Notícies

La quarta edició del festival Festimams consolida l’humor a Girona i potencia la qualitat gastronòmica gironina

Foto : La quarta edició del festival Festimams consolida l’humor a Girona i potencia la qualitat gastron&ograve


Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, i els vins de la DO Empordà seran presents als cinc sopars

Albert Om, Joan Laporta, Joan Dausà, Marc Giró, Xuriguera, Faixedas, Peyu, Jair Domínguez, Eli Carod i protagonistes del programa Polònia hi participaran de l’1 al 29 de febrer

Aquest matí s’ha presentat el festival Festimams a la Diputació de Girona amb l’assistència del president de la Diputació, Miquel Noguer; la primera tinenta d’alcaldia de Girona, M. Àngels Planas; el director artístic del festival, Fel Faixedas, i el director gastronòmic, Raül Cuadras.

La quarta edició del Festimams, el festival que fusiona humor, música i gastronomia, se celebrarà a la ciutat de Girona durant els cinc dissabtes del proper mes de febrer, entre l’1 i el 29. El certamen, que permet a artistes i humoristes interactuar amb el públic durant el sopar, comptarà aquest any amb els següents personatges actuals del panorama televisiu, esportiu, radiofònic i musical català: Joan Laporta, Albert Om, Joan Dausà, Marc Giró, Xuriguera, Sílvia Soler, Peyu, Jair Domínguez, Elisenda Carod, Pep Plaza, Agnès Busquets, Mireia Portas, Xavi Serrano i Cesc Casanovas.

El Festimams potenciarà en aquesta edició l’apartat gastronòmic de proximitat amb Girona Excel·lent, el segell de qualitat agroalimentària de la Diputació de Girona, i els vins de la DO Empordà. Els cinc espectacles se celebraran de nou a l’Hotel Palau de Bellavista by URH Hotels i les entrades, al preu de 55 euros, ja es poden comprar al web www.festimams.com.

Miquel Noguer ha destacat en la presentació que «el festival promocionarà els productes agroalimentaris del segell Girona Excel·lent i això hi aportarà un valor afegit, ja que donarem prestigi al festival i als nostres productes i productors». Segons el president de la Diputació, el festival «és una garantia d’èxit, tal com s’ha demostrat en les edicions anteriors. Uneix perfectament la gastronomia i l’humor per sorprendre i portar el paisatge, la història i el gust del nostre territori al plat  gràcies a Girona Excel·lent». És clau poder «sopar amb molts bons productes del segell Girona Excel·lent i amb vins de la DO Empordà. Aquí tenim una riquesa de vins importants i també són excel·lents».

Miquel Noguer ha explicat que el Festimams està desestacionalitzat, «la qual cosa és perfecta, perquè a Girona ve gent d’arreu que, possiblement, no hi vindria en aquesta època. És un festival que té prestigi i on t’ho passes bé, cosa que ens convé molt en l’època en què som».

Fel Faixedas, director artístic del Festimams, ha explicat avui en la presentació que «l’any passat vam quedar molts contents d’haver-lo fet a Girona. Més que créixer en espectadors volem consolidar-nos des del punt de vista qualitatiu. Aquest any en l’àmbit artístic tornarem a comptar amb personatges de primera línia, però el que volem remarcar és que serà un autèntic festival gastronòmic». En l’àmbit artístic, Faixedas ha explicat que «intentem portar gent que tingui coses a dir i que el públic vulgui escoltar-la, i crec que ho hem aconseguit».

Raül Cuadras, director gastronòmic de Festimams, ha afirmat que «estem treballant per donar al festival un format gastronòmic més amè, divertit i participatiu, a l’altura de l’espectacle. El salt en l’àmbit gastronòmic serà alt. Volíem tenir un segell gironí molt clar, i hem aconseguit el suport de la Diputació de Girona i, per mitjà de Girona Excel·lent, comptarem amb productes com l’arròs de Pals, les anxoves de l’Escala... i també amb la DO Empordà. D’aquesta manera, disposarem de la denominació de Girona per excel·lència».

A l’acte també hi ha intervingut M. Àngels Planas, primera tinenta d’alcaldia de Girona, per a la qual «arribar a una quarta edició en una ciutat com Girona, que té molta oferta cultural, indica que hi ha una molt bona qualitat en les propostes. Ha tingut molt bona acollida entre el públic i està consolidat». Planas ha afegit que «portar un festival a Girona d’humor, música i gastronomia en un mes com el febrer, que sol ser més fosc i trist, és un èxit segur. Aquest festival permet als gironins i gironines gaudir de la cultura amb majúscula, de bona música, bon humor, artistes... i amb la cirereta de la gastronomia gironina».

