
El servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona ha organitzat una sortida a Navarra a fi de conèixer de primera mà la gestió d'ús públic que es fa a la Reserva Natural del Naixement de l'Urederra. Aquesta és una de les accions incloses en el projecte Riunatur: la desconcentració i la dinamització sostenible en els espais de bany interior de les comarques de Girona. El projecte s'emmarca en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destí finançat pels fons Next Generation de la Unió Europea a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR).
La jornada tècnica s'ha dividit en dues parts. La primera ha consistit en una reunió amb els gestors del Parc Natural d'Urbasa i Andia, on s'han tractat temes clau per minimitzar la hiperfreqüentació a la Reserva Natural del Naixement de l'Urederra, com ara les estratègies de regulació i control d'accés, la coordinació en la promoció turística o la relació veïnal, entre d'altres. S'ha de tenir en compte que aquest espai natural té una alta freqüentació, amb més de cent mil visites a l'any.
Seguidament, el grup ha realitzat una ruta guiada a peu per la reserva, on s'han pogut veure algunes de les actuacions que s'han executat amb l'objectiu de conservar i preservar l'espai. Algunes d'aquestes intervencions _com la construcció d'aparcaments, la millora d'accessos, l'arranjament i la consolidació del camí principal per reduir la dispersió o la instal·lació d'infraestructures i sensors de pas_ també es duran a terme en el projecte Riunatur.
En la sortida han participat representants polítics i tècnics d'alguns dels municipis del projecte Riunatur, els responsables de màrqueting del Patronat de Turisme Costa Brava Pirineu de Girona i la diputada i personal tècnic del servei de Programes Europeus de la Diputació de Girona.