Notícies

El Conservatori de Girona destinarà més de 300.000 €   a millorar l'equipament i augmentar el banc d'instruments

Foto : El Conservatori de Girona destinarà més de 300.000 €   a millorar l'equipament i augmentar el banc d'i

La sessió plenària de la Diputació de Girona del passat dimarts va aprovar la inversió de més de 300.000 €   al Conservatori de Música Isaac Albéniz, destinats a millorar-ne l'equipament, augmentar el seu banc d'instruments i incrementar les mesures de seguretat per la COVID-19

Des de fa vint-i-un anys el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona s'ubica a l'històric edifici de la Casa de Cultura. Durant aquest temps han estat diverses les reclamacions perquè s'adeqüessin les instal·lacions d'aquest centre. Per això, des de la Diputació de Girona s'està estudiant la manera d'obtenir millores en l'estructura de l'edifici. En aquest sentit, el Ple de la Diputació de Girona, reunit el passat dimarts, va acordar que es destinin uns 315.000 €      a millorar els equipaments del Conservatori i ampliar-ne el banc d'instruments.

El vicepresident Albert Piñeira va manifestar a la sessió plenària: "Som conscients que s'hi han de fer inversions, i en aquest sentit, estem parlant d'elements de seguretat, d'elements de salut, que són necessaris".

La primera inversió que s'hi farà es destinarà a la instal·lació de panells acústics i a la insonorització d'alguns espais, ja que els prop de 500 alumnes i 80 professionals entre professors i personal d'administració i serveis del centre comporten un important flux de moviment. Per altra banda, la insonorització de les aules és un dels requisits marcats per la Generalitat de Catalunya als centres educatius, tenint en compte, a més, que la protecció de la salut auditiva del professorat i l'alumnat és un requeriment imprescindible en un centre d'aquestes característiques. Així, es destinaran prop de 54.000 €      a la instal·lació de panells acústics i la insonorització d'alguns espais, tal com es va aprovar, amb l'abstenció de la CUP, mitjançant un expedient de crèdit extraordinari de 93.775 euros.

Una altra de les mesures adoptades, inclosa en un expedient de suplement de crèdit de 217.195 euros també aprovat en la sessió plenària, ha estat la renovació de mobiliari, a més de cortines i moquetes de les aules, malmesos pel pas dels anys. Cal tenir present que el cortinatge té una funció molt important de protecció de la llum solar dels valuosos instruments que conté el centre.

Aquest expedient de suplement de crèdit també inclou l'augment del banc d'instruments del Conservatori. La situació provocada per la pandèmia ha obligat l'equip directiu del centre a fer algunes modificacions en relació amb les classes. Perquè la distància social necessària, d'acord amb les mesures de protecció contra el coronavirus, es fa difícil de respectar en algunes tipologies d'instrument. Per això, la direcció acadèmica ha sol·licitat poder disposar de dos pianos a les classes d'aquest instrument, de manera que un es destini al professorat i l'altre a l'alumnat, i així es pugui impartir l'ensenyament amb dos teclats diferents. D'aquesta manera, es podran respectar les mesures contra la COVID-19. I aquesta incorporació també ampliarà les possibilitats de fer música de cambra, introduint els duets de piano, menys habituals fins a aquest moment.

El Conservatori també ampliarà el seu banc d'instruments amb l'objectiu, d'una banda, d'evitar que professorat i alumnat comparteixin instrument i així respectar les mesures contra la COVID-19. D'una altra banda, una de les apostes del Conservatori per al proper curs 2020-2021 és la introducció de l'Aula de Música Moderna. Per això, serà imprescindible adquirir nous instruments que permetin impartir les assignatures pròpies d'aquesta secció, com són la improvisació col·lectiva i combinació.

Amb aquesta ampliació de l'oferta educativa, la gerent, Marta Morera, i la directora acadèmica, Anna Cassú, han volgut respondre a la crida que l'Escola Superior de Música de Catalunya va fer als conservatoris de Catalunya per demanar-los que introduïssin aquesta disciplina, ja que el nombre d'alumnes que hi estan interessats augmenta progressivament, fins al punt que actualment és el doble que en d'altres especialitats. Així mateix, suposa l'adequació de la realitat musical a la inclusió del llenguatge de la música moderna als estudiants de música clàssica, tal com es fa a la resta d'Europa. Pel que fa a centres públics a Catalunya, actualment la música moderna s'ofereix als conservatoris d'Igualada, Granollers, Badalona i Berga.

A més d'aquests instruments destinats a la nova Aula de Música Moderna, el Conservatori de Girona vol ampliar el banc d'instruments destinats als alumnes més petits. Això permetrà que, quan s'iniciïn en l'estudi de la música, als sis anys, disposin d'un temps de prova abans no es decideixen a comprar l'instrument, tenint en compte, que sovint els instruments musicals són costosos.

El pressupost total destinat a la reparació i adquisició d'instruments i de mobiliari, a més de panells acústics, cortines i moquetes és de 315.205 €   .

El vicepresident Albert Piñeira també va destacar a la sessió plenària que des de la Diputació de Girona es valora la voluntat "d'apropar la música a les persones amb discapacitat auditiva, perquè també puguin fer música". Per això, aquesta serà una aposta del Conservatori de Girona en el futur.