Notícies

El president, Miquel Noguer, en la inauguració de la sala polivalent de la Fundació Els Joncs a Sarrià de Ter

Foto : El president, Miquel Noguer, en la inauguració de la sala polivalent de la Fundació Els Joncs a Sarrià de Ter

La Diputació de Girona ha subvencionat part de les instal·lacions del centre

L'espai, de 570 m2 i situat a les instal·lacions del centre, s'ha anat construint per fases i se'n beneficiaran 150 usuaris


Aquest dimarts el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat en la inauguració de la sala polivalent de la Fundació Els Joncs. En l'acte hi han participat també el president del Patronat de la Fundació Els Joncs, Dionís Poch; l'alcalde de Sarrià de Ter, Narcís Fajula; la directora de l'àrea de relacions amb entitats socials de la Fundació "la Caixa", Joana Prats; la delegada del Govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral; el vicepresident i el tresorer del Patronat de la Fundació Els Joncs, Jesús Candel i Miquel Castelló; el director del centre ocupacional de la Fundació Els Joncs, Carles Saló, i altres persones i familiars vinculades a la Fundació.

La Fundació Els Joncs, de Sarrià de Ter (Girona), ha inaugurat avui una sala polivalent de 570 m2 que permetrà espaiar i ampliar les activitats terapèutiques i lúdiques dels 152 usuaris, persones amb discapacitat intel·lectual. El nou espai està situat a les mateixes instal·lacions de l'entitat i al costat del centre ocupacional i del centre especial de treball. En total, s'hi han invertit 790.000 €        i l'última fase ha comptat amb el suport econòmic de la Diputació de Girona i la Fundació "la Caixa", que hi han aportat 125.000 €        cadascuna. Inicialment, el 1970, aquesta sala havia estat pensada com a auditori d'un centre d'estudis quan la fundació gironina encara no s'havia constituït. L'obra va quedar aturada i no va ser fins al 2013 quan des de l'entitat es va impulsar la rehabilitació de l'espai. Durant els darrers nou anys, i en tres fases diferents, s'han fet diverses actuacions per adequar-lo.

El president d'Els Joncs, Dionís Poch, ha explicat: «Amb aquest espai satisfarem les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual que atenem, tant dels tallers com de l'escola. Cada cop tenim més usuaris, l'espai per fer activitats se'ns havia quedat petit i ara les podrem augmentar. Amb la sala polivalent, també disposarem d'un lloc on podrem interactuar amb els veïns del nostre entorn».

Al carrer Xuncla, Els Joncs ara disposa de tres espais d'ús per a persones amb discapacitat intel·lectual: el centre ocupacional, el centre especial de treball i la sala polivalent, on els usuaris se socialitzen fent activitats de caràcter educatiu i de lleure, com teatre, zumba, musicoteràpia i d'altres relacionades amb les habilitats. La nova sala polivalent també l'aprofitaran alumnes de l'escola d'educació especialitzada CEE Mare de Déu del Carme, situada al mateix municipi.

Un espai arquitectònic abandonat i ara rehabilitat
Els fonaments de la sala inaugurada avui es van començar a posar el 1970. La paperera Torras Hostench, propietària de la finca en aquella època, va cedir un espai al Ministeri d'Educació i Ciència per idear-hi un centre d'estudis i de formació professional (Escola de Mestratge Industrial). Es va començar a construir, però un canvi en el pla educatiu del Ministeri el va deixar sense efecte i l'espai va quedar inacabat i, posteriorment, abandonat. Els Joncs va comprar aquesta finca el 1989 i va començar a rehabilitar la nau industrial i les aules per poder iniciar les activitats. Entre el 2013 i el 2016 va dur a terme una primera actuació de la sala per evitar-ne la degradació i possibilitar-ne l'ús.

El creixement del nombre d'usuaris i l'augment de les seves necessitats van empènyer Els Joncs a finalitzar aquest espai. El 2020 es van fer tasques de tancament, climatització i reforma del sòl; el 2021, un reforç de l'estructura, serveis, vestidors, magatzems i l'obertura d'un nou accés, i recentment, la urbanització de l'entorn.

Aquesta última fase ha comptat amb el suport conjunt de la Diputació de Girona (125.000 €       ) i de la Fundació "la Caixa" (125.000 €       ).
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha manifestat: «Estem contents de poder inaugurar aquesta sala polivalent, que permetrà desenvolupar les activitats tant als usuaris dels tallers com als alumnes de l'escola. Des de la Diputació de Girona treballem per acostar la tasca de l'Administració als ciutadans, especialment dels que més ho necessiten, millorant-ne el dia a dia».

Per la seva banda, la directora de l'àrea de relacions amb entitats socials de la Fundació "la Caixa", Joana Prats, ha ressaltat «la importància de poder comptar amb un espai d'aquestes característiques al municipi gironí. En moments com l'actual és necessari apostar per una xarxa comunitària i promoure el desenvolupament d'activitats educatives i de lleure que serveixin per ajudar a les persones en el seu creixement personal i social».

La delegada del govern de la Generalitat a Girona, Laia Cañigueral, ha destacat que «la inauguració d'aquesta sala polivalent, així com la feina que feu a la Fundació Els Joncs en el vostre dia a dia, demostren el compromís de l'entitat amb les persones a les quals ateneu. Treballeu per afavorir el desenvolupament dels usuaris en tots els àmbits de la vida, i això és indispensable per aconseguir la integració social i laboral, i potenciar la igualtat d'oportunitats».

Narcís Fajula, alcalde de Sarrià de Ter, explica: «La Fundació Els Joncs és una peça clau per entendre el benestar del tercer sector. Dia a dia ajuda nois i noies a incorporar-se a la societat, a augmentar la seva autoestima i qualitat de vida. El fet que siguin a Sarrià de Ter i que ens ajudem en diferents àmbits suposa un orgull per al municipi i per al consistori».

Sobre la Fundació Els Joncs
La Fundació Els Joncs va ser constituïda el 1991 per familiars i professionals que treballaven al Centre d'Educació Especialitzada Mare de Déu del Carme. Van impulsar un centre especial de treball que va iniciar l'activitat el 1995 amb la finalitat de buscar la plena integració laboral i social de nois i noies amb discapacitat intel·lectual, un cop superada l'edat escolar.

Des del centre especial de treball s'ofereixen serveis de neteja (d'aparcaments de comunitats de veïns i particulars, de fàbriques o naus industrials) i de manipulats (muntatge de jocs de taula i de peces d'ús industrial). Actualment dona feina a vint persones amb discapacitat intel·lectual, amb treballs de neteja en aparcaments, comunitats i naus, principalment.

El 2000, Els Joncs va obrir el servei ocupacional  (mitjançant un conveni amb l'actual Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya) i va començar amb el servei ocupacional i d'inserció (SOI), que es va completar el 2007 amb el servei de teràpia ocupacional (STO). En aquest espai s'hi realitzen activitats de caràcter educatiu, social, prelaboral i de lleure per ajudar persones amb discapacitat intel·lectual que, per les seves característiques personals, tenen un difícil accés al mercat laboral.

La Diputació de Girona ha col·laborat en altres ocasions amb la Fundació Els Joncs.
L'any 2020 va subvencionar l'adquisició d'una furgoneta per fomentar les activitats de lleure del centre ocupacional.