La diputada de Recursos Humans i Habitatge, de la Diputació de Girona, Natàlia Figueras, ha donat la benvinguda als participants
Els experts en funció pública, Rafael Jiménez i Xavier Boltaina, són els ponents d'aquesta sessió del Seminari
Aquest divendres ha tingut lloc la sisena sessió del XII Seminari Ramon Massaguer d'Actualització Jurídica i Dret Local, que amb el títol «Aspectes jurídics de les situacions administratives i els contractes temporals després de la reforma laboral» ha donat les pautes per a la reflexió i crítica de les lleis de la funció pública.
La inauguració del Seminari ha anat a càrrec de la diputada de Recursos Humans i Habitatge de la Diputació de Girona, Natàlia Figueras, que ha donat la benvinguda als assistents; i del director corporatiu d'Organització i Recursos Humans de la Diputació de Girona, Joan Vilà, que ha presentat els ponents i ha explicat la seva trajectòria professional.
A la primera part, Rafael Jiménez Asensio, catedràtic acreditat de dret constitucional i consultor de les administracions públiques ha desenvolupat la ponència «Una reflexió general, i crítica, sobre les lleis de funció pública».
El ponent ha fet una reflexió crítica sobre el paper de les lleis de funció pública i del treball amb especial atenció al nostre país, a partir del marc bàsic vigent i les debilitats institucionals que es produeixen en moments actuals a causa de la digitalització, l'aparició de la intel·ligència artificial i el relleu generacional, entre d'altres. Tot son reptes que des dels serveis de recursos humans del sector públic s'han de saber conduir i adaptar a les noves necessitats del sector públic, en primer lloc, i de la ciutadania en darrer lloc.
A la segona part, Xavier Boltaina Bosch, gerent de l'organisme autònom local de la Diputació de Barcelona Patronat d'Apostes / Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estado (SELAE), i professor dels estudis de dret i ciència política de la Universitat Oberta de Catalunya, ha dictat la ponència: «Una reflexió general, i crítica, de l'aplicació del dret laboral a les administracions locals: la situació després de les reformes laborals i de l'EBEP del 2021».
Aquest ponent ha exposat de quina manera ha influenciat, en l'àmbit de l'ocupació pública laboral, la reforma de les relacions laborals duta a terme pel RDL 32/2021 de reforma del mercat de treball. En aquesta ponència s'ha generat un debat sobre la complexa aplicació de les normes laborals i funcionarials, la fi dels processos d'estabilització i la temporalitat laboral.
L'objectiu d'aquest seminari és analitzar temes d'actualització juridicoeconòmica, fent especial èmfasi en les darreres modificacions legals i jurisprudencials que afecten les entitats locals, per tal de facilitar la tasca diària al personal dels ajuntaments de les comarques gironines.
Els ponents d'avui han ofert l'experiència pròpia en les seves respectives administracions a fi que es puguin adequar als ajuntaments i entitats locals.
Aquest seminari s'articula en set sessions de treball presencials que van començar al març i que s'aniran desplegant periòdicament fins al novembre d'aquest any.
La propera i última sessió, que tindrà lloc el 22 de novembre, portarà per títol: «Escenaris de confusió entre convenis, contractes i subvencions. Aspectes pràctics. Encàrrecs a mitjans propis. Elements i requisits perquè no sigui una ficció».