Notícies

La Diputació i Eurofirms Foundation tanquen la primera Lliga de l'Accessibilitat amb la participació de més de sis-cents alumnes

Foto : Fotos: Eurofirms Foundation

La iniciativa ha comptat amb el suport i la col·laboració de vuit municipis de la demarcació de Girona

La Lliga de l'Accessibilitat busca construir ciutats més inclusives i accessibles sensibilitzant en matèria de discapacitat i accessibilitat universal

La Lliga de l'Accessibilitat és una iniciativa de la Diputació de Girona; Eurofirms Foundation, entitat que treballa per a la inclusió laboral de persones amb discapacitat, i Map4all, que busca formar i sensibilitzar estudiants, treballadors públics i la societat en general en matèria de discapacitat i accessibilitat universal. En la clausura de la primera edició s'han lliurat els premis als tres instituts guanyadors, fet que marca una fita significativa en la promoció de l'accessibilitat i la inclusió a la demarcació de Girona.

Aquesta edició, duta a terme a la demarcació durant el tercer trimestre del curs 2023/2024, ha comptat amb el suport de vuit municipis (Cassà de la Selva, Sant Feliu de Guíxols, Calonge i Sant Antoni, Caldes de Malavella, Santa Cristina d'Aro, Llançà, Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, i Banyoles) i la participació de més de sis-cents alumnes de tercer i quart d'ESO i primer i segon de batxillerat.

«És important que tothom, en totes les franges d'edat, prenem consciència de la necessitat de tenir, en un futur, ciutats més inclusives i accessibles per afavorir la igualtat d'oportunitats. Aquesta iniciativa promou la reflexió sobre aquesta qüestió, i els alumnes i els centres educatius que hi han participat i s'hi han implicat han fet una gran tasca», destaca el vicepresident primer de la Diputació de Girona, Pau Presas.

Els alumnes dels tretze instituts que han col·laborat en la iniciativa van utilitzar l'aplicació Map4all per mapar un total de 2.903 establiments i 1.093 punts de la via pública, identificar barreres i proposar solucions per millorar l'accessibilitat dels espais.

Fruit d'aquesta activitat són tres els instituts que han resultat guanyadors: l'Institut de Llançà ha estat guardonat amb el primer premi, seguit per l'Institut Josep Brugulat (Banyoles) en segona posició i l'Institut de Llançà en tercera posició. Aquests instituts han demostrat un compromís exemplar en la identificació i el mapatge de l'accessibilitat en el seu entorn, cosa que evidencia la importància de l'educació en la creació duna societat més inclusiva.

«Des d'Eurofirms Foundation treballem per generar entorns inclusius i creiem fermament en el poder de la diversitat i la inclusió. La Lliga de l'Accessibilitat és una plataforma per sensibilitzar els joves i fer-los partícips de la construcció d'un futur més accessible», assenyala Maria Jordà, líder d'Eurofirms Foundation.

L'acte de lliurament de premis de la Lliga de l'Accessibilitat ha tingut lloc a les instal·lacions de Cassà de la Selva d'Eurofirms Group amb el suport dels principals patrocinadors del projecte: Diari de Girona, Fundació PortAventura, Fundació FCB i Bàsquet Girona. Els tres últims han estat els encarregats de lliurar els premis als instituts guanyadors.

 

La Lliga de l'Accessibilitat

En l'actualitat el 40 % de la població mundial sofreix algun tipus de dificultat en termes d'accessibilitat, fet que subratlla la importància de la Lliga de l'Accessibilitat per a la promoció de la inclusió i la igualtat d'oportunitats. 
Addicionalment, la Lliga de l'Accessibilitat ha representat una oportunitat per a les empreses, ja que ha permès fomentar l'accessibilitat en els seus establiments i detectar àrees de millora. Així mateix, aquest projecte proporciona a les ciutats una visió integral de l'estat d'accessibilitat dels seus municipis i facilita la implementació d'accions de millora, promovent aliances publicoprivades i el compromís de diversos sectors.

En aquest sentit, és fonamental destacar el paper de les escoles en relació amb aquesta iniciativa, ja que la sensibilització del públic més jove és crucial per construir una societat més inclusiva en el futur. Promoure una mirada inclusiva i empàtica, i fomentar la consciència global i emocional són aspectes clau que s'aborden a través de la Lliga de l'Accessibilitat.

 

Sobre Eurofirms Foundation

Eurofirms Foundation treballa a Espanya, Itàlia, Portugal i Xile per a la inclusió de les persones amb discapacitat en l'àmbit laboral. Durant el 2023, des d'aquesta fundació es van dur a terme 1.915 incorporacions de persones amb discapacitat al mercat laboral, un 29 % més que l'any anterior. L'entitat també assessora les empreses sobre la Llei general de drets de les persones amb discapacitat i gestiona mesures alternatives, sempre orientades a la integració laboral i la creació d'entorns inclusius. 

El 2023 Eurofirms Foundation va ser finalista en els prestigiosos European Diversity Awards en tres categories: Charity of the Year, Diversity in Tech Initiative i Outstanding Disability Network. És el tercer any consecutiu que la Fundació ha estat nominada en la categoria Charity of the Year, gràcies a la seva acció social en favor de la inclusió de les persones amb discapacitat en l'àmbit laboral. 

Eurofirms Foundation és fruit del compromís social del Grup Eurofirms, i treballa de manera transversal en totes les línies del grup perquè les persones amb discapacitat tinguin les mateixes possibilitats d'accedir a llocs de treball de tota mena quant a qualificació i perfil.