Notícies

Es presenta el llibre La processó del Sant Enterrament de Girona: Fe, tradició i espectacle

Foto : Foto: Eddy Kelele

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que n'ha escrit el pròleg, va intervenir aquest dimarts en l'acte, que va tenir lloc a l'auditori Viader de la Casa de Cultura

La publicació conté textos d'onze autors gironins i disset làmines de en color de l'arquitecte Xavier Masgrau que reprodueixen per primera vegada el seguici de l'any 1962

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, va participar aquest dimarts a la tarda en la presentació del llibre La processó del Sant Enterrament de Girona: Fe, tradició i espectacle, que reflexiona sobre el passat, el present i el futur d'aquest esdeveniment des de diferents punts de vista. L'acte va tenir lloc a l'auditori Viader de la Casa de Cultura de Girona.

El volum, editat per MMV Edicions, conté textos d'onze autors gironins. Es tracta de Joaquim Nadal, Josep Clara, Josep Maria Birulés, Rosa Domingo, Joan Baburés, Josep Maria Fonalleras, Marc Sureda, Salvador Garcia Arbós, Ramon Muntada, Gal·la Hugas i Xavier Masgrau. 

L'obra enriqueix el text amb disset làmines en color que reprodueixen, per primera vegada, el seguici de l'any 1962, un any representatiu del model actual de processó, ja que la presidia el bisbe Cartañà (moriria l'any següent) i ja s'havia fundat la més jove de les dotze confraries actuals. El treball, també a càrrec de Xavier Masgrau, s'ha basat rigorosament en imatges i filmacions de l'època. 

En l'acte, també hi van intervenir el bisbe de Girona, Francesc Pardo; el regidor de l'Ajuntament de Girona Eduard Berloso, i els coautors del llibre Josep Maria Fonalleras i Xavier Masgrau. A l'auditori Viader, hi van assistir la majoria de coautors de la publicació. No hi van ser Joan Baburés, Josep Clara i Marc Sureda.

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, que n'ha escrit el pròleg, en la seva intervenció va destacar: «Les reflexions dels diversos autors donen un gruix intel·lectual a unes il·lustracions d'un altíssim nivell estètic que permeten preservar la riquesa espiritual, patrimonial i cultural de la processó del Sant Enterrament de Girona».

En aquest sentit, hi va afegir: «La nostra societat ha canviat i també la processó, que ha sabut conviure amb els canvis imprescindibles, despullant-se d'aquell ambient opressiu que feia que política i religió anessin de la mà i s'unissin contra qui pensava diferent. Ara la processó permet conviure a aquells que en fan un acte íntim, de fe, amb aquells altres que hi van atrets per la tradició o pel mer espectacle estètic». 

La processó del Sant Enterrament a Girona s'havia dut a terme ininterrompudament des del 1940 fins al 2019. Ni l'any passat ni l'actual s'han pogut celebrar a causa de la pandèmia de la COVID-19. «Desitgem que l'any vinent torni a omplir els carrers de la ciutat», va concloure Miquel Noguer.