El Festimams se celebrarà per segon any consecutiu a Girona (l’any passat va comptar amb 1.500 espectadors en sis espectacles) després d’haver-se iniciat a Arbúcies i a Santa Coloma de Farners. La quarta edició s’ha presentat avui a la seu de la Diputació.

Joan Laporta i Albert Om per començar, l’1 de febrer
El Festimams es manté fidel a la filosofia per la qual va ser concebut fa tres anys. Els protagonistes actuen mentre el públic assistent està sopant i els comensals poden interactuar amb els artistes, en una nova manera de gaudir-ne i acostar-s’hi. A l’actuació inaugural, el dissabte 1 de febrer a les 9 de la nit, es comptarà amb la presència de Joan Laporta, expresident de l’FC Barcelona, que tindrà una conversa amb el periodista i presentador Albert Om, el qual actualment condueix el programa Islàndia, de RAC1. El 8 de febrer serà el torn del músic i actor Joan Dausà. El tercer espectacle serà el 15 de febrer, amb el periodista Marc Giró, actual presentador del programa Vostè primer, de RAC1, i comptarà amb la presència de l’humorista Xuriguera, Sílvia Soler i el mateix Faixedas.

El sopar del 22 de febrer serà conegut com la Nit de Polònia, ja que comptarà amb el xou dels actors del programa de TV3 Agnès Busquets, Pep Plaza, Mireia Portas, Xavi Serrano i Cesc Casanovas per arrencar la riallada del públic. La cloenda de la quarta edició del Festimams serà el 29 de febrer amb la presència de Peyu, Jair Domínguez i Elisenda Carod, que coincideixen actualment al programa Està passant, de TV3. Peyu i Jair Domínguez, a més, estan fent tàndem al programa d’humor trencador Bricoheroes, de Televisió de Catalunya, i Elisenda Carod també presenta L’apocalipsi, de Catalunya Ràdio.

L’escenari d’aquest Festimams serà l’Hotel Palau de Bellavista de Girona, amb una sala per a prop de tres-cents comensals on tindran lloc les actuacions. Des d’avui, les entrades (55 euros) ja es poden comprar al portal www.festimams.cat.

Setanta productes amb el segell Girona Excel·lent
El segell Girona Excel·lent es va crear el 2014 sota el paraigua de la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç per reivindicar la gastronomia gironina. Engloba matèries primeres procedents de l’agricultura, horticultura, viticultura, conreu de l’olivera, ramaderia, pesca i transformacions agroalimentàries artesanals i industrials de qualitat. Perquè un producte pugui optar a aquesta distinció és condició indispensable que s’elabori al cent per cent a les comarques gironines i que l’empresa o artesà estigui establert a la demarcació de Girona. D’acord amb la valoració dels jurats (cuiners, sommeliers, gastrònoms o persones amb criteri contrastat i reconegut arreu del país), un total de setanta productes llueixen durant dos anys el segell Girona Excel·lent amb l’objectiu d’impulsar, fomentar i difondre en l’àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris gironins de la més alta qualitat.

DO Empordà, mig centenar de cellers empordanesos
El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Empordà aplega prop d’una cinquantena de cellers empordanesos que elaboren vins de gran qualitat en una superfície de vinyes d’unes 2.000 hectàrees. L’actual vinyar empordanès és majoritàriament d’antiga implantació, amb vinyes de més de trenta anys. Les varietats autòctones representen prop del 65 % de totes les vinyes, amb un creixement important durant els darrers anys gràcies a l’aposta decidida dels viticultors empordanesos pel lledoner, la carinyena, el macabeu o el moscatell.


L’agenda
1 de febrer: Joan Laporta i Albert Om
8 de febrer: Joan Dausà
15 de febrer: Marc Giró amb Xuriguera i Faixedas
22 de febrer: Nit de Polònia (Agnès Busquets, Pep Plaza, Mireia Portas, Cesc Casanovas i Xavi Serradó)

Lloc: Hotel Palau de Bellavista by URH Hotels (pujada Polvorins, 1, de Girona)
Hora: 21 hores