Notícies

Programa de cooperació transfronterer sobre gestió d’emergències i prevenció d’incendis

Foto : Programa de cooperació transfronterer sobre gestió d’emergències i prevenció d&rsqu

La Generalitat a Girona, en col·laboració amb la Diputació de Girona, l’Ajuntament de la Jonquera, els Bombers francesos, el Consell Departamental dels Pirineus Orientals, l’Oficina Nacional de Boscos i la Mancomunitat de les Alberes, promou el projecte europeu transfronterer de cooperació territorial «Cooperem», que té per objectiu posar en marxa una estratègia compartida sobre prevenció de riscos i facilitar la gestió operativa i la prevenció d’incendis a la zona fronterera de les comarques gironines i el departament dels Pirineus Orientals. 

Representants de les administracions, institucions i entitats implicades han firmat aquest matí a l’edifici de la Generalitat a Girona el conveni transfronterer entre els socis i el seu finançament. La proposta ja ha superat la primera fase del procés de selecció del programa europeu «Interreg-POCTEFA 2014-2020», i ara entra en la fase avaluadora final. L’acte ha comptat amb l’assistència, entre d’altres, de Lluís Costabella, diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona; David Mascort, secretari general del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Juli Gendrau, director general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvament de la Generalitat.

En cas que s’aprovi, el programa té una durada prevista de tres anys i un pressupost de 2.556.505 euros, dels quals 1.661.728 euros són fons Feder. El projecte té com a objectius: la millora del sistemes conjunts d’informació; la prevenció del risc mitjançant la gestió de la interfase urbana forestal la Jonquera - el Pertús, i una proposta operativa sobre intervenció conjunta transfronterera dels bombers que inclou disposar d’un centre de comandament avançat comú per als dos cossos de bombers.

El pla d’acció proposat inclou diferents actuacions entre les quals destaquen analitzar la vulnerabilitat de les infraestructures transfrontereres de prevenció d’incendis i  executar les franges de protecció contra incendis al corredor d’infraestructures de l’eix França-Catalunya i zones complementàries.

En l’àmbit operatiu, aquest projecte generarà un protocol d’actuació que segons la gravetat de l’incident activarà diferents nivells de col·laboració entre els bombers dels dos costats de la frontera, que actuarà en tots dos territoris.

El projecte facilitarà eines per exercir aquesta feina, com emissores de la xarxa RESCAT per als bombers francesos que vinguin a treballar a Catalunya, i emissores de radiofreqüència dels serveis d’emergència francesos per als bombers catalans quan vagin a treballar en territori francès. També s’oferirà eines compatibles per carregar aigua tant als camions francesos com catalans. 

Respecte a la millora dels sistemes d’informació, a més de l’intercanvi d’experiències, es proposa desenvolupar un sistema integrat d’informació sobre prevenció d’incendis a les comarques gironines i disposar d’un sistema d’informació cartogràfica actualitzada permanentment.

El projecte «Cooperem» proposa consolidar la cooperació transfronterera en una zona d’especials condicions climàtiques i elevats riscos naturals, dotant-la de més recursos (materials, humans, jurídics). També cal tenir en compte que el punt fronterer de la Jonquera és un gran nus de mobilitat transeuropea, amb el risc que això comporta. Es calcula que els mesos d’estiu hi circulen més de 80.000 vehicles diaris, i entre 12.000 i 15.000 en èpoques de menys afluència.