Notícies

Les comarques gironines s'afegeixen al projecte Àrees 5G per maximitzar la competitivitat dels seus sectors clau

Foto : Les comarques gironines s'afegeixen al projecte Àrees 5G per maximitzar la competitivitat dels seus sectors clau

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha participat aquest matí en la presentació del projecte, que ha tingut lloc a la sala de cambra de l'Auditori de Girona

La nova Àrea 5G de Girona s'ha presentat aquest divendres al matí, a la sala de cambra de l'Auditori de Girona. Es tracta d'un projecte de desenvolupament territorial, que pretén convertir Catalunya en un pol de referència internacional al voltant de la tecnologia 5G, a partir de la millora dels seus serveis tecnològics, la promoció de l'ús comercial d'aquesta xarxa i l'impuls del seu desplegament.

És una iniciativa de la Generalitat de Catalunya, a través dels departaments de Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori. En el cas gironí, té el suport i la col·laboració de la Diputació de Girona, el Mobile World Capital Barcelona, la Fundació i2CAT, la Cambra de Comerç de Girona, l'Ajuntament de Girona i l'Associació d'Empreses de Noves Tecnologies de Girona (AENTEG). 

L'Àrea 5G de Girona neix per millorar tant el bé de la ciutadania com la competitivitat de les empreses del territori. A través de la realització de sessions de disseminació, workshops, i projectes pilot, les empreses podran transformar la seva gestió i el seu model de negoci per ser més eficients i generar nous ingressos. 

L'abast geogràfic del projecte cobreix les vuit comarques gironines: el Ripollès, la Garrotxa, l'Alt Empordà, el Baix Empordà, el Pla de l'Estany, la Selva, el Gironès i la Cerdanya. 

En la seva intervenció, el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha subratllat que la corporació «ja fa temps que ha fet una aposta ferma per impulsar l'accés a les noves tecnologies, perquè es tracta d'un àmbit que considerem prioritari. El nostre objectiu és que tots els municipis de les comarques gironines estiguin connectats a la xarxa de fibra òptica l'any 2023, d'aquí a dos anys.»

«L'Àrea 5G ens ajudarà a posicionar la demarcació com un autèntic territori tecnològic, i aquesta cohesió territorial o social garantirà la igualtat d'oportunitats», ha remarcat Miquel Noguer. En la benvinguda institucional, també hi han participat l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas; el director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat, Daniel Marco, i el president de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega. El diputat de Noves Tecnologies, Jordi Xargay, també ha estat present a l'acte, juntament amb alcaldes i regidors d'ajuntaments de la demarcació i representants del sector econòmic i social gironí. 

Un projecte col·laboratiu

Les àrees de coneixement en què se centra la generació de casos d'ús de 5G a la demarcació estan relacionats amb els motors econòmics del territori, com ara el turisme, la cultura i els esports, les indústries 4.0 i l'alimentària, el sector de la mobilitat, amb l'ATM Àrea de Girona o el futur corredor 5G del Mediterrani, i la gestió de l'aigua. 

Ja estan interessats a participar en la iniciativa agents molt destacats en les àrees seleccionades, com el Patronat de Turisme Costa Brava Girona, la Universitat de Girona (amb el Patronat de la Politècnica i els campus sectorials), l'ASETRANS, el Centre Blockchain de Catalunya i el Catalan Water Partnership, entre d'altres. 

Les Àrees 5G volen esdevenir estructures de llarg recorregut al territori amb un model de conversió publicoprivada, i convertir-se en punts de referència per a la disseminació i la formació sobre les noves possibilitats que oferirà aquesta tecnologia i el seu caràcter facilitador, integrador i generador de nous models de negoci. 

Aquest projecte a les comarques gironines se suma al de les Àrees 5G de Terres de l'Ebre, Ponent, Camp de Tarragona, Penedès i Catalunya Central, que han estat presentades en els darrers mesos.