Notícies

La Diputació entrega el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent a setanta-nou productes gironins

Foto : Fotos: M. Millan

Els guardonats han rebut el distintiu per als dos propers anys, en un acte que ha tingut lloc al jardí de l'Hotel Mas Solà de Santa Coloma de Farners

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, hi ha reivindicat el valor i la qualitat del producte de proximitat gironí en un moment delicat per al sector arran de la pandèmia de la COVID-19

Els 79 productes elaborats per 51 empreses que s'han premiat en la quarta edició del concurs per obtenir el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent de la Diputació de Girona han rebut aquesta tarda el distintiu. L'han recollit en un acte que ha tingut lloc al jardí de l'Hotel Mas Solà de Santa Coloma de Farners, amb la participació del president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; l'alcalde de la localitat selvatana, Joan Martí, i el xef d'El Celler de Can Roca, Joan Roca. 

També hi han assistit el vicepresident de la Diputació de Girona, Pau Presas; el diputat de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local, Jordi Camps; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Albert Bramon, i el senador Josep Maria Matamala, a banda d'alcaldes de municipis on s'ubiquen algunes de les empreses guardonades. 

Els productes seleccionats podran utilitzar la marca Girona Excel·lent durant els dos anys de durada del programa. Es beneficiaran d'accions de promoció i difusió, de la participació en fires i esdeveniments especialitzats i també de serveis a l'empresa per a la promoció comercial en el mercat de proximitat.  

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha remarcat la capacitat de resiliència dels productors de la demarcació davant un moment especialment complicat com l'actual, encara sota els efectes de la pandèmia de la COVID-19: «Les dades d'aquesta nova edició [s'hi van presentar 313 productes] consoliden i reafirmen l'encert de l'aposta que fa set anys va fer la Diputació amb la creació d'aquest distintiu. En aquell moment, i ara més que mai, el nostre objectiu és donar suport al sector agroalimentari de les comarques gironines i, sobretot, impulsar-ne i difondre'n els productes». 

La quarta edició del concurs ha comptat amb tretze categories, que són les següents: 

  1. Aigües minerals
  2. Arrossos
  3. Begudes locals
  4. Cafès i infusions
  5. Conserves
  6. Embotits
  7. Fruites seques
  8. Foie-gras
  9. Lactis
  10. Olis d'oliva
  11. Mels 
  12. Peix
  13. Vins i vins generosos

Com a novetat d'aquesta edició, hi ha hagut la incorporació de les fruites seques, les infusions i la mel. A més, s'han introduït canvis a les categories dels arrossos, les cerveses, els embotits, els lactis i el peix per tal d'adaptar-se a les noves tendències i normatives. 

La metodologia per valorar i escollir els productes guanyadors són els tasts a cegues. Per prendre la decisió, se n'han valorat l'aspecte, l'aroma, el gust i l'harmonia. En aquesta quarta edició, hi han participat 41 tastadors representatius de la gastronomia, la restauració i el sector agropecuari. Les set jornades de tast van fer-se durant el mes de març a les instal·lacions de FoodLab - Centre d'Innovació Gastronòmica de Riudellots de la Selva.

Es va aprofitar l'acte per fer un reconeixement de la tasca desenvolupada des de fa molts anys per Pep Nogué i Salvador Garcia-Arbós com a directors de tast del segell Girona Excel·lent. La seva implicació i professionalitat han estat molt importants per a la promoció dels productes locals i la gastronomia de les comarques gironines.

Documentació