Notícies

El Nadal arriba a la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona

Foto : El Nadal arriba a la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona

Aquest matí ha tingut lloc al Museu d’Art de Girona la presentació de la campanya «Nadal al museu», impulsada per la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona (XTMCG). A l’acte hi ha participat M. Àngels Planas, vicepresidenta quarta de la Diputació de Girona, que ha estat acompanyada per Carme Gelabert, presidenta de l’XTMCG i directora de l’Ecomuseu-Farinera de Castelló d’Empúries, i Ramon Buxó, representant de l’Agència Catalana de Patrimoni del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i director del Museu d’Arqueologia de Catalunya (MAC) a Girona.

Al llarg de l’esdeveniment s’ha exposat la programació d’aquesta cinquena edició del projecte, que tindrà lloc del 6 de desembre al 7 de gener als 26 museus que formen part d’aquesta xarxa.

M. Àngels Planas ha definit la iniciativa com un projecte «col·laboratiu» i ha remarcat que quan aquests «sorgeixen fruit de la cooperació i el treball en xarxa són garantia de bons resultats». A més, ha afegit que «per aquest motiu ens fa especial il·lusió formar part d’aquest projecte», atès que «des de la Diputació creiem en la Xarxa de Museus com a motor cultural i social».

Amb la intenció de donar continuïtat a les edicions anteriors, el lema d’aquesta cinquena edició, «Aquest Nadal, els museus de les comarques de Girona han preparat una aventura molt especial per a tu!», intentarà atraure de nou el públic familiar amb una àmplia oferta d’activitats.

Enguany, a més, s’hi han afegit dues novetats. Per una banda, la creació d’un personatge, en forma d’extraterrestre, amb l’objectiu de transmetre els continguts als més petits. I, per altra banda, la creació, edició i producció del primer llibre d’activitats infantil, fet seguint els principis de lectura fàcil, i que engloba informació i activitats dels 26 museus. A través seu els més petits podran descobrir tot el patrimoni cultural de cada museu de forma divertida, amena i inclusiva.

A part de l’àmplia oferta d’activitats familiars programades, també s’ha preparat un joc de pistes encadenades adreçades als nens i nenes que visitin els museus de la xarxa.

L’XTMCG es va constituir amb la finalitat de desenvolupar eines de col·laboració entre els museus de l’àmbit territorial de les comarques de Girona, fomentar actuacions transversals en matèria museística i donar suport econòmic directe mitjançant la concessió de subvencions. Així mateix, forma part de les xarxes territorials de museus de Catalunya, que es despleguen en el conjunt del territori per tal de garantir la preservació i la difusió del patrimoni moble de Catalunya.

Actualment integren l’XTMCG vint-i-sis equipaments museístics. L’objectiu principal de les seves accions és que els museus de les comarques de Girona, amb una notable capacitat d’atracció, esdevinguin equipaments culturals de primer ordre pel que fa a la seva modernització i a les accions de creació de públics, alhora que enforteixen la seva funció social. Un altre dels objectius és assegurar la capacitat de prestació dels serveis bàsics que qualsevol museu ha de tenir.