Notícies

Presentació de l’inici de la campanya de prevenció d’incendis d’aquest estiu 

Foto : Presentaci&oacute; de l&rsquo;inici de la campanya de prevenci&oacute; d&rsquo;incendis d&rsquo;aquest estiu&nbsp;</p

Aquest dissabte, 1 de juliol, a les 10.30 h, la Diputació de Girona i l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Alt Empordà han presentat la campanya de prevenció d’incendis que s’està portant a terme aquest estiu.

El diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Lluís Costabella; el president de l’Associació de Defensa Forestal (ADF) de l’Alt Empordà, Antoni Godoy; el conseller comarcal de Medi Ambient, Josep M. Cervera, i el tinent d’alcaldia i regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Figueres, Francesc Cruanyes, juntament amb els alcaldes de la comarca, van presentar a la Rambla de Figueres l’equip de professionals que aquest estiu duran a terme el servei de prevenció d’incendis a la demarcació de Girona.

Cada any, el Servei de Medi Ambient organitza campanyes de vigilància i informació per a la prevenció d’incendis en espais naturals protegits de la demarcació especialment afectats pel risc d’incendi. Aquests espais són el cap de Creus, l’Albera, el Montgrí, les Gavarres, l’Ardenya i el Montseny. Amb aquest acte es presenta la campanya de vigilància d’incendis d’aquest estiu 2017 que es fa en aquests espais protegits d’alt risc d’incendi de la demarcació. 

Els vigilants tenen un equip de ràdio per comunicar-se amb unes centrals que també formen part del dispositiu, i aquestes centrals són les que es comuniquen amb bombers, agents rurals, o qui pertoqui. 

La demarcació de Girona té una gran superfície on impera el clima mediterrani. 

Això, sumat al fet que en aquesta zona hi tenim molts espais muntanyosos i coberts de bosc fa que a l’estiu el risc d’incendi sigui extrem, en una època, a més, en què molts d’aquests espais o les seves zones limítrofes estan sotmesos a una pressió turística intensa. 

La campanya d’aquest any compta amb un equip de prevenció d’incendis de vint-i-nou treballadors (entre vigilants i operadors), amb vuit vehicles tot terreny (equipats amb una motobomba per a una primera intervenció) i un equip emissor –    transmissor (Alt Empordà i Gavarres). Es compta també amb el suport de controladors radiofònics.

El servei es du a terme tots els dies de la setmana. En el cas de les Gavarres –   Ardenya – Montgrí, des del 26 de juny al 31 d’agost, cada dia d’11.30h a 18.30 h. I per a l’Albera – cap de Creus, de l’1 de juliol a l’11 de setembre, cada dia de 12 h a 19 h.

Les actuacions consisteixen concretament en la realització de rutes predeterminades en l’espai natural corresponent i en la detecció de columnes de fum, focs, d’elements amb risc d’incendi i també altres incidències de caràcter mediambiental. A més, s’ofereix informació als visitants sobre el risc d’incendi de l’espai i les normes per a la prevenció i, si s’escau, també es fa una primera intervenció en cas de petits focs. 

El servei està organitzat i dirigit per l’ADF de l’Alt Empordà en coordinació amb la Diputació de Girona (que hi aporta més de 130.000 euros), els òrgans gestors dels espais naturals, els ajuntaments locals, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Generalitat de Catalunya, el cos d’Agents Rurals i els bombers.