Notícies

S'inaugura la Biblioteca Walter Benjamin a l'antic Ajuntament de Portbou, amb la participació de la Diputació de Girona

Foto : Fotos: M. Millan

L'equipament és el resultat d'una primera intervenció per rehabilitar l'edifici de les antigues escoles i antic Ajuntament de Portbou, que ha d'acollir la Casa Walter Benjamin

Durant l'acte, s'ha llegit una carta de les netes del filòsof alemany, que es va suïcidar en aquesta localitat l'any 1940, fugint de la Gestapo

Aquest matí s'ha inaugurat a Portbou la Biblioteca Walter Benjamin, amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. L'equipament és el resultat de la primera intervenció en relació amb el projecte de rehabilitació de les antigues escoles i antic Ajuntament d'aquesta localitat alt-empordanesa per acollir la futura seu de la Casa Walter Benjamin.

L'acte, que ha comptat amb una nodrida representació institucional i de persones vinculades al món acadèmic i local, ha esdevingut un homenatge a la figura i el pensament de l'intel·lectual jueu alemany.

El president de la Diputació ha destacat en la seva intervenció que «el projecte Walter Benjamin no és només un projecte de Portbou; és un projecte de demarcació i de país». Així mateix, ha posat en valor l'esforç i el compromís conjunt de les diferents administracions que «fan que avui la construcció d'aquesta biblioteca sigui possible, i que també ho sigui el que probablement és el projecte més gran: la unió dels dos cossos de l'edifici; tot el que ha de ser aquest centre Walter Benjamin».

Per la seva part, la presidenta de la Fundació Angelus Novus, Pilar Parcerisas, entitat impulsora del projecte, ha explicat que l'entitat ha heretat dues biblioteques amb un important fons d'obres del filòsof alemany: la biblioteca de Philippe Ivernel, traductor de Benjamin de l'alemany al francès, i la biblioteca de l'humanista Gian-Luigi Ponzano. «Amb aquestes dues biblioteques heretades per la Fundació Angelus Novus, tenim la base, la primera pedra, per alçar el creixement que pot tenir el pensament, avui molt vigent encara, de Walter Benjamin.»

D'altra banda, Xavier Barranco, alcalde de Portbou, ha destacat que la Casa Walter Benjamin «és una oportunitat per a Portbou, per a Girona, Catalunya i Espanya. Portbou es pot convertir en l'epicentre d'aquest fenomen mundial que és Walter Benjamin».

Les obres de reforma de l'espai han costat prop de 130.000 euros i han comptat amb el finançament de la Diputació de Girona, el Ministeri de Cultura i l'Ajuntament de Portbou. La Fundació Angelus Novus, que gestionarà l'espai, hi ha aportat el mobiliari i la documentació. 

La Casa Walter Benjamin vol explicar de manera permanent la memòria del pas de Walter Benjamin per Portbou i acollir el seu pensament; ser un centre d'estudis i recerca de vocació internacional per a la difusió, promoció i comprensió d'aquesta figura universal que atreu centenars de visitants cada any a la població, on s'organitza anualment l'Escola d'Estiu que du el seu nom. Un centre promotor i defensor dels valors ètics i de la modernitat, de la identitat europea i de la cultura de la pau en la societat actual, un espai que des de la cultura reivindiqui la memòria històrica, els valors democràtics i els drets humans, que tingui Portbou com a lloc històric dedicat a la memòria, la frontera i l'exili, i que contribueixi a la promoció del seu patrimoni històric, cultural i paisatgístic.

Després de l'acte d'inauguració s'ha visitat l'exposició sobre l'exili de l'escriptor i dibuixant Àlvar Orriols, el Memorial Walter Benjamin i la tomba simbòlica de Walter Benjamin al cementiri de Portbou, on ha tingut lloc l'ofrena floral a càrrec de Xavier Barranco, Miquel Noguer i Stefanie Parés-Scheele (representant del Consolat General d'Alemanya a Barcelona). La jornada ha finalitzat amb una lectura de poemes a càrrec de Cari Oriol, catedràtica de llengua i literatura espanyoles.