa Brava, en dades
El 2022 l'Aeroport de Girona-Costa Brava va registrar 1.313.923 usuaris, dada que suposa un decrement del 32 % respecte del 2019, però que millora les dades del 2021, amb més d'un milió d'usuaris. Durant l'any, a la infraestructura aeroportuària, quatre companyies aèries oferien trenta-sis rutes que connectaven les terres gironines amb onze països.
Quant a nacionalitats, l'Aeroport ha recuperat la normalitat després de la pandèmia i els turistes britànics van tornar a suposar el principal mercat, sobretot amb Ryanair i Jet2, que torna després de dos anys. Durant el 2022, van arribar a les comarques gironines 360.995 passatgers procedents del Regne Unit i 221.487 d'alemanys. En tercer lloc se situa el turisme holandès -pel qual ha fet una aposta la companyia Transavia-, amb 144.310 passatgers.