Notícies

Lliurament dels Premis ODS i Agenda 2030 de la Diputació de Girona a instituts de la demarcació

Foto : Fotògraf: Martí Artalejo

Una campanya de la Diputació de Girona i la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines ha desplegat durant el curs accions educatives relacionades amb els ODS, per difondre'ls entre els instituts

Aquest matí ha tingut lloc el lliurament dels Premis ODS i Agenda 2030 que la Diputació de Girona, juntament amb la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, ha atorgat als instituts de la demarcació que s'han format i han treballat els objectius de desenvolupament sostenible durant el curs 2021-2022.

A l'acte, que ha estat presidit per Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Joan Fàbrega, diputat de Desenvolupament Sostenible i Compra Pública de la Diputació de Girona; Josep Piferrer, diputat d'Educació de la Diputació de Girona, i Jan Millastre, president de la Coordinadora d'ONG Solidàries, hi han assistit alumnes de sis dels vuit instituts participants.

En aquesta primera edició de la campanya hi han participat vuit instituts dels municipis de Banyoles (IES Josep Brugulat), Figueres (IES Narcís Monturiol), Salt (IES Salvador Espriu), Palafrugell (IES Baix Empordà), Santa Coloma de Farners, Olot (IES Bosc de la Coma), Ripoll (IES Abat Oliva) i Puigcerdà (IES Pere Borrell).

A partir d'una exposició itinerant de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, s'han desplegat un seguit d'accions educatives amb l'objectiu que l'alumnat conegui els ODS, els faci seus i traslladi el treball dels drets humans a projectes reals i propers al mateix centre educatiu o a la seva població.

El nombre d'alumnes participants ha variat en funció de cada centre, ja que l'activitat era voluntària i els  alumnes sortien de classe per a les formacions en drets humans i ODS. En total, s'han fet 50 hores de formació a nois i noies de 1r a 4t d'ESO.

S'ha format sobre ODS un centenar d'alumnes que a la vegada han format la resta de companys i companyes de centre; s'han fet diferents activitats i campanyes de formació, i sensibilització. Aquests projectes que han realitzat els centres son els que presentaran el dia de la Festa dels ODS i que han estat reconeguts com a bones pràctiques per la Coordinadora d'ONG Solidàries i la Diputació de Girona.

Distinció al foment de l'energia amb consciència (ODS 7) - IES Bosc de la Coma (Olot)
Han treballat una auditoria energètica del centre i com fer la recollida de deixalles i residus del propi centre.

Distinció al foment de la pau (ODS 16) - IES Abat Oliba (Ripoll)
Han presentat l'exposició dels ODS als alumnes de 2n d'ESO a partir d'un concurs sobre els coneixements apresos.

Distinció al foment de l'acció cívica pel clima (ODS 13) - IES Narcís Monturiol (Figueres)
Han dissenyat una campanya de divulgació, en la qual ja han començat a treballar, per difondre el que han après sobre els ODS. La campanya dona a conèixer l'Agenda 2030 a la resta d'alumnes de l'institut i a altres centres de l'entorn proper. També han presentat el projecte seleccionat al Correcull de Figueres (ODS 13).

Distinció al foment del consum responsable (ODS 12) - IES Salvador Espriu (Salt)
Han promogut l'exposició amb missatges a les xarxes socials i pantalles del centre. I han participat en el projecte del centre anomenat «Desplastifica't», que promou la recollida d'envasos en un contenidor diferent de l'habitual per poder conscienciar l'alumnat de la quantitat de residus que es genera en una setmana.

Distinció a la promoció de la salut de les persones i del planeta (ODS 3) - IES Josep Brugulat (Banyoles)
Han fet diverses accions, com ara la recollida de roba a través d'una acció artística. A partir d'un projecte que s'ha fet a 4t d'ESO sobre consum conscient, els alumnes proposen fer una recollida de roba per portar-la a una entitat (Roba Amiga). També han recuperat el servei d'infermera a l'escola, després de no tenir aquest servei durant dos anys. Una infermera del CAP ha començat a oferir el seu servei tots els dimarts en un espai de l'institut habilitat amb aquesta finalitat.

Distinció a la promoció de l'Agenda 2030 (ODS 17) - Institut Santa Coloma (Sta. Coloma de Farners)
Treballen un projecte de síntesi per als alumnes de 1r i 2n a final de curs. S'organitzen grups de 4 alumnes que treballen un ODS en concret i al final elaboren un projecte local de millora relacionat amb el seu ODS.

La Diputació també farà entrega de les distincions a l'Institut Pere Borrell de Puigcerdà i l'Institut Baix Empordà de Palafrugell, que no han pogut assistir a l'acte.

El president de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines, Jan Millastre, ha destacat en la seva intervenció: «Els ODS que heu estat treballant als instituts són més necessaris que mai per una vida plena de totes les persones. La Coordinadora forma part d'aquest projecte per posar el focus necessari en els 17 ODS en el dia a dia».

El diputat d'Educació de la Diputació de Girona, Josep Piferrer, ha afirmat que «Per assolir els ODS cal ser-hi tots: institucions, associacions, professors i alumnes. Aquest treball de formació que heu fet amb els vostres professors i les educadores de la Coordinadora d'ONG ha permès escampar el coneixement rebut a l'entorn quotidià».

El diputat de Desenvolupament Sostenible de la Diputació de Girona ha volgut remarcar que «Amb aquest projecte hem volgut fer realitat l'Agenda 2030 als instituts. És molt important que els joves conegueu i feu vostres els ODS, i que adquiriu coneixements sobre pràctiques sostenibles. Heu fet un bon treball i aquestes distincions us ho recorden».

Finalment el president de la Diputació de Girona ha clos el lliurament dels Premis ODS i Agenda 2030. Nogué ha dit: «Necessitem ciutadans conscienciats i ben formats, i per això ens impliquem en la sostenibilitat i la seva difusió, per poder lluitar contra el canvi climàtic i aconseguir amb tots vosaltres una demarcació i un món més sostenibles. Gràcies per la vostra implicació».