Notícies

Presentació del llibre Jo també hi era, les memòries polítiques de Joan Vidal i Gayolà

Foto : Presentació del llibre Jo també hi era, les memòries polítiques de Joan Vidal i Gayolà

L'Editorial Gavarres ha organitzat la presentació del llibre Jo també hi era, les memòries polítiques de Joan Vidal i Gayolà, a l'aula magna de la Casa de Cultura de Girona. En l'acte, hi han participat Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona; Joan Vidal i Gayolà, autor del llibre; Jordi Grau, periodista, i Àngel Madrià, director d'Editorial Gavarres.

Tal com ha assenyalat el president de la Diputació, Miquel Noguer, en la presentació del llibre de Vidal i Gayolà, «la vàlua d'un país és la vàlua de les persones que en formen part i, molt especialment, d'aquelles que assumeixen el repte de convertir-se en motors de la societat del seu temps».

«Aquest valor augmenta encara més quan els reptes que s'han d'afrontar es produeixen en temps difícils com els que el mateix Joan Vidal i Gayolà va haver d'encarar, com molt bé ens narra ell mateix en aquest llibre de memòries», ha continuat Noguer.

Vidal i Gayolà va ser el primer president democràtic de la Diputació de Girona. Com s'ha glossat en la presentació, no va arribar a aquest càrrec per atzar. La seva tasca en defensa de la cultura i la llengua del nostre país era prou coneguda. Joan Vidal i Gayolà va defensar els nostres drets com a nació en plena dictadura. Ho va fer des del món de la sardana i de l'activisme cultural a Anglès i després el va expandir a totes les iniciatives que sorgien en allò que es deia fer país: la revista Presència, el Premi Prudenci Bertrana i, molt especialment, Òmnium Cultural. Tot això el va portar a fer política quan fer política estava prohibit i perseguit.

En el llibre hi ha prou exemples de com se les havien d'empescar per fer reunions i trobades polítiques quan hi havia alcaldes i governadors civils que es dedicaven a perseguir-les. Van arribar les primeres eleccions i ell, que havia entrat en política a través de Jordi Pujol, es va convertir en una peça clau de l'organització del seu partit a les comarques gironines i, posteriorment, en va esdevenir la cara visible a Girona.

Miquel Noguer ha remarcat també que «com a president de la Diputació de Girona, Joan Vidal i Gayolà va obrir la institució a la societat i, sobretot, als ajuntaments. La tasca d'aquella primera Diputació democràtica va ser ingent: es promou el turisme, es recupera el patrimoni, es refà la xarxa viària, es millora la cobertura telefònica i la recepció del senyal de televisió i es recupera el català com a llengua vehicular de la institució. A partir de 1980 les actes del plenari es tornen a redactar en el nostre idioma i se n'estén l'ús a tots els àmbits de l'Administració. I aquesta només és una petita llista de les moltes coses que la Diputació fa sota el mandat que enceta Joan Vidal i Gayolà».

Miquel Noguer ha destacat també que: «Joan Vidal i Gayolà va defensar els nostres drets com a nació en plena dictadura, és un home extraordinari, amb un full de servei a Catalunya excel·lent. Avui més que mai, necessitem moltes persones amb el seu esperit incombustible i ferm».


Més informació

Joan Vidal i Gayolà (Anglès, 1943) compta amb una llarga trajectòria política: va ser regidor a l'Ajuntament de Girona durant dos mandats, president de la Diputació de Girona, diputat al Parlament de Catalunya i conseller de Governació durant el primer govern de Jordi Pujol a la Generalitat. Del 1993 al 2003, va ser president del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional de Catalunya.

En Joan Vidal i Gayolà va ser president de la Diputació de Girona en un moment en què tot estava per fer. La seva obra de govern encara perdura, com ara la xarxa viària local de la Diputació de Girona.