Notícies

Girona acull el primer Seminari internacional dels arxius de l'esport

Foto : Fotos: Martí Artalejo

Durant el dia d'avui té lloc el primer Seminari internacional dels arxius de l'esport a l'Espai Caixa de Girona. Organitzat conjuntament pel Comitè d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius, l'Ajuntament de Girona, la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona, ha reunit més de 140 persones. L'acte inaugural ha comptat amb la presència de M. Àngels Planas, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona; Fina Solà, presidenta de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius; Josep Pujols, regidor d'Esports de l'Ajuntament de Girona i representant territorial de l'Esport a Girona, i Elsa Ibar, directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

L'objectiu d'aquest seminari, que es preveu que es dugui a terme a Girona de forma biennal, és conscienciar i sensibilitzar tots els actors del món de l'esport: esportistes, clubs, associacions, federacions, esportistes, metges, fisioterapeutes, periodistes, entrenadors, però també les administracions públiques i institucions de l'esport, de la necessitat d'establir estratègies i polítiques efectives per fer possible preservar i conservar els documents produïts en l'exercici de les seves activitats ara i en el futur. Al primer Seminari internacional dels arxius de l'esport s'han inscrit representants de molts dels diversos sectors, professions, clubs, federacions, arxius, empreses, etc., vinculats a l'esport, amb una representació internacional a tenir en compte (Finlàndia, EUA, Regne Unit, Nigèria, Xina, Suïssa i Andorra).

La presentació de la jornada ha anat a càrrec de M. Àngels Planas, vicepresidenta de la Diputació de Girona, que ha destacat que «entenem la transcendència de conservar i fer accessibles aquests documents i arxius del món de l'esport com a testimoni d'aquesta activitat humana tan estesa en el món actual». I ha afegit: «Els documents i els arxius de l'esport han de poder ser utilitzats per a la recerca, la difusió i la comunicació, i estem convençuts que aquest esforç ens retornarà amb escreix a la societat».

En aquesta primera edició tindran lloc al llarg de tot el dia d'avui conferències i debats a càrrec de vuit professionals amb una notable experiència vinculada a l'esport a través de les seves pròpies disciplines: esport, història, periodisme, salut i arxivística - gestió documental. Els ponents han estat: Fina Solà, presidenta de l'ICA/SPO; Albert Llovera, pilot d'automobilisme i ortopeda; Xavier Pujadas, director del Grup de Recerca en Esport i Societat de la URL; Ramon Olivé, cap del departament de medicina de l'esport del CAR de Sant Cugat; Imma Pedemonte, periodista esportiva; Daniel Marcos, professor de l'Escola Universitària Euses; Joaquim Borràs, arxiver en cap de l'Arxiu Municipal de Barcelona, i Tim Harris, subdirector del London Metropolitan Archives.

La Diputació de Girona, amb l'acceptació d'aquest repte proposat per l'ICA/SPO, demostra que conservar, preservar, difondre i, sobretot, facilitar l'accés a la documentació i a la informació produïda  en el món de l'esport és un deure amb la societat, atès que aquests arxius conformen una part gens menyspreable de l'activitat humana en els darrers dos segles i, per descomptat, en l'actualitat. Per tant, cal considerar els arxius de l'esport com una peça fonamental que configura la memòria personal i col·lectiva del món de l'esport i, en definitiva, de la nostra societat. Aquests arxius podran ser utilitzats en els àmbits de recerca, difusió  i comunicació.

En aquest primer seminari han col·laborat diverses entitats: Arxiu Metropolità de Londres, Arxiu Municipal de Barcelona, Associació d'Arxivers de Catalunya, Consell Català de l'Esport, Escola Superior d'Arxivística i Gestió de Documents (ESAGED), Escola Universitària de la Salut i l'Esport (EUSES), Departament de Cultura, Facultat de Psicologia, Ciències de l'Educació i de l'Esport - Blanquerna i Fundació "la Caixa".

La jornada clourà a les 18 hores amb un acte a càrrec de Fina Solà, presidenta de la Secció d'Arxius de l'Esport del Consell Internacional d'Arxius; Joan Boadas, cap del Servei de Gestió Documental, Arxius i Publicacions de l'Ajuntament de Girona, i M. Assumpció Colomer, cap del Servei d'Arxius i Gestió de Documents de la Diputació de Girona.