Notícies

Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona 2024

Foto : Fotografies: COACGirona

La Casa al Pradet, de Clara Crous Arquitectura, i la Casa 1627, d'Harquitectes, Premi Arquitectures ex aequo 

La diputada Vanessa Peiró entrega el Premi Paisatges a Ritual, de NUA Arquitectes

Aquest divendres la seu de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) ha acollit l'acte de lliurament de guardons de la 26a edició dels Premis d'Arquitectura de les Comarques de Girona, una de les accions culturals amb més rellevància dins el sector de I'arquitectura i la construcció a les comarques gironines.

L'acte, al qual han assistit més de tres-centes persones, ha estat conduït per la periodista Mar Poyato, i ha comptat amb la presència del degà del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, Guillem Costa; la diputada de la Diputació de Girona Vanessa Peiró; la vicealcaldessa, primera tinenta d'alcaldia i regidora de Promoció de l'Ajuntament de Girona, Gemma Geis;  el conseller, en funcions, de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Nadal; el president de la Demarcació de Girona del COAC, Marc Riera, i altres autoritats relacionades amb el món de l'arquitectura i la cultura.

En el decurs de la vetllada s'han lliurat els premis a vuit obres: set atorgats pel jurat d'entre les vint-i-quatre obres que van passar la fase de seleccionades en les categories d'arquitectures, interiors, paisatges i efímers, i el Premi de l'Opinió, escollit per la ciutadania entre les vuitanta obres presentades, amb més de 2.300 vots a través del portal www.premisarquitecturagirona.cat

Casa al Pradet, a Vilamacolum, de Clara Crous Arquitectura, i Casa 1627, a Pals, d'Harquitectes, han obtingut ex aequo el Premi Arquitectures, amb mencions per a Intervenció a la Torre de les Hores, a Cervià de Ter, de Fortià Arquitectes, i Reconstruir Can Lluci, a Maià de Montcal, de Celobert Cooperativa i Marcel Prats Gómez. El Premi Interiors ha estat per a Equilibri restaurant, a Olot, de Bayona Studio; el Premi Paisatges ha estat per a Ritual, a Olot, de NUA Arquitectures; el Premi Efímers l'ha aconseguit Raigs de llum, a Olot, de Francisco Spratley Studio, mentre que Mar de realitat, a Girona, dels alumnes del Màster en disseny i producció d'espais de la UPC School - CCCB, s'ha endut el Premi de l'Opinió.

El jurat, format per Izascun Chinchilla com a presidenta, i Anna Noguera i Silvia Blanco com a vocals, reflexiona sobre els projectes presentats i destaca que els ha sorprès gratament la qualitat de les obres, amb una gran varietat de propostes en què el denominador comú és la bona feina. També remarca la gran capacitació professional per integrar els projectes d'arquitectura en el context social, econòmic, paisatgístic i cultural on sorgeixen: «Escollir els millors, entre una participació tan nombrosa i de tanta qualitat, ha estat realment complicat. Hi abunda la construcció de dimensions reduïdes, i en concret l'habitatge unifamiliar, que sembla prestar-se més a l'experimentació i, en alguns casos, a la innovació. Un percentatge molt significatiu dels projectes tenen en compte estratègies de sostenibilitat, són conscients de l'emergència climàtica i l'encaren amb una actitud proactiva. També hi ha un nombre important de projectes que exploren les condicions particulars de les comarques de Girona, la seva tradició artesana, el seu patrimoni cultural, el seu paisatge, la seva saviesa vernacla, els seus costums gastronòmics o d'ús de l'espai lliure, o la seva producció industrial, segons el cas».

La diputada Vanessa Peiró, que ha entregat el Premi Paisatges a Ritual, de NUA Arquitectes, ha assenyalat en la seva intervenció que «l'arquitectura és cultura, tècnica, art, patrimoni, història, identitat, funcionalitat, paisatge, territori i valors. I apropar a la ciutadania la bona feina dels arquitectes, constructors, promotors i tot l'equip que intervé en una obra contribueix a fer possible que tots plegats li puguem atribuir la vàlua que es mereix. Perquè només coneixent l'arquitectura que es fa als nostres municipis, la podem entendre i estimar».  

«A la Diputació de Girona, n'estem convençuts. Per aquest motiu, vetllem per preservar el patrimoni arquitectònic monumental de casa nostra, i ho fem realitzant i finançant intervencions de restauració, rehabilitació i conservació, així com assessorant municipis i contribuint a la divulgació de coneixements sobre patrimoni arquitectònic», ha afegit. 

Vanessa Peiró també ha destacat: «Justament, tenim un exemple de la tasca de la institució en aquest àmbit en una de les obres seleccionades en aquesta vint-i-sisena edició dels Premis d'Arquitectura: la intervenció a la torre de les Hores de Cervià de Ter, que s'ha tirat endavant, en part, amb el suport econòmic de la Diputació».