Notícies

La Casa de Cultura de la Diputació de Girona mostra en format exposició un projecte de recerca i documentació sobre les fonts del Montseny

Foto : La Casa de Cultura de la Diputació de Girona mostra en format exposició un projecte de recerca i docume

L'exposició «Fonts del Montseny» és el resultat d’un projecte de recerca dut a terme per Òscar Farrerons i Adrià Corella.

La mostra està formada per 25 fotografies de diverses fonts existents a diferents punts del massís, així com per 15 plafons explicatius i un dossier en què es recull la tasca de recerca feta en el marc d’aquesta iniciativa.

L’exposició s’inaugurarà el dimarts 14 de gener a les 19 h i es podrà veure fins al 14 de febrer a la sala d’exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona.

L’exposició «Fonts del Montseny» és una producció del Museu Etnològic del Montseny, La Gabella i l’Ajuntament d’Arbúcies, amb el suport de la Diputació de Girona, la Diputació de Barcelona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Parteix d’un projecte de recerca i documentació dut a terme per Òscar Farrerons i Adrià Corella que pretén fer un inventari de totes les fonts que es troben dins els límits dels divuit municipis del Parc Natural del Montseny. El treball de camp que serveix de base per a aquesta exposició recull en un plànol de Google Maps les més de vuit-centes fonts del Montseny, les quals han estat visitades, inventariades i descrites amb indicacions de la situació i l’accés, l’estat, les llegendes i històries relacionades i, finalment, la incorporació d’una fotografia actual de cadascuna. 

Els autors del projecte són Òscar Farrerons, estudiós del Montseny, arquitecte, doctor en enginyeria multimèdia i professor de la Universitat Politècnica de Catalunya. És fundador dels Amics de les Fonts de Viladrau. Ha publicat El paradís del Montseny, Les fonts de Viladrau, El Montseny, 51 passejades per descobrir, Matagalls. La muntanya i l’aplec, i una vintena d’articles de temàtica muntanyenca. El 2014 va rebre el guardó Castanyer de Plata, de l’Ajuntament de Viladrau. És vocal de les associacions Amics del Montseny i Amics Aplec de Matagalls, del comitè científic International Conference on Water and Sustainability i membre de la Mesa Territorial d’Adaptació al Canvi Climàtic del Montseny. Adrià Corella és fotògraf amateur. Ha guanyat els premis de fotografia #acawaterday2016, de l’Agència Catalana de l’Aigua, i Girona Urban Downhill 2016. Va ser finalista al concurs «Barcelona és molt més» i és col·laborador fotogràfic de Catalunya Experience i Espai Terra.

La mostra, que s’inaugurarà el 14 de gener a les 19 h i es podrà visitar fins al 14 de febrer de 2020, es va inaugurar a Arbúcies al Museu Etnològic de Montseny, però va començar un recorregut per diferents poblacions. Ha passat pel Centre Cultural Els Forns (Breda), el Centre Cultural Europeu de la Natura - Espai Montseny (Viladrau), el Centre Cultural Casa Nova de Can Plana (Riells i Viabrea), l’Espai Polivalent (Seva), la sala de plens de l’Ajuntament d’Aiguafreda, el Centre Cultural La Mongia (Sant Pere de Vilamajor) i altres llocs com el Museu de Granollers, la Sala Romeu de Vic, l’Escola d’Enginyeria de Barcelona Est de la Universitat Politècnica de Catalunya, o Domus Sent Soví d’Hostalric.

Una font és qualsevol surgència natural d’aigua que brolla del sòl, arranjada o no per l’home, un recurs natural a l'abast de tothom. Les fonts del Montseny són molt nombroses, però sabem quantes n’hi ha? En quines condicions? On estan ubicades? Quin és el seu estat? Quina és la qualitat de l’aigua que brolla? El projecte «Fonts del Montseny» ha comptabilitzat més de vuit-centes fonts al massís, però el veritable encant no és la seva quantitat sinó la gran varietat. Hi ha fonts a gran altitud, d’altres a tocar les lleres, n’hi ha d’urbanes, d’agradoses, d’humitoses, generoses i romàntiques; algunes són perdudes, d’altres mig amagades. N’hi ha de captivadores, de juganeres, misterioses, portentoses i presumides. L’exposició mostra tot aquest tipus de fonts i fa un repàs de la seva història. Els plafons explicatius parlen de temes com: les fonts i l’ocupació humana al Montseny, les fonts i l’imaginari, els primers excursionistes i estiuejants, les fonts i la salut, les fontades i els aplecs, la nova indústria de l’aigua, els espais patrimonials o la diagnosi ambiental de les fonts del Montseny

La mostra es podrà visitar a partir del 14 de gener fins al 14 de febrer de 2020, de dilluns a divendres, de 10 a 20 h, al primer pis de la Casa de Cultura de Girona. Els festius serà tancat.

Podeu consultar totes les activitats i la informació actualitzada al web www.casadecultura.cat i als canals habituals de difusió de la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. Per obtenir més fotografies o més informació de les activitats, ens podeu escriure a secretaria@casadecultura.org.