Notícies

El president, Miquel Noguer, en la inauguració del First Michele Taruffo Girona Evidence Week

Foto : El president, Miquel Noguer, en la inauguració del First Michele Taruffo Girona Evidence Week

Organitzat per la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona, es farà entre el 23 i el 27 de maig
 
Aquest matí, s'ha inaugurat el First Michele Taruffo Girona Evidence Week, organitzat per la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona i que tindrà lloc del 23 al 27 de maig al Palau de Congressos de Girona i a la mateixa universitat.
En la inauguració d'aquest congrés internacional de referència sobre raonament probatori hi han participat Jordi Ferrer, director de la Càtedra de Cultura Jurídica i president del Comitè Organitzador del Congrés; Albert Ruda, degà de la Facultat de Dret; Eusebi Campdepadrós, secretari per a l'Administració de Justícia de la Generalitat de Catalunya; Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Marta Madrenas, alcaldessa de Girona, i Maria Pla, vicerectora de Recerca i Transferència de Coneixement de la Universitat de Girona.
Aquesta és la primera edició de la setmana del raonament probatori Michele Taruffo. Es tracta d'una reconversió del congrés internacional que va organitzar la universitat per primera vegada el 2018 i que va tenir una gran acollida en l'àmbit jurídic, ja que aborda com analitzar i tenir en compte les proves dins dels processos judicials.
La Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona ha apostat per convertir aquest congrés en tota una setmana d'activitats: conferències, cursos formatius i tallers, amb l'objectiu d'abordar el raonament probatori des d'una perspectiva pluridisciplinària i internacional.
El congrés ha tingut un gran impacte entre la comunitat internacional de manera que, a dia d'avui, hi ha 500 juristes inscrits en la modalitat presencial, 180 ponents provinents de 32 països, 300 inscrits en modalitat virtual i més de 60 institucions associades, entre les quals, escoles i poders judicials, fiscalies i defensories, associacions acadèmiques, etc.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat en la seva intervenció: «És important que la UdG organitzi a Girona aquest congrés internacional de referència jurídica. Són les sinergies entres les diferents institucions el que permet avui convertir la ciutat en la capital internacional del raonament probatori.».
«Un congrés que ha de servir per reflexionar sobre com analitzar i tenir en compte les proves dins dels processos judicials. Per comprendre millor els problemes que planteja la prova en el procés judicial, obtenir propostes per a la millora legislativa i tenir eines per controlar de forma més fiable la racionalitat de les decisions judicial sobre els fets. En definitiva, l'objectiu de la prova en un procés judicial és aclarir la veritat dels fets. L'interès de la temàtica converteix aquesta primera edició de la setmana del raonament probatori Michele Taruffo en un punt de trobada entre especialistes de l'àmbit jurídic tant del món acadèmic com del món professional, i aportar així coneixement expert.», ha afegit Miquel Noguer.
Miquel Noguer també ha dit, dirigint-se als participants en el congrés: «Des de la Diputació de Girona compartim amb la UdG l'objectiu de garantir una justícia més justa. Que en els processos judicials no hi hagi biaixos entre les parts, en la investigació judicial o entre els mateixos jutges. I en les sessions que treballareu aquests dies parlareu de com millorar aquests procediments. És necessari que en congressos com aquest es puguin aportar mètodes científics que ajudin a validar els fets que estan provats, i que els jutges no tinguin "carta blanca" en fer-ho per garantir el màxim nivell d'independència i justícia.
 

Michele Taruffo
Michele Taruffo va ser investigador de la Càtedra de Cultura Jurídica de la Universitat de Girona fins que va morir al desembre de 2020. Des de la fundació del centre de recerca va participar en tots els projectes que es van desenvolupar en aquesta àrea d'estudi. No en va fou professor destacat del màster en Raonament Probatori i membre del comitè assessor de Questio facti, revista internacional sobre raonament probatori.
Cal destacar també que la Universitat de Girona acull des del març de 2020 el Fons Michele Taruffo, compost per un fons bibliogràfic de més de tretze mil títols i una petita col·lecció de peces d'art contemporani.