Notícies

S'inaugura la torre de Recs, d'Osor, després de quatre anys de reformes

Foto : S'inaugura la torre de Recs, d'Osor, després de quatre anys de reformes

Des de l'any 2017 s'hi han invertit un total de 88.095 euros en el projecte de reforma d'aquesta edificació històrica inscrita en el Registre de Béns Culturals d'Interès Nacional

El passat dissabte, 1 d'agost, va tenir lloc a Osor la inauguració de les obres de restauració de la torre de Recs. A l'acte hi ha participat el vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, juntament amb Joan Pla, alcalde l'Osor, i Joan Llinàs, historiador i arqueòleg del procés de restauració. També hi ha participat Miquel Sitjà Domènech, arquitecte redactor i director de l'obra de restauració.

La torre de Recs és un element patrimonial protegit i de notable valor. L'edifici es troba inscrit en el Registre de Béns Culturals d'Interès Nacional (BCIN) de la Generalitat de Catalunya amb la classificació de monument històric. En el BCIN s'hi troben inscrits els béns més rellevants del patrimoni cultural català.

El vicepresident segon de la Diputació de Girona, Albert Piñeira, ha dit que «a la Diputació de Girona ens sentim satisfets d'haver col·laborat en el desenvolupament del projecte d'aquesta torre històrica» i ha afegit que la finalització de la restauració de la torre de Recs és «una gran notícia per a tots els osorencs» perquè aquest «testimoni patrimonial tan emblemàtic» del municipi finalment podrà ser accessible, tant per als seus habitants com per als futurs visitants.

Per la seva banda, l'alcalde d'Osor ha volgut destacar la importància que té per a Osor el fet «d'haver recuperat un element patrimonial d'aquesta índole, ja que això suposa assentar les bases del passat d'aquest poble, des del punt de vista històric i identitari, i també suposa l'obertura d'una oportunitat de futur vinculada al turisme cultural».

Les obres han suposat una inversió de 88.095 euros, dels quals 74.421 han estat finançats per la Diputació de Girona en el marc de les subvencions que atorga aquest ens per a la restauració i conservació de béns immobles amb valor patrimonial a les comarques gironines.

L'any 2017 va començar el procés de restauració de la torre de Recs d'Osor. La recuperació d'aquest element patrimonial s'ha dut a terme en el marc de la recuperació del patrimoni històric del municipi per fer-lo accessible, donar-lo a conèixer i apropar el llegat històric a la ciutadania, tot contribuint que aquest monument es converteixi en un element més d'atracció turística que permeti el desenvolupament del poble d'Osor.

El procés de restauració de la torre de Recs s'ha dividit en 4 fases, que han consistit principalment en:

  • Consolidació de murs, retirada de vegetació, d'enderrocs i de construccions posteriors.
  • Instal·lació d'una passera al tercer pis i d'un tram d'escales.
  • Instal·lació d'un tram d'escales al primer i al segon pis.
  • Pavimentació de terres de la planta baixa i segon pis i instal·lació de llums i electricitat.

 

Una torre medieval de planta quadrangular i quinze metres d'alçària

La torre de Recs d'Osor és una torre medieval de planta quadrangular de quatre plantes d'aspecte robust i que data del segle XV, concretament del 1439, quan Violant de Recs, esposa de Ramon de Vilanova, va manar construir la torre de defensa a partir d'una autorització que li van donar Sança de Ximenis i Isabel de Cabrera pels serveis prestats pel seu pare Bernat de Recs.

És una construcció realitzada amb pedra, maçoneria desbastada i grans blocs a les cadenes cantoneres. Té unes dimensions de set metres de costat per uns quinze d'alçària.

Es caracteritza per les seves pedres cantoneres ben tallades, algun finestral gòtic trevolat, diverses espitlleres (a l'alçada de la planta baixa i del primer pis) i per la conservació d'alguns merlets a la façana sud. A la façana sud les obertures són d'arc de mig punt i a la façana nord, de permòdols o bé d'arc trevolat.

La porta principal, actualment a la planta baixa, estava a l'alçada del primer pis de la façana nord. Actualment està unida a una casa pel costat nord-oest.