Notícies

El segell de qualitat agroalimentària 'Girona Excel·lent' de la Diputació de Girona s'obre a nous sectors

Foto : El segell de qualitat agroalimentària 'Girona Excel·lent' de la Diputació de Girona s'obre a nous sectors

La Diputació de Girona convoca la quarta edició del concurs i actualitza el segell "Girona Excel·lent" incloent-hi nous sectors i subcategories

Fins a un total de 13 sectors, integrats per més de 90 categories de producte, podran tenir cabuda en aquesta edició 2020

El tast a cegues dut a terme per professionals d'aquest àmbit es manté com el sistema d'elecció dels productes

La Diputació de Girona dona el tret de sortida a la convocatòria de la quarta edició del concurs per a la obtenció del segell de qualitat agroalimentària "Girona Excel·lent" per als propers dos anys. El termini d'inscripció a la convocatòria s'obre a partir del proper dilluns 21 de setembre per tal que les empreses i productors de la demarcació de Girona presentin les seves sol·licituds.

La principal novetat d'aquesta edició és l'ampliació del concurs a nous sectors agroalimentaris gironins, com és el cas dels fruits secs, les infusions o la mel. A més, també s'ha dut a terme la remodelació de les categories de l'arròs, la cervesa, els embotits, els làctics o el peix, que s'actualitzen per adaptar-los a les tendències i normatives dels seu àmbit. Respecte a l'edició anterior, l'única baixa que s'ha produït és la del sector de la galeta seca. Tanmateix, no es descarta recuperar-la, tal com ja es va fer en edicions passades.

En total, s'obriran 13 sectors, integrats per més de 90 categories. Durant el proper mes de novembre es faran els tasts a cegues per escollir-los. Jurats especialitzats faran la selecció de productes excel·lents d'aquestes famílies de productes agroalimentaris de les comarques gironines: aigües minerals, arrossos, begudes locals, cafès i infusions, conserves, embotits, fruits secs, foie-gras, làctics, oli d'oliva, mel, peix, vins i vins generosos.


Una marca que reconeix els millors productes agroalimentaris del territori

Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, és una marca creada l'any 2014 que reconeix els productes agroalimentaris gironins de més alta qualitat, i en projecta una imatge comuna que afavoreix la implantació i identificació d'aquests productes al mercat, alhora que impulsa la seva notorietat i prestigi.

Perquè un producte pugui concórrer a la convocatòria d'aquest concurs és condició indispensable que s'elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l'empresa que l'elabora estigui establerta a la demarcació de Girona.

Les empreses responsables dels productes que en resultin seleccionats podran lluir el distintiu i beneficiar-se del programa de promoció durant 24 mesos.

Aquest programa de promoció empresarial de la Diputació de Girona s'emmarca en l'estratègia enfocada a donar suport a projectes que contribueixin a millorar les condicions econòmiques i la competitivitat del teixit productiu dels municipis de les comarques gironines. Un dels objectius d'aquest segell és enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat, i també ajudar els productors locals i facilitar al consumidor la tria de productes de proximitat.

Es poden consultar les bases a www.gironaexcellent.cat.


El tastador, la figura cabdal del segell

Els tastadors són les persones encarregades d'avaluar, mitjançant els tasts a cegues, els productes presentats al concurs i d'escollir-ne els que duran el segell "Girona Excel·lent". El coneixement i l'experiència d'aquestes persones determinen la qualitat i el nivell dels productes.

Per a cada tast hi ha un jurat de cinc membres especialistes en cada àmbit i diferents sectors: cuiners o sommeliers d'establiments reconeguts en l'àmbit de l'hostaleria, tècnics i especialistes gastronòmics, periodistes gastronòmics, professionals del sector del comerç i dels serveis relacionats amb el sector agroalimentari o professors d'escoles d'hostaleria.

El tast a cegues és el mètode que s'utilitzarà per avaluar i escollir els productes de manera objectiva, tenint en compte l'aspecte, l'aroma i el gust. Tots els productes es presenten al tastador desproveïts d'elements gràfics o visuals que puguin influir en l'elecció i valoració final.

El tast és l'examen sensorial que el tastador fa al producte amb l'objectiu de conèixer-ne les característiques organolèptiques. El tast consta, per tant, de tres fases: la visual, l'olfactiva i la gustativa, i aquesta última consta, al seu torn, d'entrada, evolució i final de boca.

No obstant això, en finalitzar cada tanda de tast els tastadors inicien un debat sobre els comentaris, les impressions o els testimonis sobre cada un dels productes que tasten o examinen mitjançant les notes de tast. El tast implica sempre comparació i valoració, per molt subjectiva que aquesta sigui.