Notícies

La 33a edició de Temporada Alta programa 110 espectacles, el cartell més ampli de la seva història

Foto : La 33a edició de Temporada Alta programa 110 espectacles, el cartell més ampli de la seva història

Arrencarà el proper 12 de setembre i tindrà lloc a nou municipis de la demarcació (Girona, Salt, Banyoles, Bescanó, Celrà, Figueres, Palafrugell, Sant Gregori i Torroella de Montgrí)

La Diputació de Girona torna a donar suport a l'esdeveniment, que posarà gairebé 60.000 entrades a la venda

El Teatre Municipal de Girona ha estat aquest dijous l'escenari de la presentació de la programació de la 33a edició de Temporada Alta, que serà la més extensa de la història d'aquest festival de teatre. De les 110 propostes _tretze més que l'any passat_, n'hi ha 23 d'internacionals, 25 són coproduccions i 28 tenen participació gironina.

El festival, que té el suport de la Diputació de Girona, arrencarà a mitjan setembre amb quatre funcions dels Carmina Burana de la Fura dels Baus a l'Auditori de Girona, i s'allargarà fins al 8 de desembre. Es prolongarà gairebé tres mesos, durant els quals es faran un total de 185 representacions, principalment a Girona i Salt, però també a altres municipis de la demarcació (Banyoles, Bescanó, Celrà, Figueres, Palafrugell, Sant Gregori i Torroella de Montgrí), a més de Barcelona.

L'acte ha comptat amb la participació de l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; el secretari general de Cultura de la Generalitat, Josep Maria Carreté; l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, i el director del festival, Salvador Sunyer.

En la seva intervenció, el vicepresident Jordi Camps ha destacat la qualitat i transversalitat dels espectacles d'enguany, «per a tots els públics»: «Des de la Diputació de Girona, és important estar al costat de Temporada Alta, no només per la seva presència a Girona i Salt, sinó també perquè és a molts altres municipis de la demarcació».

Per la seva part, Salvador Sunyer ha remarcat que la voluntat del festival no és continuar engrandint un cartell que ja està arribant als seus límits, però que té la «mida necessària per poder oferir propostes per a tothom». En aquest sentit, ha remarcat els quatre objectius a l'hora de configurar-ne la programació d'enguany: «Ser un festival normal d'un país normal, ajudar la nova producció catalana, internacionalitzar aquesta escena catalana i, finalment, aconseguir que el festival arribi a tots els racons de les nostres ciutats».

 

Programació internacional

A principi d'octubre s'esdevindrà un dels plats forts de la mostra, amb el projecte europeu Paisatges compartits, em què participaran set festivals i grans teatres que organitzaran funcions de companyies a l'aire lliure. Aquests espectacles tindran lloc en diferents indrets naturals del municipi de Celrà. 

També en destaca l'obra Berenice, de Romeo Castellucci, protagonitzada per Isabelle Huppert i que s'estrenarà a l'Estat espanyol. L'italià Toni Servillo interpretarà Tre modi per non morire, una proposta que repassa textos de Dante, Baudelaire i clàssics grecs, i el director del festival d'Avinyó, Tiago Rodrigues, presentarà Dans la mesure de l'impossible, en què el portuguès posarà la mirada en els cooperants internacionals i com actuen en les zones de conflicte.

De l'Amèrica llatina arribarà Gaviota, de Guillermo Cacace. Es tracta d'una de les revelacions de la temporada, que planteja una revisió del clàssic de Txékhov, en què el públic està més a prop que mai de les actrius de l'espectacle. I Marina Otero torna al festival gironí per tancar la seva trilogia amb Kill me, un espectacle que es concentra en la salut mental de les dones.

 

Creació Catalana

D'entre les propostes del país, en destaca Un matrimoni a Boston, que tornarà als escenaris amb Emma Vilarasau i Marta Marco, que repeteixen amb papers diferents, i Emma Arquillué, que s'incorpora per fer el paper de criada. També s'estrenarà Mort d'un comediant, la nova proposta de Guillem Clua amb Jordi Bosch, Mercè Pons i Francesc Marginet.

A més, el festival ha apostat per impulsar les lectures dramatúrgiques. Un dels exemples que es podrà veure a Girona és Cartes d'amor, una lectura que protagonitzaran Ramon Madaula i Carme Elias. També hi haurà un homenatge  a Modest Prats en el desè aniversari de la seva mort, amb una lectura d'alguns dels  textos d'aquest sacerdot, filòleg i teòleg català a la catedral de Girona de la mà de Pere Arquillué i Josep Maria Fonalleras.

En total, es posaran a la venda 58.647 entrades. La taquilla s'obrirà els dies 3 i 4 de setembre (en compra preferent) i el 5 per al públic general.