
El certamen, que s'allargarà fins dimecres, comptarà enguany amb cent cinquanta ponents i reunirà tots els cuiners amb estrella Michelin de la demarcació
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la vicepresidenta segona, Gemma Geis, i les diputades Vanessa Peiró i Bea Esporrín han assistit aquest dilluns a la inauguració del Fòrum Gastronòmic Girona, amb un programa d'activitats que es duran a terme fins aquest dimecres al Palau de Fires i la zona de la Devesa.
Dirigit als professionals i consolidat com una referència en el sector de la cuina, la restauració i l'alimentació, aquesta edició del certamen posa el focus en la cuina vinculada al territori. Hi té una presència destacada el segell de qualitat agroalimentària Girona Excel·lent, amb trenta-cinc empreses i cinc tallers amb tastos de productes del distintiu (porc, oli d'oliva, begudes aromàtiques, cervesa i vins dolços) a càrrec de l'assessor gastronòmic Pep Nogué.
El programa comprèn més d'un centenar d'activitats, incloent-hi simposis, ponències, debats, diàlegs, concursos i demostracions culinàries que portaran a terme xefs reconeguts, els quals parlaran del producte local i cuinaran davant dels assistents. Enguany hi haurà cent cinquanta ponents, entre els quals tots els cuiners que tenen estrella Michelin a les comarques gironines.
Aquest matí s'ha estrenat un espai de brasa, amb una mostra de totes les varietats possibles d'aquesta tècnica culinària ancestral: des dels sorrals passant per les graelles, els forns o fins i tot els calaixos de brasa, un mètode que permet cuinar a baixa temperatura. Es preveu que més de set mil persones passin per alguna de les activitats que s'organitzen en aquest nou espai del fòrum.
Un dels actes principals està previst per demà a la tarda, en què Joan Roca, d'El Celler de Can Roca, i Eduard Xatruch, del Disfrutar, reflexionaran sobre el procés creatiu i la innovació, i abordaran què significa tenir un restaurant que ha estat considerat el millor del món. Coincidint amb el fet que aquest 2025 Catalunya és la Regió Mundial de la Gastronomia, també es parlarà sobre la cuina catalana i s'intentarà establir quins són els plats més representatius.
L'esdeveniment, que té el suport de la Diputació de Girona, també disposa d'un espai dedicat a l'oli i repeteix les zones de cafè i de vi, on hi ha màquines expenedores per fer tastos.