Notícies

La cinta del camí, una antologia poètica de Montserrat Vayreda, editada dins la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

L'acte de presentació ha tingut lloc a la Biblioteca Fages de Climent de Figueres amb la intervenció del diputat Jordi Masquef

Aquest vespre s'ha presentat, a la Biblioteca de Figueres, el llibre La cinta del camí, de Montserrat Vayreda, de la col·lecció «Josep Pla», amb edició, pròleg i postfaci d'Anna Maria Velaz.

A la presentació hi han participat Jordi Masquef, diputat de la Diputació de Girona i alcalde de Figueres; Ana Maria Velaz, filòloga i curadora de l'edició de La cinta del camí; Nati Vilanova, directora de la Biblioteca Fages de Climent de Figueres, i Joan-Lluís Lluís, director de la col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona.

Aquesta antologia recull la veu poètica més representativa de l'autora; hi aflora una visió optimista i esperançada de la vida en una poesia que destaca per la precisió formal, pel joc subtil dels elements musicals i per l'espurna de fina ironia que destil·len alguns versos. 

La col·lecció «Josep Pla» de la Diputació de Girona està concebuda per editar obres literàries i assagístiques de qualitat que estableixin una relació entre la cultura i les terres de Girona. En aquest sentit, aquesta col·lecció treballa en una línia de publicació centrada, d'una banda, en la recuperació d'obres literàries que estan exhaurides i que no es troben en els circuits comercials, i, de l'altra, en l'edició de materials literaris que, per les seves condicions específiques, difícilment són atesos pel mercat editorial.

La cinta del camí, de Montserrat Vayreda, aplega obra escrita al llarg de sis dècades: poemes de joventut i de maduresa que revelen el pensament i el tarannà vital de l'escriptora. Hi emergeixen aquells motius _que són patrimoni col·lectiu_ i records acumulats en el «graner de la memòria» de l'autora: la infinita diversitat del nostre paisatge, els boscos «de verdors possessives», la terra «agraïda a l'arada i a l'arrel», la mar de les veles blanques, la natura benigna i ufanosa, eix vertebrador d'aquests poemes que se'ns ofereixen trenant paraula i ritme en un diàleg permanent. 

 

L'autora

Montserrat Vayreda i Trullol (Lladó, 1924 - Figueres, 2006) es va iniciar de ben jove en el camp de la poesia, i va escriure incansablement al llarg de tota la vida. La seva obra literària reflecteix el paisatge, el valor de l'amistat, la preocupació per la natura malmesa. Molts dels seus poemes condensen el ritme i les tonalitats de la terra on tenia clavada l'arrel, l'Empordà, i la Garrotxa dels seus avantpassats. Entre els llibres publicats destaquen Els pobles de l'Alt Empordà (quatre volums en prosa) i els poemaris Irisacions, Un color per cada amic i Els pobles de l'Empordà.

 

Edició, pròleg i postfaci

Anna M. Velaz Sicart va néixer i viu a Figueres. És filòloga i curadora de l'obra de Montserrat Vayreda.. Ha treballat en el camp de la filologia catalana i la francesa, tant en el vessant de la docència _a tots els nivells_ com en el de la recerca. Ha publicat articles o edicions de Montserrat Vayreda, Carme Montoriol, Andrée Bruguière de Gorgot, Josep Puig Pujades, Aurora Bertrana, Mercè Rodoreda, M. Àngels Vayreda, Carles Fages de Climent i M. Àngels Anglada.

La portada és un dibuix de Zuzanna Celej. Nascuda a ¿ód¿ (Polònia) el 1982, viu a Catalunya des dels sis anys. És llicenciada en fotografia i gravat per la Universitat de Barcelona. Va estudiar il·lustració a l'Escola d'Art i Superior de Disseny Llotja. Ha treballat en el camp de la fotografia artística, la pintura mural i el gravat. Ha il·lustrat més de vuitanta títols, ha guanyat diferents premis i té obres exposades en diversos països. Combina la seva feina d'il·lustradora amb la docència, impartint tallers i classes magistrals d'arts plàstiques.