Notícies

Les quatre diputacions catalanes es reivindiquen com a peça clau en l'equilibri territorial i el servei a les persones

Foto : Fotos: Diputació de Barcelona

El Paranimf de l'Escola Industrial de Barcelona ha acollit aquest dimecres al vespre l'acte central de commemoració del bicentenari de les diputacions catalanes

Durant l'acte els quatre presidents han signat el manifest «Les diputacions catalanes, al servei dels municipis i dels seus ciutadans i ciutadanes»

Les quatre diputacions catalanes han commemorat aquest dimecres al vespre els dos-cents anys de la seva constitució, en l'acte central de celebració del bicentenari al Paranimf de l'Escola Industrial de Barcelona. Hi han participat la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín; la de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i el de la Diputació de Lleida, Joan Talarn. També hi ha assistit la consellera de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà. 

Durant l'acte els presidents de les quatre diputacions han signat el manifest conjunt «Les diputacions catalanes, al servei dels municipis i dels seus ciutadans i ciutadanes», que destaca «el que podem i volem ser al servei dels municipis, dels pobles i de les ciutats de les nostres províncies i demarcacions i, en definitiva, dels catalans i catalanes que hi viuen».

El text també ressalta el paper de les diputacions en el desenvolupament del «model de govern local intermedi al servei dels municipis», fonamentat en la cooperació municipal i que «no es limita a la distribució de recursos, sinó que incorpora valor afegit i genera eines per a reforçar les capacitats dels ajuntaments, veritables protagonistes de les polítiques municipals». En aquesta mateixa línia, el manifest posa en valor aquest model com a «instrument especialment útil per assolir el repte d'un equilibri territorial sostenible» i defensa «l'entesa i col·laboració» entre les diputacions, les comarques, els altres ens locals i la Generalitat per afrontar «els reptes de país que tenim plantejats».

La força del municipalisme

Durant la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat: «Les diputacions hem tingut i volem tenir un paper clau en la vertebració política i econòmica del municipalisme com a ajuntament d'ajuntaments que som, un instrument al servei de les solucions públiques de proximitat». Noguer ha afegit: «El nostre compromís continua intacte amb els nostres municipis. Seguim i seguirem treballant amb el mateix entusiasme i amb el convenciment absolut que la complicitat entre administracions és fonamental».

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, ha recordat que a les quatre diputacions catalanes els «uneix molt més que la història», posant especial èmfasi en el fet que aquesta unió ve donada pel «municipalisme, una força sense la qual no s'entén la Catalunya d'aquests dos segles». Marín també ha posat en valor el paper de les diputacions «al costat dels ajuntaments, al costat de les persones, atenent des de la proximitat, arribant sovint més enllà d'on ens correspon, perquè som alcaldes i alcaldesses, regidores i regidors, i coneixem les veïnes i els veïns pels quals treballem».

Per la seva banda, la presidenta de la Diputació de Tarragona, Noemí Llauradó, ha remarcat «la gran transformació de la Diputació en les darreres dècades, on la transparència, la comunicació, la participació i la vocació de servei públic guien totes les actuacions». «Avui, estem parlant d'administracions modernes i plenament adaptades a les necessitats actuals de la ciutadania a la qual ens devem», ha afegit. 

Finalment, el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha assegurat que la Diputació de Lleida actual se sent hereva de les diputacions catalanes que van impulsar la Mancomunitat i la Generalitat republicana en la seva aposta per Lleida: «En l'actualitat són les polítiques que impulsem per fer arrelar les persones i el talent als municipis rurals, afectats per dècades de desinversió de les administracions més allunyades de la realitat que es viu a la Catalunya sencera, la que construïm des del món local». 

L'acte central de commemoració també ha comptat amb la participació de la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, que ha dit: «Hem d'abordar els reptes del país amb voluntat compartida i treballar plegats per enfortir la cooperació amb els municipis». Vilagrà s'ha referit a la celebració del bicentenari com una oportunitat transformadora del territori i ha afegit que «l'experiència de les diputacions d'aquests dos-cents anys serveix per replantejar el model territorial amb valentia i coratge i per tirar endavant projectes innovadors com ho va ser la Mancomunitat de Catalunya». 

Entre els assistents hi ha hagut la presència d'expresidents de les diputacions, diputats, presidents de consells comarcals i alcaldes. L'acte ha inclòs la interpretació de la peça musical «Song of hope», a càrrec del Cor Amics de la Unió de Granollers, abans de la signatura de la declaració, i de la «Suite catalana», un cop signada.

Documentació