Notícies

Tres etapes de la Volta Ciclista a Catalunya masculina de 2025 recorreran les carreteres de les comarques gironines

Foto :

El diputat d'Esports, Jordi Masquef, destaca durant la presentació del recorregut «la projecció internacional que la prova ofereix als municipis de la demarcació»

La 104a edició de la prova masculina tindrà lloc entre el 24 i el 30 de març, mentre que la segona prova femenina serà del 6 al 8 de juny

Tots els detalls del recorregut de la 104a edició de la Volta Ciclista a Catalunya masculina i de la segona edició de la prova femenina es van donar a conèixer aquest divendres a l'Institut Nacional d'Educació Física de Catalunya (INEFC), a Barcelona, en un acte que va comptar amb la participació del diputat d'Esports, Jordi Masquef. 

Un any més, la Diputació de Girona dona suport a l'esdeveniment, que es va començar a disputar el 1911. Un fet que la converteix en la tercera prova per etapes més antiga del calendari ciclista, després del Tour de França (1903) i el Giro d'Itàlia (1909). Enguany es disputarà del 24 al 30 de març, en set etapes. 

La competició masculina, consolidada dins el calendari de l'UCI World Tour, la primera categoria mundial, tindrà molta presència a les comarques gironines, sobretot en les primeres etapes. Per quarta edició seguida, Sant Feliu de Guíxols acollirà la sortida i l'arribada de la primera etapa, que recorrerà la Costa Brava i el massís de les Gavarres i comptarà amb dos ports puntuables (coll de Begur i Santa Pellaia).

L'endemà, amb sortida des de Banyoles, la prova retornarà a la ciutat de Figueres, que en tornarà a ser seu cinquanta-sis anys després. Durant el recorregut, els ciclistes superaran dues vegades la meta de la capitat de l'Alt Empordà i també passaran per ports de muntanya com el coll del Pení i el coll de Sant Pere de Rodes en el pas pel cap de Creus en la part central de l'etapa. 

El pas per la demarcació es tancarà en la tercera etapa, la més llarga de la Volta des de l'any 2006, amb 218,6 quilòmetres i fins a 5.000 metres de desnivell positiu acumulat. Sortirà de Viladecans i transcorrerà per la demarcació de Barcelona, però el final serà a l'estació de muntanya de la Molina, a la Cerdanya. 

«Per a la nostra demarcació, és un orgull que el nostre territori torni a formar part del traçat d'una prova centenària i tan emblemàtica. Gràcies a aquest prestigi, ha esdevingut un aparador internacional de primer ordre per projectar la imatge dels nostres municipis cap a l'exterior i promocionar-los turísticament», ha destacat el diputat d'Esports, Jordi Masquef. 

El doble vencedor del Tour Jonas Vingegaard té previst debutar a la prova catalana, en una cita en què es trobarà al davant el vencedor de l'edició de 2023, Primoz Roglic, a més de noms destacats de les darreres edicions com ara Mikel Landa, Egan Bernal o Richard Carapaz; exvencedors com Adam Yates, Nairo Quintana i Sergio Higuita; aspirants com Juan Ayuso i referències catalanes com Marc Soler, entre molts d'altres.

Per la seva part, la prova femenina, que manté la categoria UCI 2.1, es disputarà del 6 al 8 de juny. Cap de les tres etapes d'aquesta prova passarà enguany per la demarcació, si bé hi haurà presència gironina, amb la participació del Massi Baix Ter Women's Team de Torroella de Montgrí, que té el suport de la Diputació de Girona. 

La competició buscarà el relleu de la neerlandesa Marianne Vos, vencedora l'any passat de la primera edició de la prova, amb una participació que, de moment, té divuit equips confirmats, entre els quals quatre són de l'UCI Women's World Tour, la primera categoria mundial.