Notícies

El president, Miquel Noguer, recorda Aurora Bertrana i enalteix la seva figura en els Premis Literaris de Girona 2024

Foto : Fotos: M. Millan

La Diputació de Girona reeditarà en els propers mesos les memòries de l'escriptora dins la col·lecció «Josep Pla», en el marc dels actes de commemoració dels cinquanta anys de la seva mort

L'Auditori de Girona es va tornar a omplir aquest dimarts al vespre per acollir el lliurament dels Premis Literaris de Girona, una de les principals cites del país en aquest àmbit. S'hi van entregar set guardons, entre els quals el 57è Premi Prudenci Bertrana, creat el 1968 i que es va emportar Pilar Rahola per Cornèlius, l'almogàver, una novel·la que se situa en el segle XIII, en una època de conquestes i fervor religiós. 

En l'acte, hi van participar el president del Parlament de Catalunya, Josep Rull; la presidenta de la Fundació Prudenci Bertrana, Mariàngela Vilallonga; l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; la consellera de Cultura, Sònia Hernández, i el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer. Entre les moltes autoritats que hi van assistir, també hi havia els vicepresidents de la Diputació de Girona Gemma Geis i Jordi Camps i els diputats Imma Muñoz i Joan Martín. 

L'edició d'enguany coincideix amb la commemoració dels actes pel cinquantè aniversari de la mort d'Aurora Bertrana (1892-1974), filla de Prudenci Bertrana i membre del jurat en les primeres edicions del premi. La seva vida i la seva obra va estar molt present durant la gala i el president, Miquel Noguer, va voler aprofitar la seva intervenció per posar en valor la figura de la escriptora: «És una de les escriptores més interessants del segle xx. Una figura que, injustificadament, va ser oblidada i que recentment s'està recuperant com mereix».

En aquest sentit, la Diputació de Girona se suma als molts actes i accions que la recorden amb la reedició de les seves memòries, que es tornaran a publicar dins la col·lecció «Josep Pla». Es presentaran en els propers mesos. 

La llista de guanyadors d'aquesta edició dels Premis Literaris de Girona és la següent:

  • 57è Premi Prudenci Bertrana de novel·la: Cornèlius, l'almogàver, de Pilar Rahola
  • 47è Premi Miquel de Palol de poesia: L'estranger a casa, de Josep-Anton Fernández
  • 45è Premi Carles Rahola: L'escriptori de la Seu, de Salvador Sabrià
  • 39è Premi Ramon Muntaner de novel·la juvenil: Bereshit, de Teresa Muñoz
  • 30è Cerverí a la millor lletra de cançó per votació popular: Cendres, d'Anaïs Vila
  • 24a Lletra al millor projecte digital per a la lectura i la literatura catalana: LiteraCura'T, un pòdcast de píndoles literàries de Raquel Casas i Lídia Gàzquez.
  • 3r Aurora Bertrana de traducció: Ramon Farrés per la traducció de Maria Antonieta, de Stefan Zweig.

La Diputació de Girona és patrona de la Fundació Prudenci Bertrana, que atorga anualment aquestes distincions de literatura en català. 

 

Exposició amb fotos d'INSPAI

Per tercer any consecutiu, la corporació participa en l'acte de lliurament dels Premis Literaris de Girona amb un muntatge expositiu al vestíbul de l'Auditori. En aquesta edició, s'hi exposaven fotografies d'INSPAI, Centre de la Imatge de la Diputació de Girona, acompanyades de textos que recorden i expliquen els orígens dels guardons. En concret, de les dues primeres edicions (1968 i 1969).

També s'hi han pogut veure dos exemplars de dues edicions originals de les obres guanyadores. El primer Premi Prudenci Bertrana de novel·la va ser per Manuel de Pedrolo, amb Estat d'excepció, que no es va poder publicar fins al 1975 per culpa de la censura, i que es va haver de publicar sota el títol d'Acte de violència. I el segon per Avel·lí Artis Gener, Tísner, amb Prohibida l'evasió