Notícies

La Diputació aprova les bases reguladores de subvencions per a la consolidació de personal tècnic en l'àmbit de la promoció i el desenvolupament econòmic local

Foto :

El Ple ha fet una declaració institucional de suport a la pagesia i a les zones afectades per les gelades de l'abril de 2022
 
S'aproven una moció per tal d'incorporar el crim d'ecocidi a la legislació penal i una moció en suport del dret d'autodeterminació del poble sahrauí

En el ple d'avui s'ha fet efectiva la renúncia com a diputat provincial de Víctor Puga (PSC)

El saló de sessions de la Diputació de Girona ha acollit aquest dimarts el ple del mes de maig, en el qual s'han aprovat les bases reguladores de subvencions per a la consolidació de personal tècnic en l'àmbit de la promoció i el desenvolupament econòmic local de les entitats adherides a la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) per incloure-les a la propera modificació del Pla Estratègic de Subvencions 2020-2023.
La Diputació de Girona s'ha compromès a implicar-se activament en la implantació de l'Agenda 2030 i en la consecució dels objectius de desenvolupament sostenible (ODS) en l'àmbit local. L'Agenda 2030 va ser aprovada per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) el 2015 i ratificada per 193 països. Els ens locals tenen un paper essencial en la majoria dels ODS, atès que són les administracions amb més potencial d'identificació i amb més capacitat per involucrar la ciutadania i establir aliances amb associacions i empreses del territori. A més, la seva escala d'actuació propicia la realització de projectes transformadors susceptibles d'aconseguir que els principis de l'Agenda 2030 esdevinguin tangibles. Aquesta subvenció té impacte principalment sobre els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030 següents: objectiu 8, «Promoure el creixement econòmic sostingut, inclusiu i sostenible, l'ocupació plena i productiva i el treball digne per a tothom», i objectiu 11, «Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles».

La posada en funcionament per part dels ens locals de polítiques de desenvolupament local és una decisió lliure i que, en tot cas, no té un finançament garantit, més enllà del que puguin aportar les mateixes hisendes municipals i les transferències rebudes de les administracions superiors. La majoria de les entitats que han posat en funcionament àrees de promoció i desenvolupament econòmic local ho han fet contractant personal específic per desenvolupar programes destinats a afavorir la creació d'ocupació, la millora de l'ocupabilitat, la inserció laboral i la qualitat de l'ocupació, i actuacions que facilitin el suport directe a la creació, la consolidació, el creixement o el replantejament d'empreses, així com la promoció d'un entorn més favorable al seu desenvolupament i a la seva competitivitat, entre altres actuacions.

La llei no permet concatenar contractes a partir del tercer any, i moltes entitats de la Xarxa de Serveis Locals de Promoció Econòmica (XSLPE) no poden consolidar les places subvencionades pel Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) o les places dependents d'altres subvencions de la Generalitat, de manera que, tot i justificar un pla de treball adequat, els projectes no tenen la continuïtat necessària per manca de personal. Aquest fet suposa una pèrdua de talent i de recursos, ja que les administracions formen especialistes en les diferents matèries de l'àmbit de la promoció i el desenvolupament econòmic local (comerç, emprenedoria, mercat de treball, teixit productiu, desenvolupament rural) que després no es poden consolidar.

El Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona, coneixedor d'aquesta situació, pretén donar suport a les entitats que apostin per la consolidació d'aquest personal, proporcionant uns ajuts durant tres anys del contracte.

El Ple també ha aprovat les bases reguladores dels premis als esportistes gironins d'esports individuals que participen en competicions federades. Amb aquestes bases es vol regular el procediment per a la concessió de premis als esportistes d'esports individuals de la demarcació de Girona que formen part del Programa de Tecnificació Alt Rendiment Català (ARC) de la Generalitat de Catalunya i/o que participen en campionats d'Espanya, d'Europa i del món, fomenten la projecció de les comarques gironines a l'exterior i promouen l'activitat física i esportiva entre la població gironina.

S'hi estableixen dues línies de suport: suport als esportistes d'alt nivell, que premiarà les persones seleccionades amb un import mínim de 500 €     i màxim de 5.000 €    , i suport als medallistes en campionats d'Espanya o campionats d'àmbit superior, que premiarà les persones seleccionades amb un import mínim de 200 €     i màxim de 1.000 €    .

En el ple d'avui també s'han aprovat diferents expedients de suplement de crèdit i de crèdit extraordinari per atendre despeses que no poden demorar-se fins a l'exercici següent i per a les quals el crèdit previst és insuficient i no pot ser objecte d'ampliació, peticionats per diferents organismes i centres gestors de la corporació. El valor total és d'1.784.922 euros.

Declaració institucional de suport a la pagesia i a les zones afectades per les gelades de l'abril de 2022
En aquest ple de maig també s'ha consensuat una declaració institucional de suport a la pagesia i a les zones afectades per les gelades dels primers dies d'abril del 2022, en què diverses zones de Catalunya van viure un dels pitjors episodis de gelades dels darrers anys. L'afectació es localitza principalment a les comarques del Segrià, la Noguera, el Pla d'Urgell, les Garrigues i l'Urgell, però també al nord de la Ribera d'Ebre, a poblacions com la Torre de l'Espanyol, Flix i Ascó.

Els danys en aquestes zones comportaran una davallada molt important la propera collita (en força casos podria ser nul·la o gairebé nul·la), i s'afegeiran a les conseqüències que el sector agrari ve suportant de sequera, encariment dels costos de producció i el seu agreujament, causat per la lamentable invasió de Rússia a Ucraïna i la guerra.

