Notícies

El diputat Jordi Xargay representa a la Diputació de Girona en l'homenatge a Jovan Divjak a Sarajevo

Foto : El diputat Jordi Xargay representa a la Diputació de Girona en l'homenatge a Jovan Divjak a Sarajevo

El diputat Jordi Xargay ha assistit aquest cap de setmana a Sarajevo als actes d'homenatge al general Jovan Divjak en el primer aniversari de la seva mort.

En l'acte d'homenatge s'ha presentat la trilogia dels seus diaris de guerra Ne Pucaj (1992, 1993 i fragments), memòria de l'heroica defensa de Sarajevo sense armes i la incomoditat que va suposar per al poder un Divjak compromès amb el diàleg entre cultures.

L'homenatge ha tingut lloc a la Vijecnicasa, l'antiga biblioteca, destruïda pels bombardejos de 1992 i ara seu del Consell Municipal de Sarajevo. Hi han assistit el president de Bòsnia i Hercegovina, Zeljko Komsic; l'alcaldessa de Sarajevo, Benjamina Karic; el delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya als Balcans, Eric Hauck, i l'ambaixadora del Govern espanyol a Sarajevo, María Teresa Lizaranzu; i ministres del govern, entre altres autoritats, i ha finalitzat amb un concert de Women's Vocal Ensemble Corona.

Durant l'estada a Sarajevo, Jordi Xargay s'ha reunit amb el rector de la Universitat de Sarajevo (UNSA), Rifat Skrijelj, per intercanviar opinions i ampliar llaços entre les dues institucions.El diputat Xargay també ha fet una ofrena floral a la tomba de Jovan Divjak, durant l'homenatge institucional del Govern de Sarajevo.

La Diputació de Girona manté lligams amb Sarajevo en el marc de les relacions amb l'associació Education Builds Bosnia and Herzegovina - Jovan Divjak.

Per a Jordi Xargay, el llegat d'aquest general pacifista és més necessari que mai no tan sols a Bòsnia i Hercegovina sinó a tot Europa. El record de la guerra de Bòsnia de fa 30 anys adquireix rellevància davant d'una nova guerra al continent europeu, a Ucraïna, i de noves amenaces de trencament de tots els valors universals que els ciutadans bosnians van saber defensar.

Jovan Divjak
El general bosnià Jovan Divjak va morir a Sarajevo el 8 d'abril de 2021. Nascut el 1937 a Belgrad en el si d'una família sèrbia, Divjak va estar molt vinculat a la Diputació de Girona per la col·laboració que la corporació manté amb l'associació Education Builds Bosnia and Herzegovina, creada el 1994 per ajudar els nens víctimes de la guerra dels Balcans i que ell mateix dirigia. El conflicte bèl·lic va comportar la destrucció de les institucions educatives i el col·lapse dels sistemes educatiu i d'atenció de les necessitats socials en general.

Jovan Divjak va abandonar l'exèrcit iugoslau per entrar a formar part de l'Estat Major de l'Exèrcit de la República de Bòsnia i Hercegovina un cop aquest país es va declarar independent el 1992. A partir de llavors, es va erigir en un dels símbols de la Bòsnia multicultural i en un dels principals actius en la defensa de Sarajevo, que va resistir un setge de gairebé quatre anys i on van morir més de deu mil civils.

El seu compromís i valor humanitari i la seva tasca valenta i altruista en defensa de les víctimes de la guerra i en la preservació de la convivència multicultural ja formen part del llegat que ha deixat a les comarques gironines.

Documentació