La mostra es podrà visitar del 27 de juny al 3 de novembre a la sala 1 del Palau Robert, abans de viatjar, al novembre, a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona
Explica els orígens i la història de la ciutat jardí, i quins han estat els protagonistes principals que han convertit aquest paratge de la Costa Brava en una ubicació de referència internacional
El diputat de Cultura, Jordi Camps, ha participat en l'acte i en la visita guiada posterior de l'exposició
Aquest dijous s'ha inaugurat al Palau Robert de Barcelona «S'Agaró 1924-2024. Arquitectura i cultura a la Costa Brava» amb la participació de la directora general de Difusió, Eva Pomares; la presidenta de l'Associació S'Agaró 100, Virginia Ensesa; els comissaris de l'exposició, Jordi Falgàs i Sebastià Roig; el vicepresident i diputat de Cultura de la Diputació de Girona, Jordi Camps; l'alcalde de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, Maurici Jiménez, i el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal.
La mostra, impulsada i organitzada pel Palau Robert en col·laboració amb la Diputació de Girona, la Fundació Rafael Masó, l'Associació S'Agaró 100 i l'Ajuntament de Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, l'han comissariada Jordi Falgàs i Sebastià Roig. Se centra en l'evolució urbanística i arquitectònica de s'Agaró, detallant els orígens i la història d'aquesta emblemàtica ciutat jardí de nom internacional a la Costa Brava. L'exposició ofereix al visitant una visió exhaustiva, narrada en sis actes, de com aquest indret ha esdevingut un referent des de l'any de creació fins a l'actualitat.
El relat plantejat a l'exposició és un recorregut pels diferents aspectes arquitectònics i urbanístics que han convertit aquest conjunt residencial en un referent tant en l'àmbit català com internacional, de manera que ha esdevingut una icona a escala social i cultural durant els últims cent anys.
Durant el recorregut els visitants podran descobrir l'estil inconfusible de l'arquitecte Rafael Masó, que va conceptualitzar la ciutat jardí, o el relleu del projecte que van executar arquitectes com Francesc Folguera i Adolf Florensa.
L'exposició presentada al Palau Robert fa un recorregut pels moments més rellevants que ha viscut s'Agaró durant aquests cent anys de vida, fent èmfasi en la seva construcció i desenvolupament urbanístic, i remarcant com ha esdevingut un referent català de projecció internacional. Tot això, a través de fotografies originals de l'època i de projeccions audiovisuals que permeten als visitants endinsar-se en la història de la ciutat jardí.
L'accés a l'exposició, oberta al Palau Robert fins al 3 de novembre, és lliure i gratuït.
L'exposició a Girona es presentarà simultàniament a la Casa de Cultura de la Diputació i a la Casa Masó, seu de la Fundació Rafael Masó, del 16 de desembre al 15 de febrer de 2025.
El vicepresident i diputat de Cultura, Jordi Camps, ha destacat en la seva intervenció: «Durant aquest segle, s'Agaró ha anat creixent, però ho ha sabut fer sense perdre en cap moment els orígens i l'essència amb què Josep Ensesa i Gubert va idear-ne la construcció, amb els dissenys de l'arquitecte Rafael Masó i Valentí».
«Amb aquesta exposició afegim una acció més a una programació ambiciosa i transversal (per a tots els públics) a la qual la Diputació de Girona dona suport i que, a més, ha comptat amb la implicació activa i la sinergia de diferents institucions», ha afegit.