Notícies

Figueres es MOU aposta enguany per la participació activa del públic, el suport a la creació i els espectacles familiars

Foto : Figueres es MOU aposta enguany per la participació activa del públic, el suport a la creació i els espectacles famili

El festival de dansa i moviment al carrer programa del 2 al 7 de juliol una vintena de propostes, la majoria gratuïtes i a l'espai públic

Jordi Masquef, alcalde de Figueres i diputat de la Diputació de Girona, ha participat en la presentació d'aquesta edició, que es concentrarà al centre de la ciutat 

El festival de dansa i moviment al carrer Figueres es MOU celebra enguany l'onzena edició, que destaca per la participació activa del públic, el suport a la creació i els espectacles familiars. Del 2 al 7 de juliol, el festival de dansa i moviment al carrer ha programat una vintena de propostes, la majoria de les quals a l'espai públic i gratuïtes.

Els escenaris d'aquesta edició es tornen a concentrar al centre de la ciutat: la plaça de l'Ajuntament, la Rambla, la plaça de Josep Pla, l'exterior de l'espai cultural La Cate o el Teatre Municipal El Jardí, amb la intenció d'apropar aquesta expressió artística a tothom i que el públic pugui desplaçar-se a peu per veure els diversos espectacles proposats cada dia.

La Diputació de Girona és una de les institucions que dona suport al festival, que forma part del circuit Red AcieloAbierto i de la Plataforma d'Arts de Carrer de Catalunya. Jordi Masquef, alcalde de Figueres i diputat de la Diputació de Girona, ha participat en la presentació de la programació d'aquest matí. 

En la seva intervenció, Jordi Masquef ha destacat: «Figueres es MOU és un clar exemple que la cultura a les comarques gironines continua en auge, creixent en quantitat i en qualitat. I si aquest festival s'ha convertit en un dels festivals de dansa contemporània més importants del país és perquè tothom hi creu. S'han generat sinergies publicoprivades i el públic ha omplert sempre els espectacles». 

De la programació d'enguany, destaquen diverses peces que fan parada a Figueres durant les seves gires internacionals. És el cas de Natural order of things, la nova coreografia de GN|MC, companyia internacional amb base a Barcelona que presenta aquesta peça inspirada en la noció de l'ordre i el desordre. Un espectacle que arriba a Figueres després d'estrenar-se al Mercat de les Flors, dins la programació del Festival Grec, i abans de representar-se a la Biennal de Venècia. 

Una altra de les propostes d'àmbit internacional que es podrà veure al Figueres es MOU és la instal·lació performance Coin operated del duo format pel portuguès Joans i el brasiler Lander. 

Seguint la línia dels darrers anys, l'organització potencia en aquesta edició la participació activa del públic en la seva programació. Una de les activitats destacades d'aquest àmbit és el Danceoke pop, una acció de la ballarina, coreògrafa, docent i investigadora en dansa i directora de moviment Laura Alcala Freudenthal, que proposa una activitat que funciona com un karaoke col·lectiu, però, en lloc de cantar, convida el públic a ballar. El coreògraf Pere Faura se suma a aquesta acció amb el Diskoreoke, una sessió de música i vídeo per continuar ballant i gaudint del moviment. 

 

Dansa inclusiva i espectacles familiars

El festival també acull una peça inèdita dirigida per la companyia Durban i ballada per intèrprets no professionals amb diversitat funcional de les entitats sense ànim de lucre El Dofí, Altem i Mifas. La proposta artística serà el resultat del taller que es desenvoluparà durant la setmana del festival sota la direcció de la directora de la companyia, Eva Durban, i la participació dels ballarins que protagonitzen la peça. La iniciativa està impulsada per Figueres a Escena i el festival Figueres es MOU. 

La Biblioteca Fages de Climent acollirà també la peça inclusiva 11Onze, un projecte de Vero Cendoya que explora, mitjançant la dansa, l'univers de Josep Maria Espinàs i que suposa una continuació de la lluita de l'autor per la normalització de les persones amb síndrome de Down. 

Tot i que la majoria d'espectacles del Figueres es MOU estan adreçats a tots els públics, enguany el festival programa propostes dirigides específicament a un públic familiar. És el cas de la peça ...I les idees volen, de la companyia Animal Religion, un espectacle de circ on el joc, la col·laboració del públic, la llum i la música s'enllacen perquè cada funció esdevingui una experiència diferent. 

Subjecte·Verb·Predicat és també un espectacle per a tota la família que neix de la investigació que CondeGalí B. L. desenvolupa actualment per explorar la relació entre sintaxi i coreografia com a formes de composició pròpies del llenguatge.

 

Suport a la creació

Una altra de les línies de treball destacades del Figueres es MOU és el programa «Suport a la creació». El festival acollirà la residència de la companyia L'Esbord, que està ultimant la seva nova proposta, Folk as Queer, la qual es va endur el Premi Delfí Colomé 2023, que rep el suport del festival. 

La companyia oferirà durant el festival una mostra del procés d'aquesta peça escènica que parteix de diferents pràctiques tradicionals _com la dansa, la música, el cant o la interpretació_ per indagar en la relació que hi ha en la construcció de la identitat (tant col·lectiva com de l'individu) i la influència del llegat cultural.

Com és habitual, moltes de les peces programades són de petit i mitjà format. Entre altres propostes, el festival programa Verònica, una peça de dansa contemporània creada per Magdalena Garzon; Basiade, una proposta de la companyia Bilaka, que treballa en l'activació contemporània de la música i la dansa tradicionals del País Basc; o La declamación muda, un projecte de Melània Olcina Yuguero, Premi Nacional de Dansa 2023.

Impulsat per la cooperativa Agitart, Figueres es MOU és uns dels festivals més consolidats de dansa contemporània del país. Programa actuacions de companyies nacionals, espanyoles i internacionals per mostrar la diversitat artística d'arreu amb una oferta d'espectacles per a tota mena de públics. 

El festival, creat el 2014, manté la filosofia inicial d'apropar el llenguatge de la dansa i el moviment a la ciutadania a través de la programació, la formació, la sensibilització i el suport a diversos projectes vinculats al món de la dansa. La majoria de propostes són gratuïtes i el festival també ofereix espectacles de pagament amb la intenció de millorar la qualitat de la programació.