Notícies

El primer ple ordinari de la legislatura s'inicia amb una declaració institucional sobre el canvi climàtic

Foto : El primer ple ordinari de la legislatura s'inicia amb una declaració institucional sobre el canvi climàtic
Aquest matí, a la sala de plens de la Diputació de Girona, ha tingut lloc el ple ordinari corresponent al mes de setembre. La sessió d'avui ha estat la primera de l'actual legislatura de la Diputació.

La sessió plenària s'ha iniciat amb una declaració institucional sobre el canvi climàtic i de suport a la tercera vaga pel clima, que tindrà lloc el proper 27 de setembre. La declaració té per objecte refermar el compromís polític de la Diputació de Girona per solucionar aquest greu problema.

Els informes recents sobre l'estat de la biodiversitat de la Plataforma Intergovernamental en Biodiversitat i Serveis dels Ecosistemes (IPBES) i sobre l'escalfament global d'1,5 ºC del Grup Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC) alerten d'un rumb que porta a l'extinció d'una gran part dels ecosistemes terrestres i a un punt de no retorn enfront el canvi climàtic.

Per aquest motiu, el president de la Diputació, Miquel Noguer, ha expressat que «com a institució, és la nostra obligació, i així ho entenem i assumim, fer un treball de transició energètica i ecològica; ajudar els ajuntaments de la nostra demarcació en tot allò que suposi rebaixar les emissions de gasos contaminants dels municipis i instar l'Estat espanyol a complir els compromisos vigents sobre clima i energia que actualment fixa per al 2030».


Es presenten les bases reguladores de diverses subvencions

Durant el ple, s'ha dut a terme l'aprovació d'un conjunt de subvencions, principalment de caire econòmic i cultural. D'una banda, el Servei de Promoció i Desenvolupament Econòmic Local de la Diputació de Girona ha presentat el seu Pla de Serveis, conjuntament amb les bases reguladores de vuit subvencions diferents. Tant el Pla de Serveis com el conjunt de subvencions han estat aprovats per vint-i-sis vots a favor durant la sessió plenària (amb l'abstenció de la CUP).

El Pla de Serveis posa a disposició de diferents entitats una relació de prestacions que tenen com a objectiu principal ajudar al foment de l'ocupació i el desenvolupament econòmic integral i equilibrat dels municipis en el seu àmbit territorial. Els serveis oferts, per als quals es poden formular sol·licituds durant tot l'any, són els següents:

· Portal de Formació en Xarxa
· Assessorament tècnic per a la millora de la competitivitat territorial
· Xarxa local Sistema d'Informació Territorial Municipal - Girona (SITMUN)
· XIFRA (empreses i dades subjectes a secret estadístic)

D'altra banda, l'Àrea de Cultura, Noves Tecnologies, Esports i Educació de l'ens supramunicipal ha presentat les bases reguladores de set subvencions.

Tres d'aquestes subvencions són de concurrència pública i estan destinades a la realització del Cicle de Concerts de Música de Cobla, la creació de públics per a la cultura i la programació dels equipaments escènics i musicals multifuncionals. Aquestes tres subvencions han quedat aprovades inicialment per vint-i-sis vots a favor i l'abstenció de la CUP.

Les quatre subvencions restants estan destinades als projectes educatius i al finançament dels projectes culturals de les oficines joves (en capitals de comarca i municipis de més de 15.000 habitants) de les comarques gironines, així com al foment de projectes culturals als museus i als centres de conservació, difusió i interpretació del patrimoni cultural i la memòria històrica, en el marc del programa «Indika», de recursos educatius de la Diputació de Girona. Les dues primeres han estat aprovades per vint-i-dos vots a favor i l'abstenció del PSC i la CUP, i les dues segones amb vint-i-sis vots a favor i l'abstenció de la CUP.


S'aprova un conveni de col·laboració amb el Consorci de les Vies Verdes

En el decurs de la sessió plenària ordinària també s'ha dut a terme l'aprovació per unanimitat d'un conveni entre la Diputació de Girona, el Consorci de les Vies Verdes, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres que estableix les condicions de col·laboració entre els diferents organismes per cofinançar el projecte BiciTransCat.

La Diputació de Girona preveu aportar al cofinançament de les despeses una subvenció directa extraordinària d'un import total de 504.567,31 €    , repartit entre els anys 2019 i 2020. Aquest import concedit per la Diputació representa el 25 % de la despesa total dels socis de les comarques gironines, que és de 2.018.269,25 €    .

A part del Consorci de les Vies Verdes, el Consell Comarcal de l'Alt Empordà i l'Ajuntament de Figueres, participen com a socis del projecte el Conseil Départemental des Pyrénées-Orientales i la Communauté Urbaine Perpignan Méditerranée.

El projecte «Desenvolupament de nous itineraris ciclables i enllaços multimodals transfronterers per a la promoció i la mobilitat sostenible», també anomenat amb l'acrònim BiciTransCat EFA 156/16, està finançat pel fons europeu INTERREG-POCTEFA (FEDER), el qual té un pressupost total de 4.689.269,25 €     i un finançament FEDER de 3.045.025,01 €    .

Documentació