Notícies

Commemoració del centenari del naixement del fotoperiodista Pablo García Cortés, Pablito

Foto : Fotògraf Miquel Millan

El president, Miquel Noguer, inaugura l'exposició «Pablito, una visió propera» a la Casa de Cultura

La mostra, que és una selecció d'imatges captades pel fotoperiodista, es podrà visitar fins al 21 de maig

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha inaugurat aquest vespre l'exposició «Pablito, una visió propera» a la Casa de Cultura de Girona, amb motiu del centenari del naixement del fotoperiodista Pablo García Cortés (Almeria, 1922 - Girona, 1999).A l'acte hi han participat Paul Garcia, fill del fotògraf i Albert Johé, director en funcions de la Casa de Cultura.

Es tracta d'una selecció d'imatges captades pel fotògraf que mostren l'activitat social, política i artística de les comarques de Girona i la seva transformació al llarg de gairebé tres dècades.

Entre els anys 1957 i 1984 Pablito es va acostar al món de la cultura, l'esport i l'oci nocturn gironins gràcies a la seva habilitat com a fotoperiodista, però també per la seva dimensió humana, i fruit d'això en va recollir un bon nombre de testimonis gràfics. 

Pablito va ser, tal com l'ha definit el seu fill, Paul Garcia, un «influencer dels anys setanta» que va documentar els anys del boom turístic de la Costa Brava amb imatges de personalitats, artistes i famosos d'arreu del món.

L'activitat realitzada per Pablo García Cortés, Pablito, durant tres dècades a les comarques de Girona va generar un important fons fotogràfic integrat per més de 78.000 imatges i 50 objectes fotogràfics. L'any 1993 la Diputació de Girona i el mateix fotoperiodista van acordar l'ingrés d'aquest fons a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona. 

El president, Miquel Noguer, ha destacat en la seva intervenció: «El Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, INSPAI, és un servei públic especialitzat que forma part de l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de la Diputació de Girona, i es caracteritza perquè és un dels pocs equipaments específics dedicats a la recollida, el tractament, la conservació, la difusió, la creació i la promoció de la imatge, com també a la formació i l'assessorament tècnic dirigit a municipis i a centres i equipaments culturals».

Seguidament, Miquel Noguer ha afegit: «Els objectius principals d'INSPAI són preservar la memòria històrica fotogràfica i audiovisual de les comarques gironines i fer-ne difusió, així com promoure la fotografia actual i donar-la a conèixer mitjançant exposicions i publicacions. I això és el que volem aconseguir amb aquesta exposició, "Pablito, una visió propera", donar a conèixer a la ciutadania, sobretot als més joves, el llegat que aquest fotògraf i periodista incansable ha deixat al llarg dels anys (des del 1940 fins al 1999) a la nostra demarcació». 

Finalment, el president ha remarcat: «A la Diputació de Girona, mitjançant el Centre de la Imatge, estem orgullosos de ser dipositaris del Fons Pablito, que conté material de gran interès per a la història i la crònica de les comarques gironines».

La mostra es podrà visitar del 21 d'abril al 21 de maig, de dimarts a divendres, d'11 h a 20 h, i els dissabtes, d'11 h a 18 h.

Biografia
Pablo García Cortés, Pablito (Almeria, 1922 - Girona, 1999), va captar amb la seva càmera gairebé tres dècades de l'activitat social, política i artística de les comarques gironines.

A finals dels anys cinquanta, després d'haver treballat com a fotògraf a Madrid i Barcelona, Pablito es va establir definitivament a Girona.

Entre els anys 1957 i 1984, la seva habilitat com a fotoperiodista i també la seva dimensió humana li van permetre acostar-se al món de la cultura, l'esport i l'oci nocturn gironins i recollir-ne un bon nombre de testimonis gràfics, publicats en mitjans com Dicen, Tele/eXpres, Los Sitios de Girona, L'Indépendant o Paris Match i les agències EFE i Europa Press.

Ingrés del fons fotogràfic a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona

El fons fotogràfic de Pablo García Cortés, Pablito, va ingressar a INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, l'any 1993 i consta  de 78.000 fotografies, així com de 50 càmeres i objectes fotogràfics.

El fons aplega la documentació fotogràfica generada pel productor i autor, Pablito, durant la seva carrera professional com a reporter gràfic i fotoperiodista, sobretot centrada en la premsa de les comarques gironines.