Notícies

Acord entre la Diputació, l'Hospital Trueta i Neandertal Records per millorar la salut i el benestar emocional a través de la música

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

S'ha presentat el protocol d'intencions de l'Institut Català de la Salut i la Diputació de Girona per acostar la musicoteràpia a famílies amb infants amb malalties cròniques complexes

Els projectes «Vibrem» i «A tocar», duts a terme per l'Associació Neandertal Records, acosten la música a col·lectius en situació d'exclusió cultural

La sala Ferran Agulló de la Diputació de Girona ha estat l'escenari, aquest dimarts al matí, de la presentació de dos convenis que tenen per objectiu potenciar el poder de l'art i la cultura per millorar el benestar i la salut emocional de les persones. Ambdós convenis estan destinats a col·lectius que es troben en situació d'exclusió social. 

L'Organització Mundial de la Salut defineix la salut no com l'absència de malaltia, sinó com un estat de benestar físic, mental i social. És partint d'aquesta premissa que sorgeixen les arts en salut, una metodologia que internacionalment es coneix com a «Arts in Health», en la qual s'utilitza el poder de les arts i la cultura per millorar la salut i el benestar de les persones en diversos contextos institucionals i comunitaris.

Emmarcat en aquesta metodologia, d'una banda, s'ha presentat el protocol d'intencions signat entre la Diputació de Girona i l'Hospital Universitari Doctor Josep Trueta de l'Institut Català de la Salut (ICS) a Girona, que estableix un marc de col·laboració en temes de cultura i salut per desenvolupar accions que apropin la cultura a l'àmbit de la salut, especialment per a col·lectius que es troben en situacions d'exclusió cultural. 

En aquest sentit, s'ha presentat el primer dels projectes que es durà a terme dins aquest acord, el «Vibrem», que organitza sessions de musicoteràpia, individuals o grupals, amb infants i famílies que són tractats per l'Equip de Cronicitat Complexa i Atenció Pal·liativa Pediàtrica de Girona, és a dir, l'equip de professionals sanitaris de l'Hospital Trueta i de l'atenció primària de l'ICS que dona suport a les famílies amb fills amb malalties cròniques complexes amb alta fragilitat o tributaris d'atenció pal·liativa.

D'altra banda, també en el marc de les arts en salut, es porta a terme el projecte «A tocar», un cicle de concerts o tallers que es programen al llarg de l'any en hospitals, centres sociosanitaris i centres penitenciaris de la demarcació de Girona. 

Tots dos projectes els duu a terme l'Associació Neandertal Records, una productora cultural especialitzada en música i arts escèniques.

En la presentació hi ha participat Jordi Camps, vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona; Gloria Padura, directora de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta; Mireia Crehuet, coordinadora de l'Equip de Suport a la Cronicitat Complexa i Atenció Pal·liativa Pediàtrica de l'Hospital Trueta, i Martí Sancliment, productor i programador cultural a Neandertal Records.

El protocol d'intencions establert entre el servei de Cooperació Cultural de la Diputació de Girona i l'Hospital Trueta constata els objectius comuns i complementaris en àrees de desenvolupament del benestar emocional i físic de les persones i en la recerca d'aquest benestar des del vessant de la cultura i la salut, i permet aprofitar al màxim els potencials de les dues institucions.

L'objecte d'aquest protocol és establir una col·laboració institucional en el marc de la cultura i la salut per apropar la cultura a tothom, especialment a aquells col·lectius que es troben en situacions d'exclusió cultural, sigui pel fet de tenir diagnosticada una malaltia crònica complexa, per estar en una fase final de vida o per altres circumstàncies de salut que els mantenen en situació d'exclusió.

Pel diputat de Cultura, Jordi Camps, «aquest protocol constata una cooperació necessària per portar a terme un seguit d'activitats i vetllar per assegurar al màxim la qualitat de vida de les persones i dotar-les del dret universal d'accés a la cultura i a l'art, reconegut per l'Organització Mundial de la Salut (OMS) de les Nacions Unides». 

La cultura és un element de benestar per a la salut física i emocional de les persones. Està demostrat que la pràctica i l'assistència a activitats culturals estan relacionades amb un millor estat de benestar i salut i amb més supervivència. 

Dins d'aquest context, diversos estudis mostren els beneficis de la utilització de les arts (música, arts visuals, arts plàstiques, etc.) en unitats oncològiques, cardiovasculars, en persones amb problemes de salut mental i també en l'alleujament del dolor o en persones en risc d'exclusió social i vulnerabilitat. 

El projecte «Vibrem» apropa la música a aquelles persones que tenen més dificultats per accedir-hi, des d'una visió social i comunitària, i utilitza la música com un element terapèutic i facilitador de transicions de fases de vida, des d'una perspectiva d'atenció integral de l'infant amb una malaltia limitant per a la vida i la seva família, a través de la musicoteràpia.

El projecte «A tocar» ofereix serveis de concerts i tallers en hospitals i centres penitenciaris o sociosanitaris per a aquelles persones que, de manera temporal o permanent, estan privades dels dret d'accés universal a la cultura.

Pel productor i programador cultural de Neandertal Records, des de l'associació estan «molt satisfets dels resultats obtinguts, així com de l'acollida que el projecte ha rebut per part dels usuaris de centres penitenciaris, els pacients hospitalaris, els geriàtrics i els treballadors mèdics dels diferents centres». I afegeix: «Fem del dret universal de la cultura una realitat. Una cultura transformadora, que tingui la capacitat d'emocionar».

La directora de l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta, Gloria Padura, ha explicat la línia estratègica de l'Institut Català de la Salut amb la metodologia de les arts en salut, que s'ha impulsat en els darrers anys, donat que són molts els beneficis que aporten l'art i la cultura, com ara «el desenvolupament de la capacitat cognitiva, la capacitat d'anàlisi i crítica o el reforçament de l'autoestima». 

Finalment, Mireia Crehuet, coordinadora de l'Equip de Suport a la Cronicitat Complexa i Atenció Pal·liativa Pediàtrica de l'Hospital Trueta, ha manifestat que se sentia «emocionada» perquè «crear aquest projecte és una molt bona notícia, sobretot per a les famílies que atenem". Així mateix, ha qualificat de «molt important el fet de poder oferir aquesta experiència a casa mateix dels malalts», i afegia que «no es tracta de portar la música a casa i prou, sinó d'aprofitar-ne tot l'efecte terapèutic».Per acabar, ha valorat el projecte com a «molt positiu», ja que «les sessions de musicoteràpia afavoreixen significativament la qualitat de vida i el benestar de les famílies, i s'ha observat una evolució positiva en els infants, amb beneficis concrets i evidents en la seva estimulació i desenvolupament al llarg de les sessions».