Notícies

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona creen el Premi Internacional de Còmic Costa Brava

Foto : L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i el Patronat de Turisme Costa Brava Girona creen el Premi Internacional de Còmic C

Ahir dimarts 21 de juny es va presentar al Col·legi de Periodistes de Girona la cinquena edició del Festival del Còmic de Torroella de Montgrí, organitzat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí amb la col·laboració de Panini.

Enguany el Festival del Còmic se celebra els dies 25 i 26 de juny a diversos espais de Torroella de Montgrí i l’Estartit amb una programació variada orientada tant al públic expert com al no iniciat. Aquest festival ha estat concebut per l’Ajuntament de Torroella amb la voluntat de promocionar turísticament el municipi, i alhora per impulsar la cultura i l’art en el marc d’un esdeveniment temàtic.

La presentació del Festival del Còmic va anar a càrrec d’Enric Vilert, president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Jordi Cordón, alcalde de Torroella de Montgrí, i Lluís Torrent, director general de Panini. Així mateix, l’acte va comptar amb la participació del novel·lista i guionista Andreu Martín, recent premi Pepe Carvalho de novel·la policíaca, i el dibuixant Alfons López, actual premi nacional de còmic de Catalunya.

Enric Vilert, president del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, va presentar el Premi Internacional del Còmic Costa Brava, que a partir de l’edició de 2012 tindrà el seu primer guanyador. El president del Patronat de Turisme va remarcar que des del Patronat de Turisme es dóna suport a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí a fi de donar una major dimensió al Festival del Còmic que fa anys que organitza. Vilert ha comentat que «des del Patronat volem potenciar el prestigi internacional de la Costa Brava a través d’un premi que estem segurs que tindrà una projecció important i vincularà la nostra destinació turística a un àmbit amb connotacions culturals i artístiques i que té un gran nombre de seguidors a escala mundial».

Jordi Cordón, alcalde de Torroella de Montgrí, va manifestar durant la presentació que «aquest esdeveniment és una de les apostes que ha fet el nostre Ajuntament per conjugar cultura i dinamització econòmica, un àmbit en el qual estem treballant intensament des de fa anys. La creació del Premi Internacional de Còmic de la Costa Brava, alhora que representa un incentiu per al sector, ens permet donar una major projecció externa al nostre festival. I ho fa associant-nos a una marca de prestigi com és Costa Brava».

Per la seva banda, el director general de Panini, Lluís Torrent, va comentar, en relació amb el Festival del Còmic de Torroella, que en comparació amb altres festivals temàtics –salons de còmic de Barcelona, Granada, la Corunya o Vélez Málaga–, aquest és el més lúdic i en el que les famílies en són les protagonistes principals.

En el decurs de la presentació el novel·lista i guionista Andreu Martín, recent premi Pepe Carvalho de novel·la policíaca, i el dibuixant Alfons Pérez, actual premi nacional de còmic de Catalunya, van presentar la novel·la gràfica Máxima discreción, el primer títol espanyol de la col·lecció «Panini Noir», és a dir, de novel·la negra.

5è Festival del Còmic. 25 i 26 de juny de 2011
El Festival del Còmic de Torroella de Montgrí acollirà un ampli ventall d’actes diversos adreçats tant a seguidors com a no iniciats en el gènere. El programa d’actes inclou propostes per a tots els públics, una gran part de les quals tenen una marcada orientació familiar —tallers, cercaviles, gimcanes, espectacles de carrer, etc. El festival segueix l’estructura d’anteriors edicions, de manera que dissabte els actes es faran a Torroella de Montgrí i diumenge, a l’Estartit.

Com en qualsevol fira, no hi podia faltar el clàssic mercat de còmics, en el qual participaran llibreries especialitzades, i on hi haurà l’esperada signatura d’autors. Aquesta any hi participaran Cels Pinyol, Andreu Martín, Alfons López i Raquel Garcia i Ulldemolins.

Per reforçar l’ambientació temàtica, els comerços, les places i carrers estaran decorats amb referents de personatges del món del còmic, des de superherois a detectius.

Exposició «Còmics a la premsa diària»

El festival ha fet sempre una aposta important per fomentar la difusió i el coneixement dels valors pedagògics i formatius que té la lectura dels còmics. Amb aquest objectiu, a banda de tallers participatius, el Consell Municipal de l’Estartit acollirà l’exposició «Còmics a la premsa diària», una coproducció entre Panini i l’Ajuntament, amb guió d’Antoni Guiral, un dels màxims experts en la història del còmic a l’Estat i ànima del Museu del Còmic.

