Notícies

La Diputació de Girona forma educadors ambientals per sensibilitzar sobre l'acció climàtica

Foto : La Diputació de Girona forma educadors ambientals per sensibilitzar sobre l'acció climàtica

Més de quaranta educadors ambientals participen en el XI Taller sobre educació i sensibilització per a l'acció climàtica que organitza la Diputació de Girona i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Celrà

La finalitat de la jornada és presentar i formar en la dinamització dels diversos recursos pedagògics que es posaran a disposició dels ajuntaments de la demarcació de Girona amb l'objectiu de conscienciar la ciutadania sobre la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic

 

Al llarg del dia d'avui s'està duent a terme, a La Fàbrica de Celrà, el XI Taller per a educadors ambientals, «Educació i sensibilització per a l'acció climàtica». La jornada està organitzada per la Diputació de Girona i compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de Celrà. La diputada delegada de Medi Ambient de la Diputació, Anna Barnadas, i l'alcalde de l'Ajuntament de Celrà, Dani Cornellà, han participat en l'acte de benvinguda als més de quaranta educadors ambientals inscrits en els tallers.

Anna Barnadas ha destacat la importància de la tasca dels educadors «per complementar la formació reglada de les escoles i els instituts i ajudar a aprofitar les diferents intel·ligències dels alumnes, sobretot les que es treballen en activitats pràctiques fora de les aules». A més, ha assenyalat que, actualment, l'educació ambiental, a part de treballar els temes clàssics de coneixement i sensibilització respecte al medi natural, «té el repte de treballar en el marc del canvi climàtic o l'emergència ecològica i canviar els missatges pessimistes per missatges d'oportunitats per fer les coses millor individualment i col·lectivament».

La jornada té com a finalitat donar a conèixer com es dinamitzen els diferents recursos pedagògics ambientals que l'ens supramunicipal posa a disposició dels ajuntaments del territori gironí. Les entitats que participen en els diversos programes de medi ambient de la Diputació de Girona podran ser les dinamitzadores d'aquestes activitats. L'objectiu final és que aquests recursos arribin a la ciutadania a través dels municipis per tal de sensibilitzar i educar en mitigació i adaptació al canvi climàtic.

Durant els mesos de maig, juny i juliol, i amb motiu de la Setmana Europea de l'Energia Sostenible 2020, aquests recursos recorreran de forma gratuïta els municipis de la demarcació de Girona que s'hagin inscrit en la iniciativa. A més, la Diputació de Girona finançarà la dinamització de diverses activitats a cada una de les comarques gironines. Aquesta és una iniciativa global en l'àmbit català en la qual també participen la Diputació de Barcelona, la Diputació de Lleida, la Diputació de Tarragona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Institut Català de l'Energia (ICAEN).

Al llarg de la resta de l'any, la corporació continuarà oferint en préstec aquests recursos educatius als ajuntaments gironins, els quals només s'hauran de fer càrrec de transportar-los i de dinamitzar-los, si és necessari. Els destinataris finals tant poden ser adults com infants, atès que aquestes activitats també es podran dur a terme en escoles i centres educatius.

Quatre recursos pedagògics principals
La formació ha girat a l'entorn de quatre recursos pedagògics principals, tots ells itinerants: el recurs «Hèctor, l'arbre mort», l'activitat educativa «Més o menys?», el joc d'escapada Climatic-tac i el joc de gran format sobre la transició energètica.

«Hèctor, l'arbre mort» i «Més o menys» són dos recursos pedagògics propis de la Diputació de Girona. El primer està enfocat sobretot als estudiants del cicle superior de primària i el seu objectiu principal és donar a conèixer els boscos madurs i la importància dels arbres vells. El segon, que està dirigit a tota la ciutadania, tracta sobre l'eficiència energètica i l'energia solar fotovoltaica. Aquest últim està format per dues maletes: una sobre l'eficiència energètica d'enllumenats i electrodomèstics, i l'altra, una instal·lació solar fotovoltaica.

Climatic-tac és un recurs obtingut amb l'ECTAdapt, projecte de cooperació transfronterera per a l'adaptació dels efectes esperats del canvi climàtic, que va finalitzar el 31 d'octubre de 2019 i del qual la Diputació de Girona formava part. L'activitat es basa en un joc d'escapada que pretén conscienciar sobre aquesta problemàtica.

El joc de gran format ha estat promogut per l'Agència de Desenvolupament del Ripollès i l'Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Es tracta d'una eina de reflexió i aprenentatge sobre la transició energètica cap a un model basat en les energies renovables. D'aquesta manera, els participants obtenen coneixements sobre les necessitats energètiques de cada territori, sobre l'eficiència energètica i sobre les mesures d'estalvi, entre d'altres.

A més, durant la sessió d'avui, s'ha presentat la proposta d'un recurs pedagògic amb instal·lacions d'energia fotovoltaica i biomassa i s'han donat a conèixer altres eines que els ajuntaments tenen a la seva disposició, com per exemple els aparells de mesura següents: el comptador instantani d'electricitat, la càmera termogràfica i el luxímetre.

Al llarg de la tarda, els assistents es dividiran en grups i es duran a terme les sessions pràctiques de les dinamitzacions d'aquestes quatre activitats principals.

Tres exposicions itinerants
Durant la jornada, els participants podran visitar tres exposicions itinerants sobre el canvi climàtic, les quals ha realitzat la Diputació de Girona.

La primera, «Adaptació al canvi climàtic», és una exposició sobre l'adaptació al canvi climàtic a l'Espai Català Transfronterer de la Diputació de Girona. La mostra, que estarà oberta al públic a Celrà fins al proper 31 de març, ha itinerant per nombrosos municipis de la demarcació de Girona amb l'objectiu de sensibilitzar la ciutadania sobre com es poden adaptar als canvis que es preveuen en les properes dècades a conseqüència de l'augment de les temperatures, la disminució de la pluja i el previsible increment del nivell del mar.

La segona, «Euronet 50/50», està formada per cinc grans lones a través de les quals es proposen mesures de reducció del consum energètic mitjançant el model 50/50, en què l'estalvi econòmic obtingut es divideix a parts iguals entre el centre escolar i l'ajuntament que es fa càrrec del pagament de les factures energètiques. L'objectiu final és donar suport a les escoles per reduir el consum energètic aplicant bones pràctiques en l'ús i la gestió de l'energia.

Finalment, també s'ha pogut veure l'exposició que es va dur a terme amb el projecte ECTAdapt «El canvi climàtic al Montseny. Vulnerabilitat i acceptació», la qual mostra com el canvi climàtic afecta aquest territori i les accions que es poden dur a terme per preservar-ne l'entorn.

Aquestes dues últimes exposicions estan també a disposició dels municipis perquè les puguin oferir als seus habitants. Tanmateix, en l'última mostra esmentada tindran prioritat els ajuntaments que estiguin situats dins del Parc Natural i Biosfera del Montseny.

Durant la jornada també s'ha fet una visita a la caldera de biomassa que hi ha instal·lada a l'edifici de La Fàbrica de Celrà.