Notícies

El president de la Diputació, en el Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses

Foto : Autor: Ajuntament Sant Feliu de les Abadesses

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, assisteix al Ball dels Pabordes de Sant Joan de les Abadesses, amb motiu de la Festa Major del municipi.

L'acte ha estat presidit per l'alcalde Ramon Roqué, des del balcó de l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, juntament amb el president Miquel Noguer; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, l'alcalde de Ripoll i diputat al Parlament de Catalunya, Jordi Munell, i la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà, entre altres autoritats. Tots ells han gaudit del Ball dels Pabordes, l'acte central més popular i folklòric de la Festa Major.

El president Noguer ha estat present a Sant Joan de les Abadesses i al Ball dels Pabordes de la vila en un moment tan transcendent i important per al país, en què la cultura, les tradicions i les petites coses del dia a dia han estat el pal de paller de la identitat del país.

El Ball dels Pabordes forma part del catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya des del 25 de maig de 2010. S'interpreta a Sant Joan de les Abadesses durant la Festa Major del Santíssim Misteri, i sempre es balla el segon diumenge de setembre, i el dilluns següent, a la plaça Major. És el nostre petit tresor i la nostra aportació a la dansa catalana, que destaca pel seu caràcter seriós i senyorial.

Ball dels Pabordes
El Ball dels Pabordes va ser declarat Element Festiu Patrimonial d'Interès Nacional. Es tracta d'una dansa tradicional ballada per parelles abillades amb les vestimentes senyorials pròpies de Sant Joan de les Abadesses. És l'acte més representatiu de la Festa Major, que antigament se celebrava el 24 de juny però que des del 1655 va passar al segon cap de setmana de setembre.

Quatre parelles amb vestits típics interpreten el Ball dels Pabordes a la plaça Major de Sant Joan de les Abadesses, el diumenge a la tarda i el dilluns al vespre de la Festa Major del Santíssim Misteri.

Abans del ball es fa el passant. Els quatre pabordes es reuneixen a la plaça Major i, precedits per la cobla i el paborde major, es dirigeixen a casa de cada una de les pabordesses. El paborde corresponent puja al domicili i surt amb la pabordessa al balcó, des d'on escolten la serenata que els dedica la cobla.