El president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, hi ha apuntat la importància de la col·laboració entre el sector públic i privat
El turisme inclusiu, el que universalitza el sector per arribar a totes les persones i que atén necessitats d'accessibilitat en tota la seva amplitud, és un repte de present i de futur, però també una oportunitat. Aquesta és la principal conclusió de la setena edició del fòrum BTM, que ha tingut lloc aquest dijous a Lloret de Mar.
Organitzat per la Fundació Climent Guitart i l'Agència EFE, l'esdeveniment pretén ser un espai de debat i intercanvi de coneixements sobre la indústria del turisme. En aquesta ocasió, s'ha centrat a analitzar com d'accessible és el sector turístic a Catalunya.
La jornada ha comptat, entre d'altres, amb les intervencions del ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu; la consellera de Drets Socials i Inclusió, Mònica Martínez; l'alcalde de Lloret de Mar i diputat, Adrià Lamelas; la directora de l'Agència Catalana de Turisme, Arantxa Calvera; la presidenta de la Fundació Climent Guitart, Cristina Cabañas, i el president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, Miquel Noguer, que n'ha fet la cloenda.
Durant la seva intervenció, Miquel Noguer ha posat èmfasi en el fet que encara hi ha molt de recorregut en aquest àmbit: «Els agents de la indústria turística estem d'acord a considerar la diversitat i la inclusió com una palanca de creixement ètic i responsable. Aprofitem la palanca per teixir complicitat entre sectors, endegar polítiques socials més justes, impulsar estratègies turístiques regeneratives i, en definitiva, generar prosperitat».
Un dels testimonis més esperats era el de l'esportista andorrà Albert Llovera, primer pilot de ral·li amb diversitat funcional. Llovera, que va patir un accident d'esquí a la Copa d'Europa quan tenia divuit anys que li va provocar una lesió medul·lar, ha explicat les seves gestes, amb les nou participacions al Dakar.
Des de la seva experiències d'uns dos-cents dies a l'any fora de casa amb estades en una seixantena d'allotjaments, ha considerat que al sector turístic li queda «bastant per recórrer», en matèria d'inclusivitat. A més de Llovera, el BTM ha comptat amb diferents testimonis d'experts en matèria d'accessibilitat, que han coincidit en aquest missatge de l'oportunitat de negoci que suposa el turisme inclusiu.
L'esdeveniment també ha servit d'altaveu a la Lliga d'Accessibilitat de la Fundació Eurofirms, un projecte en el qual col·labora la Diputació de Girona i que desenvolupa un mapa d'accessibilitat de la infraestructura pública i els comerços dels municipis.
Guardons a empreses emergents
Finalment, també s'han lliurat els guardons del concurs entre empreses emergents que, per segon any consecutiu, està coordinat per l'equip d'eMascaró, empresa de referència en innovació turística.
Enguany, s'han escollit com a guanyadores les firmes i4life, que es dedica a oferir solucions integrals per millorar la qualitat de vida de les persones grans millorant la seva mobilitat i benestar; i Showee Shower, que ha creat una dutxa intel·ligent que millora l'experiència d'una activitat molts cops estressant per a persones amb mobilitat reduïda o alguna disfunció cognitiva. El president, Miquel Noguer, ha lliurat el guardó a i4life, com a empresa emergent més creativa.