El Ple de la Diputació vol fer arribar tot el suport a les persones afectades i a les zones del país que han patit afectacions en els cultius provocades per les gelades del mes d'abril i demana:
1. Que es promulguin, en els àmbits de les competències corresponents, les mesures ad hoc per la greu afectació de les gelades de principis d'abril d'enguany.
 2. Que s'ampliïn les operacions financeres vinculades al Contracte Global d'Explotació en dos anys de carència, ja sigui mitjançant l'ICF o establint convenis amb les entitats financeres.
3. Que s'emprenguin actuacions amb l'objectiu que el sistema sigui més resilient en els propers anys, millorant el sistema d'assegurances, invertint en sistemes de protecció i millorant en coneixement per fer millors tries en noves plantacions.
4. Que es revisin els diferents programes operatius per millorar i perfeccionar les tècniques per a la prevenció de glaçades.
5. Alhora és important que l'Administració s'asseguri que no disminueix, com a conseqüència de les glaçades, la disponibilitat dels fons cofinançats de què disposen les agrupacions de productors del sector de la fruita.
6. Finalment, que es faci arribar aquesta declaració a la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, al ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació i a la Unió de Pagesos de Catalunya.

Moció per incorporar el crim d'ecocidi a la legislació penal
Tots els grups presents a la Diputació de Girona han acordat que el Ple de la Diputació insti el Congrés espanyol i el Parlament europeu per tal que s'inclogui el delicte d'ecocidi en la legislació penal estatal i europea.
Mitjançant aquesta moció es vol donar suport a una iniciativa  tramitada fa poc al registre del Parlament de Catalunya, el mes de març, per tal que aquest sigui el primer Parlament subestatal (en terminologia de la UE) que voti favorablement a la incorporació d'aquest delicte tant a la legislació estatal com a la legislació que regula el Tribunal Penal Internacional. Si el Parlament de Catalunya aprova per majoria la proposta, anirà al Parlament espanyol i tots els partits hauran de votar la incorporació directa al dret penal estatal. Seria el segon cas després del Parlament belga a escala de la UE.
La moció aprovada considera, a més, molt rellevant que qualsevol proposta de tipificació del delicte d'ecocidi comporti el deure de reparació dels gravíssims danys ambientals i comunitaris causats arreu del planeta. Aquest delicte s'hauria d'imputar tant als directius com als accionistes i inversors de les companyies transnacionals que tenen com a únic objectiu la infinita expansió de beneficis amb completa despreocupació del seu cost climàtic, en biodiversitat o en la supervivència i el benestar de les comunitats humanes afectades. Segons la moció, cap empresa o govern no hauria de poder continuar devastant el planeta i les poblacions indígenes i aïllades.
També es dona suport a la campanya internacional Stop Ecocide International i s'hi fomenta l'adhesió dels municipis de les comarques gironines. Així mateix, es recomana als municipis de la demarcació de Girona substituir gradualment l'ús d'herbicides que contenen glifosat per mitjans mecànics per desherbar o per qualsevol altre mètode no contaminant i que no malmeti la salut ni el medi ambient.

Moció en suport del dret d'autodeterminació del poble sahrauí
El Ple de la Diputació de Girona ha aprovat una moció presentada pels grups JxCat i ERC  de suport polític explícit al dret d'autodeterminació del poble sahrauí.
El Ple remarca la tasca de la Federació d'Associacions Catalanes Amigues del Poble Sahrauí, que agrupa entitats catalanes solidàries amb la seva lluita, desenvolupa projectes de suport a la població sahrauí, denuncia la situació que pateix i treballa perquè les administracions públiques es posicionin a favor seu. En aquest sentit, ACAPS Girona i la Coordinadora d'ONGs solidàries promouen que els ens públics adoptin mocions com aquesta.
El grups de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya, Candidatura d'Unitat Popular, Independents de la Selva i Tots per l'Empordà han proposat demanar al Govern de l'Estat espanyol que rectifiqui de forma immediata el seu posicionament favorable a un pla d'autonomia del Sàhara Occidental, que és contrari als drets del poble sahrauí, i que sigui proactiu i exigeixi al Govern del Marroc que compleixi les resolucions de les Nacions Unides i es faci un referèndum d'autodeterminació del Sàhara Occidental, tal com li correspon a l'Estat espanyol com a potència administradora del territori i de denúncia de les repetides violacions dels drets humans que pateix el poble sahrauí als territoris ocupats pel Marroc.
També instarà el Parlament de Catalunya a constituir l'Intergrup per la Pau i la Llibertat al Sàhara, ja que malgrat haver estat en funcionament les darreres legislatures més d'un any després de l'inici de la tretzena, continua sense activar-se. L'objectiu és que Catalunya tingui una representació institucional de màxim nivell a l'hora de fer arribar el seu suport a una resolució pacífica i respectuosa amb els drets del poble sahrauí.

Renúncia al càrrec de diputat del PSC de Víctor Puga
Durant la sessió ordinària d'aquest ple de maig s'ha fet efectiva la renúncia de Víctor Puga com a diputat provincial per part del PSC. El diputat s'ha acomiadat del Ple de la corporació després d'haver ocupat el càrrec des de l'abril del 2021 fins al maig del 2022. Deixa el càrrec per dedicar-se a l'activitat professional.