Notícies

Neixen els Roca Awards, uns premis per promoure la unió entre la gastronomia i la literatura

Foto : Neixen els Roca Awards, uns premis per promoure la unió entre la gastronomia i la literatura

El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha assistit a la presentació dels guardons, que inclouran categories per a obres publicades, manuscrits inèdits i treballs periodístics

El restaurant El Celler de Can Roca va ser l'escenari aquest dimarts de la presentació oficial dels Roca Awards. Aquest esdeveniment marca el naixement d'un nou guardó que celebra la intersecció entre la gastronomia i la literatura i reconeix la importància cultural de la cuina en la societat contemporània.

L'acte va reunir diferents personalitats del món gastronòmic, social i polític, en una jornada dedicada a ressaltar el paper de la gastronomia com a eix cultural imprescindible. La cuina va ser el centre d'atenció com a element transversal i bàsic de l'herència cultural, i es va destacar com es transmet i es valora a través de la literatura gastronòmica. 

Hi van assistir, entre altres autoritats, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; el subdelegat del Govern espanyol a Girona, Pere Parramon; la vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, i el segon tinent d'alcaldia a l'Ajuntament de Girona, Quim Ayats. 

«Estem emocionats de presentar els Roca Awards, un projecte que destaca la importància de la gastronomia com una forma d'art i un pilar cultural. Aquests premis busquen celebrar i reconèixer aquells que narren la riquesa de la nostra cuina a través de la literatura. I estem encantats de ser-ne part», van comentar els germans Joan i Josep Roca, organitzadors dels guardons conjuntament amb Toni Garcia, Òscar Broc i Pep Prieto. La Diputació de Girona hi dona suport. 

El propòsit dels Roca Awards és promoure i valorar la literatura gastronòmica, destacant la riquesa i diversitat de la narrativa culinària en un moment excepcional per al sector. Aquests premis aspiren a esdevenir el referent global en l'àmbit de la literatura gastronòmica i a establir un estàndard d'excel·lència i qualitat reconegut mundialment. 

 

Esdeveniments i activitats

Els premis s'estructuraran al voltant de diversos esdeveniments i activitats clau, incloent-hi un sopar temàtic anual a El Celler de Can Roca, on els germans Roca acolliran un grup de xefs seleccionats per marcar l'inici de cada convocatòria. 

A més, s'organitzarà un concurs popular de relats curts en català en col·laboració amb l'Ajuntament de Girona, coincidint amb Sant Jordi, on el relat guanyador serà anunciat durant la gala. La culminació de l'esdeveniment serà la Gala d'Entrega de Premis, que tindrà lloc el 22 d'abril de 2025 a El Celler de Can Roca, on es reconeixeran els guanyadors en diferents categories de literatura gastronòmica.

Les categories són les següents: 

  • Premi nacional i internacional Daniel Redondo: Fent honor al difunt cap de cuina de Can Roca, aquest premi reconeixerà obres publicades en català, espanyol i anglès, i abastarà biografies, assaigs, receptaris i obres de temàtica històrica.
  • Premi a obra no publicada: Aquest premi es destinarà a manuscrits inèdits d'alta qualitat i originalitat, als quals s'oferirà la publicació en una gran editorial.
  • Premi al millor article o treball periodístic publicat: El premi vol reconèixer l'excel·lència en el periodisme gastronòmic, tant imprès com digital.
  • Premi al millor relat curt en català: Lligat al concurs de relats curts, es premiarà el millor relat amb temàtica gastronòmica.

 

Reconeixement 

Els guanyadors seran reconeguts públicament durant la gala, amb la presència de personalitats del món de la gastronomia, escriptors i periodistes, tant a escala nacional com internacional. 

Els premis en categories d'obres publicades inclouran una dotació econòmica, amb la qual es donarà suport a projectes futurs, mentre que les obres inèdites tindran l'oportunitat de ser publicades per una gran editorial com és Penguin Random House, la qual cosa aportarà visibilitat i reconeixement professional.