Notícies

Olot acull la quarta edició del projecte «Un llibre, un destí» del servei de Biblioteques de la Diputació de Girona

Foto : Fotos: Olot Cultura

El servei de Biblioteques de la Diputació de Girona impulsa la iniciativa, que consisteix a triar una novel·la relacionada amb una localitat i fer-hi una gran trobada de clubs de lectura, entre altres activitats paral·leles

Enguany s'ha escollit el llibre La punyalada, de Marià Vayreda, i la trobada s'ha fet a Olot aquest dissabte, 23 de novembre

Aquest dissabte ha tingut lloc al Teatre Principal d'Olot la quarta edició del projecte «Un llibre, un destí», una iniciativa impulsada pel servei de Biblioteques de la Diputació de Girona. 

Inspirat en el model anglosaxó «One city, one book», el projecte consisteix a escollir una novel·la que tingui relació amb una ciutat, on s'organitza un club de lectura multitudinari amb l'autor. La trobada es complementa amb rutes literàries, entre altres activitats. Després d'haver-se celebrat a Camprodon, Caldes de Malavella i Sant Feliu de Guíxols, en aquesta quarta edició és el torn d'Olot.

Aquest any 2024 el llibre triat ha estat La punyalada, de Marià Vayreda, una obra clàssica de la literatura catalana, de l'any 1904, que enguany compleix cent vint anys de la seva publicació com a volum independent.

És la primera vegada que la trobada s'ha centrat en un clàssic de la literatura catalana, i per això s'ha comptat amb el guiatge de Mita Casacuberta, professora de la Universitat de Girona i editora literària de l'obra publicada per Editorial Barcino.

La convocatòria d'enguany ha registrat un èxit d'inscripcions: s'hi han inscrit més de tres-centes persones, de vint-i-dues poblacions diferents. 
Els clubs de lectura que hi han assistit són els de les biblioteques d'Anglès, Arbúcies, Banyoles, Caldes de Malavella, Calonge, Campdevànol, Castelló d'Empúries, Hostalric, Llagostera, Maçanet de la Selva, Olot, Ripoll, Riudarenes, Roses, Sant Feliu de Guíxols, Sant Pere Pescador, Sils, Tossa de Mar, Torroella de Montgrí i Vilobí d'Onyar. 

En la primera edició, fa cinc anys, l'activitat es va dur a terme a Caldes de Malavella, i el llibre escollit va ser El fill de l'italià, de Rafel Nadal. En la segona edició, el 2022 a Camprodon, es van triar dos llibres inspirats en aquesta localitat del Ripollès i el seu entorn, fins al Vallespir: Canto jo i la muntanya balla, d'Irene Solà, i El dia de l'ós, de Joan Lluís Lluís. La tercera edició va tenir lloc el 2023 a Sant Feliu de Guíxols, amb Una família, de Toni Sala.

El programa d'enguany
Lloc: Olot
Títol: La punyalada, de Marià Vayreda
Experta: Mita Casacuberta
Conductor: Carles Batlle
Espectacle: Martí Peraferrer

9.30 h: Obertura portes del Teatre Principal 
10 h: Presentació institucional
10.15 h: Club de lectura, guiat per Mita Casacuberta i moderat per Carles Batlle
11.30 h: Torn de preguntes 
11.45 h: Pausa
De 12 h a 14 h: Espectacle teatralitzat de Martí Peraferrer sobre el relat «L'afusellat», de Marià Vayreda, amb acompanyament musical de la cantant i pianista Glòria Vila i del guitarrista Marcel Torres
De 14 h a 16 h: Dinar 
De 16 h a 18 h: Rutes guiades a la Moixina, l'Olot modernista, el Museu de la Garrotxa, el Museu dels Sants i Can Trincheria 
De 16.30 h a 18.30 h: Projecció de la pel·lícula La punyalada, de l'any 1990 i dirigida per Jordi Grau, que ha estat remasteritzada per a l'ocasió per iniciativa de la biblioteca, i cinefòrum. 

L'activitat ha estat possible gràcies a l'aportació econòmica de la Diputació de Girona i de l'Ajuntament d'Olot. El projecte «Un llibre, un destí» permet que els municipis que hi estan implicats rebin visitants en temporada baixa i valoritzin el seu patrimoni literari, cultural i paisatgístic.