Notícies

Cicle de debats en línia sobre accions mediambientals que impulsa la Diputació

Foto : Cicle de debats en línia sobre accions mediambientals que impulsa la Diputació

La Diputació de Girona organitza un cicle de debats en línia entre representants municipals i experts amb l'objectiu de divulgar i reflexionar sobre diferents accions que promou el Servei de Medi Ambient de la mateixa corporació. La iniciativa tindrà lloc la setmana vinent i s'anomena «Esmorzars energètics». Consistirà en quatre sessions matinals de només mitja hora de durada.

Els debats començaran dilluns vinent, 11 de maig, i acabaran el dijous següent, 14 de maig. Seran diaris i es faran de les 10.30 a les 11 hores. Per participar-hi, no cal inscriure-s'hi prèviament. Només cal connectar-se a www.zoom.us, entrar a la reunió (join the meeting) i escriure el codi que correspongui a l'esmorzar de cada dia. També es podran seguir en directe pel canal de YouTube de la Diputació de Girona: https://www.youtube.com/user/DiputacioGirona/live.

 

Tot seguit, detallem el contingut de cadascuna de les sessions:

Comunitats locals d'energia
Dia: dilluns 11 de maig

Descripció: La Diputació de Girona ofereix assistència tècnica als municipis perquè impulsin smart energy communities. Els municipis gironins de la Cellera de Ter, Rupià, Breda, Vilafant, Amer i Cornellà del Terri són pioners en l'impuls d'aquestes comunitats. L'objectiu general dels sis projectes és transformar la manera com els ciutadans accedeixen a l'energia i fomentar la producció d'energies renovables, la mobilitat elèctrica i el consum de recursos eficient en l'àmbit local. La transició energètica en aquest àmbit planteja una sèrie de reptes. El primer i més urgent és el desplegament dels recursos distribuïts. També es important disposar d'informació per adoptar decisions d'inversió, tenir-hi un paper actiu i desenvolupar tècnicament la flexibilitat. Finalment, cal orquestrar els recursos desplegats. És precisament d'aquests reptes que sorgeixen els objectius específics del projecte:

  1. Desplegament de recursos distribuïts (energia solar, bateries, mobilitat elèctrica, submesura...) per fer realitat la transició energètica;
  2. Promoure la creació de comunitats energètiques als municipis a través de l'autoconsum compartit;
  3. Relacionar els diferents recursos distribuïts perquè funcionin de forma coordinada;
  4. Capturar tota la informació dels dispositius per poder oferir flexibilitat en un futur (les dades de consum han de permetre tractar-los com un recurs distribuït més amb capacitat d'oferir flexibilitat).

Participants:

  • Badreix Tarragó, regidor de Transició Energètica de l'Ajuntament de Rupià.
  • Xavier Massa, economista i expert en energia, poli¿tica energètica i regulació de Km0 Energy.
  • Debat moderat per Anna Camp, coordinadora del Pacte dels alcaldes per al clima i l'energia.

ID de la reunió: 860-0765-2475

 

Recurs pedagògic «Més o menys»
Dia: dimarts 12 de maig

Descripció: «Més o menys?» és un recurs educatiu itinerant sobre l'eficiència energètica i l'energia solar fotovoltaica que se cedeix i les entitats d'educació ambiental. S'adreça als escolars (amb tallers als centres educatius) i a la ciutadania (agències d'energia i punts d'informació energètica municipals). Hi ha disponibles 4 unitats. Cada unitat està formada per dues maletes: una sobre l'eficiència energètica d'enllumenats i electrodomèstics, i l'altra és una instal·lació solar fotovoltaica. A la darrera edició de la Setmana de l'Energia 2019, el CILMA va oferir la dinamització de dos tallers sobre aquest recurs per a cada comarca. Hi van participar unes quatre-centes persones.

Participants:

  • Jordi Güell, regidor d'Urbanisme, Habitatge, Mobilitat i Transició Energètica de l'Ajuntament d'Olot.
  • Toni Lluveras, educador ambiental d'Intiam Ruai.
  • Debat moderat per Anna Camp, coordinadora del Pacte dels alcaldes per al clima i l'energia.

ID de la reunió: 838-1977-5590

 

Xarxa de biomassa i autoconsum a Salt
Dia: dimecres 13 de maig

Descripció: El Servei de Medi Ambient de la Diputació de Girona treballa en diferents línies estratègiques per promoure la biomassa local i sostenible. Una d'aquestes línies és el foment de la instal·lació de calderes de biomassa i xarxes de calor. La Diputació dona i ha donat assistència tècnica i jurídica i també subvencions per a inversions en més de 63 instal·lacions de calderes i xarxes de calor amb biomassa de diferents municipis. A l'esmorzar energètic, us explicarem la xarxa de biomassa que Salt realitzarà aviat a la seva zona esportiva. Elements del projecte:

  • Ús d'una energia renovable i local, com és la biomassa, per escalfar diferents equipaments esportius municipals i dues escoles. Es podran reduir les emissions de CO2 a partir de la substitució de combustibles fòssils actuals, i promoure l'ús d'estella local (i la neteja forestal).
  • Millora de la gestió del consum energètic dels equipaments a través d'un sistema de telecontrol i d'un servei de gestió i control tèrmic dels equipaments.
  • A partir d'una instal·lació fotovoltaica d'autoconsum, la xarxa i part dels equipaments associats seran més autosuficients des del punt de vista elèctric.
  • Realització d'un projecte integral amb inversió d'energia renovable i serveis associats (manteniment, subministrament i gestió i control del sistema).

Participants:

  • Jordi Garriga, enginyer de l'Àrea de Serveis Territorials de l'Ajuntament de Salt.
  • Aleix Rifà, enginyer industrial redactor del projecte.
  • Debat moderat per Anna Barnadas, diputada de Medi Ambient.

ID de la reunió: 846-7144-9365

 

Gestió forestal per a una biomassa local i sostenible
Dia: dijous 14 de maig

Descripció: Torroella de Montgrí - l'Estartit ha redactat un pla forestal municipal amb el suport de la Diputació de Girona i en coordinació amb el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, l'ADF Montgrí i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Aquest document planifica les actuacions que cal desenvolupar als boscos del municipi per reduir-ne el risc d'incendi, adaptar-los al canvi climàtic i mantenir-ne els valors naturals. Alhora potencia la gestió forestal conjunta perquè sigui més viable des del punt de vista tècnic i econòmic. La redacció d'aquest document té com a objectiu dinamitzar la gestió forestal del municipi a partir d'acords i complicitats amb els propietaris i els agents implicats. Dels treballs forestals plantejats se'n podrà obtenir biomassa forestal per a les calderes del municipi i de pobles veïns.

Participants:

  • Josep Pujol, tècnic de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí - l'Estartit.
  • Josep Alberich, enginyer de forests de Rodals.
  • Debat moderat per Anna Barnadas, diputada de Medi Ambient.

ID de la reunió: 867-7797-9563