Notícies

La Diputació de Girona ha organitzat una jornada sobre indicadors per al seguiment local de l'Agenda 2030

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

S'hi ha presentat la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2030, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, a la qual s'ha adherit la Diputació de Girona aquest 2024

Hi han participat el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, l'alcaldessa de Santa Coloma de Farners, Carme Salamaña, el diputat delegat d'ODS i Patrimoni Natural, Nil Papiol, i més de cent cinquanta professionals del món local

Aquest matí s'ha dut a terme la jornada «Indicadors per al seguiment local de l'Agenda 2030» a Santa Coloma de Farners, organitzada per la FEMP (Federació Espanyola de Municipis i Províncies), mitjançant la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2030, amb la col·laboració de la Diputació de Girona i el Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030.

Han inaugurat la jornada Miquel Noguer, president de la Diputació de Girona, i Carme Salamaña, alcaldessa de Santa Coloma de Farners, i l'ha clos Nil Papiol, diputat d'ODS i Patrimoni Natural de la Diputació de Girona. Hi han participat Anna Estebaranz Berzal, subdirectora de la Agenda 2030 de la FEMP; Clara Sánchez, directora d'analítica i desenvolupament de producte d'IDDIGO i consultora d'Idencity Consulting; Camila Nieto, consultora d'Idencity Consulting; David Benítez, tècnic d'Agenda 2030 de l'Ajuntament de Benetússer (Valencia); Ana Estrella Michel, tècnica d'Agenda Urbana i Fons Europeus de l'Ajuntament de Segòvia; Lino Ramos, cap de Planificació i Avaluació de l'Ajuntament d'Alcobendas (Madrid); Marta Fenollosa, tècnica d'Urbanisme i responsable d'Agenda 2030 de l'Ajuntament de Rafelbunyol (València); Ruben Sánchez, responsable de l'estratègia tecnològica del grup Winecta (Granada); Samuel Sánchez, CEO del grup Winecta (Granada), i altres càrrecs electes i personal tècnic d'ajuntaments i diputacions d'arreu del territori. La jornada també s'ha pogut seguir telemàticament.

Aquest 2024 la Diputació de Girona s'ha adherit a la Xarxa d'Entitats Locals de l'Agenda 2030, de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que està formada per governs locals que es comprometen a localitzar i implementar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 de manera transversal en les polítiques públiques municipals, i reafirma així el compromís envers els ODS. Igualment, la Diputació de Girona està adherida a l'Aliança Catalunya 2030, promoguda pel Consell Assessor de Desenvolupament Sostenible de la Generalitat (CADS).

La Diputació de Girona té molt present que per implementar correctament l'Agenda 2030 és imprescindible sumar esforços i teixir aliances per treballar conjuntament amb la resta d'agents que poden contribuir a la transformació cap a un món més sostenible. En aquest sentit, la Diputació continua treballant en el procés d'informació i sensibilització per fer partícips de la implementació de l'Agenda 2030 tots els agents locals i econòmics i les organitzacions ciutadanes representats en la vida municipal. 

El president, Miquel Noguer, ha destacat en la benvinguda que: «Els governs locals són els principals coneixedors dels desafiaments que afronta la ciutadania. Des de les polítiques locals, estem en una posició única per respondre a les necessitats dels nostres ciutadans, involucrant-los en la resolució de problemes globals mitjançant solucions locals. Això ens permet avançar en la sostenibilitat mediambiental, econòmica i social dels nostres pobles i ciutats».

Durant el matí s'ha presentat el marc conceptual i les eines que ha desenvolupat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), a través de la Xarxa d'Entitats Locals per a l'Agenda 2030, per facilitar la mediació i la comunicació dels avenços en la implementació local de l'Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
Així mateix, s'han presentat els indicadors per mesurar la implementació de l'Agenda 2030 en l'àmbit local i s'ha exposat la importància de promoure els informes voluntaris locals, d'acord amb la Guia d'indicadors per al seguiment de l'Agenda 2030 en l'àmbit local. També s'ha presentat la Plataforma d'Indicadors ODS. A la tarda s'han treballat en grups els continguts impartits durant el matí. 

El diputat d'ODS i Patrimoni Natural de la Diputació de Girona, Nil Papiol, ha clos la jornada de treball i ha assenyalat que «des de la Diputació de Girona creiem oportú de treballar, no només per impulsar els objectius de desenvolupament sostenible (ODS), sinó per poder saber com estan impactant aquestes polítiques i quins resultats tenen als seus municipis». Hi ha afegit: «Per aquest motiu estem treballant conjuntament amb les altres diputacions catalanes en la implementació d'un visor de dades, una plataforma amb la qual les entitats locals tindran l'oportunitat d'avaluar el seu grau de compliment dels objectius de desenvolupament sostenible». 

El diputat Nil Papiol ha finalitzat l'acte destacant que localitzar els ODS en el compliment de l'Agenda 2030, des de la definició dels objectius, la incidència i la sensibilització fins a la implementació i ús dels indicadors per mesurar i avaluar el procés, és una oportunitat per reorientar les prioritats i polítiques locals.

ors ODS.