Notícies

La Diputació atorga gairebé cinc milions d'euros als ajuntaments gironins en accions per millorar l'eficiència energètica

Foto : Foto: Roger Rovira

Se'n beneficiaran 151 municipis d'arreu de la demarcació, a través de quatre línies de subvencions de la convocatòria «Del pla a l'acció» (2024-2025) del servei de Medi Ambient

En total són 259 actuacions, que inclouen l'estalvi energètic en l'enllumenat i en instal·lacions i equipaments públics o l'impuls de les comunitats energètiques

La Diputació de Girona acaba d'aprovar la dotació més alta en una convocatòria del programa «Del pla a l'acció» des que va ser creat. En els propers dos anys (2024 i 2025), destinarà 4.937.285,73 euros als ajuntaments de la demarcació en actuacions per millorar l'eficiència energètica, reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle i implantar les energies renovables a tot el territori. 

Un total de 151 ajuntaments gironins es beneficiaran d'aquests ajuts, repartits en quatre línies. S'hi han pogut acollir els municipis amb accions planificades prèviament en plans d'acció d'energia sostenible i clima (PAESC) aprovats, que són la immensa majoria dels que hi ha a la demarcació. 

L'alt nombre de peticions -es finançaran 259 accions, ja que hi ha municipis que han rebut ajuts en més d'una línia- ha motivat que s'hagi incrementat substancialment la dotació inicial, per poder atendre'n la majoria. «La transició energètica és un dels reptes principals que hem d'afrontar ara i en el futur. Per aquest motiu, hem ampliat en gairebé dos milions d'euros la dotació inicial d'aquesta convocatòria per tal que els municipis de la nostra demarcació, sobretot els més petits, disposin de més recursos per executar actuacions per combatre el canvi climàtic i avançar cap a un desenvolupament sostenible», ha destacat el diputat de Medi Ambient, Josep Maria Bagot.

La primera línia està adreçada a actuacions per millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic exterior, substituint lluminàries convencionals per tecnologia LED. S'hi han destinat 1.195.358,73 euros, per donar resposta a 79 sol·licituds. 

Pel que fa a la segona línia, se centra en accions per millorar l'eficiència energètica d'edificis públics, instal·lacions o equipaments (substitució d'enllumenat en edificis municipals, canvis de finestres o aïllament tèrmic dels edificis) i per fomentar la mobilitat elèctrica, com instal·lacions de punts de càrrega en nuclis urbans, zones d'aparcaments o a la via pública. S'han aprovat 98 peticions per un total de 2.112.760,02 euros. 

La tercera línia està centrada en l'impuls de les comunitats energètiques, a través de la redacció de projectes executius d'instal·lacions, activant-ne el servei de posada en marxa o gestionant-ne una que ja existeixi, i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d'autoconsum compartit amb la ciutadania. En aquest cas, s'invertirà 1.571.925,25 euros per ajudar a finançar 65 sol·licituds. 

Finalment, la quarta línia, adreçada únicament a municipis de menys de vint mil habitants, està dirigida a actuacions d'assistència tècnica per impulsar projectes de rehabilitació energètica al sector residencial. Es tracta, sobretot, de sessions informatives a la ciutadania i d'auditories d'edificis residencials realitzades in situ per un tècnic. S'aporten 57.241,73 euros en 17 accions. 

Per facilitar la transició energètica en els municipis més petits, el percentatge de subvenció en aquesta convocatòria per als de fins a cinc mil habitants és del 90 % de les despeses elegibles. 

 

Actuacions repartides pel territori

Les actuacions de la campanya «Del pla a l'acció» (2024-2025) arribaran arreu de les comarques gironines. De les 259 finançades, se'n desenvoluparan 77 a l'Alt Empordà en un total de 48 municipis. També sobresurten el Gironès, amb 46; la Garrotxa, amb 42, i el Ripollès, amb 32.

Documentació

PlaAcció_2024_2025 03/09/2024