Notícies

El vicepresident Pau Presas, en la inauguració de la senyalització del tram entre les Planes d'Hostoles i Cantonigròs de la ruta dels Maquis

Foto : El vicepresident Pau Presas, en la inauguració de la senyalització del tram entre les Planes d'Hostoles i Cantonigròs

Pau Presas, vicepresident primer de la Diputació de Girona, ha inaugurat el plafó que senyalitza el tram entre les Planes d'Hostoles i Cantonigròs de la ruta dels Maquis, a l'avinguda Narcís Aribau de les Planes d'Hostoles, juntament amb Eudard Llorà, alcalde de les Planes; Vicenç Villatoro, director del Memorial Democràtic de Catalunya, i Raül Valls i Josep Serra, president i membre respectivament de l'Amical d'Antics Guerrillers de Catalunya.

Amb la inauguració del plafó de senyalització, la ruta dels Maquis, en el tram de les Planes d'Hostoles a Cantonigròs, ha entrat a formar part de la Xarxa d'Espais de Memòria a través de l'Amical d'Antics Guerrillers de Catalunya.  Es tracta de la cinquena senyalització d'aquesta ruta. S'han senyalitzat prèviament els trams de Molló, Camprodon, la Vall de Bianya i la Vall d'en Bas.

A la ruta dels Maquis a les Planes d'Hostoles s'ha recordat Josep Boada, fill d'aquest poble i guia emblemàtic de la ruta.

El vicepresident primer, Pau Presas, ha assenyalat: «Situar les persones i els fets sobre el terreny no és gens banal, ja que aquests camins de memòria i paisatge, les rutes dels maquis, ens permeten actualitzar la lluita antifeixista i reflexionar sobre aquest camí que encara avui hem de reprendre».
 
«Des de la Diputació de Girona fem nostres els propòsits del projecte de senyalitzar la ruta dels Maquis per terres gironines. Només fent memòria podrem construir una societat més tolerant i pacífica per a les generacions futures», ha afegit.

De les Planes d'Hostoles a Cantonigròs
El viatge, de gairebé una setmana, sortia de la Menera o de Serrallonga. Els maquis passaven la frontera pel coll de les Falgueres i anaven en direcció a Talaixà. Evitaven Oix, on hi havia una caserna de la Guàrdia Civil, passant per la muntanya de Santa Bàrbara de Pruneres i Sant Eudald de Jou. Travessaven el riu Fluvià per sota el cingle de Castellfollit i, pujant per Sant Julià del Mont, arribaven a Santa Pau. Seguien cap a les Medes i Sant Esteve de Llémena, on tenien cases de suport per descansar. Continuaven cap a les Planes d'Hostoles. Allà, als afores del poble, la família del guia Josep Boada els facilitava menjar i informació, i podien descansar mentre era de dia. Al capvespre, continuaven el viatge pujant pels cingles del Far cap a Rupit. En funció de les circumstàncies, des de Rupit anaven fins a Cantonigròs o bé cap a Montdois, per travessar el Ter pel pont de Querós. L'itinerari a peu acabava a les estacions de tren d'Hostalets de Balenyà, Centelles o Aiguafreda, que eren menys vigilades.