Notícies

El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona invertirà més de dos milions d'euros en millores a l'embassament de Portbou

Foto : El Consorci d'Aigües Costa Brava Girona invertirà més de dos milions d'euros en millores a l'embassament de Portbou</

Es tracta principalment d'actuacions de seguretat i manteniment de la instal·lació, que enguany compleix cinquanta anys de la seva construcció

El president de la Diputació de Girona i del Consorci d'Aigües Costa Brava Girona, Miquel Noguer, i l'alcalde de Portbou, Gael Rodríguez, han fet una visita institucional a l'embassament de Portbou. La infraestructura, amb una capacitat de 100.000 m3, va passar l'1 d'octubre a ser de titularitat del Consorci d'Aigües, un cop l'ens va assumir l'abastament d'aigua en alta de la zona de la Mar d'Amunt. 

En els propers dos anys hi ha prevista una inversió de més de dos milions d'euros de fons propis, que anirà acompanyada d'un ajut de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per posar al dia les instal·lacions, que es van inaugurar el 1974. Són actuacions de manteniment i seguretat que l'Ajuntament, antic titular de la presa, no podia assumir.

A mitjans de febrer, es va lliurar el document de revisió de seguretat de la presa i ara mateix s'està ultimant el Pla d'Autoprotecció. En paral·lel, també s'està treballant en els projectes de rehabilitació dels desguassos del fons de la presa, i en l'ampliació i millora del sistema d'auscultació i reparació del cos de la instal·lació per evitar fuites.

A més, està previst que l'any que ve s'executin les obres d'adequació d'un camí alternatiu cap a l'embassament. Ara hi ha un únic accés per a vehicles, paral·lel a la riera de Portbou -en alguns punts, el camí creua la riera-, que, en cas de vessament d'aigua de la presa, quedaria inhabilitat i l'embassament, incomunicat. 

Acompanyats també del gerent del Consorci d'Aigües, Jordi Agustí, i de tècnics de l'empresa explotadora, Miquel Noguer i Gael Rodríguez van comprovar l'estat de la infraestructura i com l'embassament ha recuperat un nivell de cabal proper al màxim, gràcies a les pluges de les últimes setmanes. 

Actualment, l'aigua potable que se subministra a la població de Portbou prové d'un pou i rep el tractament de la planta d'osmosi, tot i que es preveu incorporar-hi l'aigua de la presa tractada en la planta potabilitzadora en la mesura que millorin les afeccions causades per l'extrema sequera viscuda en els darrers anys. 

El president del Consorci d'Aigües, Miquel Noguer, va destacar que, amb el nivell d'aigua actual a l'embassament, «hi ha consum per a dos anys per la a població de Portbou, i això ens dona molta tranquil·litat».