Notícies

Èxit de l'Orquestra Filharmonia del Conservatori de Música Isaac Albéniz en la seva presentació a Girona

Foto : Fotografies: Iconna

El concert ha commemorat els cent anys de la radiodifusió a Catalunya simulant un programa de teatre radiofònic

L'Orquestra Filharmonia és un projecte que ha nascut al Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona durant el curs 2023/2024

Ahir hi va haver la preestrena a Lladó i el 15 de setembre es farà un nou concert a Lloret de Mar

Aquest diumenge ha tingut lloc a l'Auditori de Girona l'estrena en societat de l'Orquestra Filharmonia del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, amb un concert per commemorar el centenari de la ràdio a Catalunya, que es compleix aquest any.

L'Orquestra Filharmonia és un projecte que ha nascut al Conservatori de Música Isaac Albéniz durant el curs 2023/2024 i actualment en formen part vuitanta membres. La particularitat és que tots han rebut formació musical però tenen altres professions, sigui dins l'ensenyament, la medicina, l'antropologia, la comunicació o el dret. I és que el director de l'orquestra, Lluís Cavalleria, va detectar la necessitat de molts exalumnes de continuar exercint la música un cop finalitzats els estudis quan la seva professió no els ho permet. 

El concert, que ha estat un gran homenatge a la ràdio a l'estil d'un programa de teatre radiofònic, ha combinat la interpretació de diferents peces musicals amb l'actuació de tres professionals de la ràdio: Clara Sánchez-Castro (narradora), Mateu Ciurana (Heinrich Schiff) i Ricard Sayeras (Friedrich Gulda). També hi han col·laborat els exlocutors radiofònics Jaume Teixidor i Anna Donato. Així, l'espectacle ha combinat la música amb anuncis i moments destacats de la història de la ràdio. D'aquesta manera s'han unit dos elements que històricament han estat estretament vinculats: la música i la ràdio.   

En la presentació d'avui hi han intervingut el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el president de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Jordi Grau, i el director del Centenari de Ràdio Barcelona i la SER, Jaume Serra.

A l'acte també hi han assistit Jordi Camps, vicepresident de la Diputació de Girona i president delegat del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona; Maite Tixis, diputada de la Diputació de Girona; Joan Martín, diputat de la Diputació de Girona; Blanca Cercas, diputada al Congrés dels Diputats; Núria Riquelme, regidora a l'Ajuntament de Girona; Sílvia Paneque, diputada al Parlament de Catalunya; Carme Renedo, diputada al Parlament de Catalunya; Jaume Veray, diputat al Parlament de Catalunya; Carla Aguilera, regidora a l'Ajuntament de Girona; Raquel Robert, directora dels Serveis Territorials d'Economia i Hisenda de la Generalitat de Catalunya; Joan Castillo, gerent del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona; Anna Cassú, directora acadèmica del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona; Daniel Gallostra, professor del Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona, i Isabel Bernal, regidora de Lloret de Mar, entre molts dels assistents.

El president, Miquel Noguer, ha assenyalat en el seu discurs que «aquest projecte és un pas més en la culminació de la tasca que porten a terme els professionals del Conservatori de Música Isaac Albéniz, la institució pública d'ensenyament musical reglat més important de les comarques de Girona que depèn de la Diputació de Girona. Amb el pas dels anys, es va assolir aquest objectiu i es va anar creant un cos docent altament capacitat i un grup més que notable d'alumnes i exalumnes que compartien un referent educatiu comú». 

«L'Orquestra Filharmonia és un dels fruits que ha donat el Conservatori», ha continuat dient el president: «El millor de tot és que a l'Orquestra, la mana una idea integradora: reunir persones, de generacions diferents, fins i tot provinents de centres educatius musicals diversos, per fer una orquestra simfònica potent. Un grup integrat per persones que han cursat estudis musicals però que professionalment han seguit camins que els han allunyat de la música com a eina per guanyar-se la vida. És una idea magnífica. I cal felicitar tot l'equip del Conservatori i en particular Lluís Cavalleria i Elisenda Vidal per tirar endavant aquesta brillant i feliç iniciativa». I ha afegit: «La cirereta del pastís és haver sabut confeccionar per a l'estrena de l'Orquestra un programa que es fusiona amb el centenari de la posada en marxa d'EAJ-1 Ràdio Barcelona».

A l'Orquestra, formada per una vuitantena de músics, s'hi han afegit alguns alumnes avantatjats del Conservatori de Girona, com Xavier Costa, alumne de piano de sisè curs de grau professional, que ha interpretat amb l'Orquestra el Concert per a piano i orquestra d'Edvard Grieg. El programa també ha inclòs el Concert per a violoncel i orquestra de vent de Friedrich Gulda, amb el violoncel·lista Ramon Bassal com a solista; Finlandia, de Jean Sibelius; el quart moviment de la Setena simfonia de Beethoven, i Danzón, d'Arturo Márquez.

En l'organització dels concerts d'estrena de l'Orquestra Filharmonia, el Conservatori de Música Isaac Albéniz de la Diputació de Girona ha comptat amb la col·laboració de la Demarcació de Girona del Col·legi de Periodistes i del Centenari de Ràdio Barcelona.

Ahir hi va haver la preestrena a Lladó i el 15 de setembre es farà aquest mateix concert a Lloret de Mar. 

WEB RELACIONAT https://cmg.cat/
ÀMBIT
Cultura

Documentació