Tot i que la historieta apareix a Europa, és a la premsa diària nord-americana on assoleix la condició de mitjà de comunicació nou i revolucionari. Des de finals del segle XIX, primer als suplements dominicals i desprès a les edicions diàries dels periòdics, els còmics gaudiran durant molts anys d’una edat daurada. Les pàgines i tires de creadors de primer nivell renovaran el llenguatge dels còmics donant vida a personatges que es van convertir en reals per a milions de lectors, tant als EUA com a les resta del món.

Aquesta exposició, a més de revisar més de cent anys dels còmics a la premsa nord-americana, s’ocupa també d’algunes de les més populars tires creades a Europa (Andy Capp, Fred Basset, Strumtruppen), Espanya (Quico el progre) i a la resta del món (Mafalda). Ha estat concebuda per tal que pugui itinerar, com les anterior exposicions del festival, per les biblioteques de Catalunya que ho demanin.

En l’apartat divulgatiu també cal destacar la conferència «Mutants i detectius: posa un misteri a la teva vida», del periodista i escriptor polifacètic Sebastià Roig, que ens acostarà el món del còmic (dissabte, 25 de juny a les 12 h a la biblioteca municipal Pere Blasi) .

Premi Internacional de Còmic Costa Brava
El Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí creen el Premi Internacional de Còmic Costa Brava amb l’objectiu de promocionar el còmic com a art major i promoure l’acostament de diferents cultures, gràcies al seu caràcter internacional, i alhora promocionar internacionalment la Costa Brava. Aquesta acció s’emmarca dins el programa 4 del Patronat de Turisme, de potenciació del prestigi internacional, del Pla Estratègic de Turisme de les Comarques de Girona 2011-2015.

Les bases del Premi Internacional de Còmic Costa Brava estableixen que tant la temàtica com l’estil seran lliures, i que les obres presentades han de ser originals i inèdites, és a dir, no publicades en format llibre, electrònic, còmics de grapa ni per entregues en revistes, ja siguin dedicades al còmic o generalistes. També estableixen que no s’acceptaran obres presentades a altres concursos, siguin de còmic o no; que es podran presentar en català, castellà, anglès, francès o italià, en color i que hauran de tenir un mínim de 48 pàgines.

L’autoria de l’obra podrà pertànyer a un sol o a diversos autors, però en aquest últim cas caldrà detallar quina feina ha realitzat cadascun dels autors, i s’hauran de comprometent a no presentar el seu projecte a altres concursos fins que s’hagi conegut el resultat d’aquest. Les bases del premi contenen els detalls relatius al format, la presentació i el lliurament de l’obra.

El termini d’admissió dels projectes d’obra començarà l’1 de febrer de 2012 i finalitzarà el 30 d’abril del mateix any.

El jurat estarà format per professionals del sector del còmic designats lliurement pel comitè organitzador. El comitè organitzador estarà integrat per tres persones designades per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, el Patronat de Turisme Costa Brava Girona i l’empresa Panini España. Les deliberacions del jurat seran secretes i inapel·lables, i la seva decisió es donarà a conèixer l’11 de maig a Torroella de Montgrí, sense opció que el concurs es declari desert.

La quantia del premi és de vint mil euros. L’autor de l’obra guanyadora subscriurà el contracte estàndard d’edició i representació per a la venda de drets subsidiaris i de traducció que estableixi Panini España. L’obra finalista serà premiada amb cinc mil euros.

El Premi Internacional de Còmic Costa Brava s’equipara des del seu inici a altres premis dedicats al còmic, com ara al prestigiós Premio Nacional del Cómic, que atorga el Ministeri de Cultura, dotat també amb vint mil euros, i supera el consolidat FICOMIC: Gran Premio del Salón, que se celebra en el marc del Saló del Còmic de Barcelona, dotat amb sis mil euros.

L’aposta del Patronat de Turisme per impulsar aquest esdeveniment respon a la voluntat de l’entitat de buscar estratègies i fórmules per promocionar internacionalment la destinació Costa Brava, utilitzant en aquest cas com a elements d’atracció l’art i la cultura.