Notícies

Una exposició i un cicle de conferències reivindiquen les figures de Josep Pla i Joan Fuster

Foto : Fotògraf: Miquel Millan

La inauguració «Joan Fuster - Josep Pla: una conversa infinita» ha tingut lloc a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona, on s'exposa la mostra

S'ha organitzat un cicle de conferències-diàleg en el qual participaran Joaquim Nadal, Xavier Pla, Josefina Salord, Francesc Montero, Manuel Llanas, Cristina Masanés, Jan Brugueras i Álvaro Muñoz

L'exposició «Joan Fuster - Josep Pla: una conversa infinita», produïda per la Fundació Josep Pla i comissariada pel professor Antoni Martí Monterde, s'ha inaugurat aquest dimarts a la Casa de Cultura de la Diputació de Girona. 

En la inauguració hi han participat M. Àngels Planas, vicepresidenta de la Diputació de Girona; Josep Calataiud, director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona de la Generalitat de Catalunya i vicepresident del Patronat de la Fundació Josep Pla; Francesc Montero, director de la Fundació Josep Pla; Antoni Martí Monterde, professor de la Universitat de Barcelona i comissari de l'exposició, i membres del Patronat de la Fundació Josep Pla.

La mostra posa en diàleg els dos grans intel·lectuals del segle XX contraposant les seves vides, obres i interessos comuns. Josep Pla (Palafrugell, 1897-1981) i Joan Fuster (Sueca, 1922-1992) són els dos escriptors més decisius de la literatura catalana del segle passat. Al marge de les diferències generacionals o ideològiques, la seva manera d'entendre la literatura i el país no només és complementària, sinó que mostra unes grans afinitats: referents literaris compartits, preocupacions semblants, dedicació paral·lela al periodisme, editors en comú.

Aquesta exposició il·lustra com les seves trajectòries particulars s'entrellacen entre articles, llibres i cartes, construint una posteritat de paper que ens permet apreciar-los, avui, com una unitat literària i com una sòlida columna que sustenta la cultura catalana de la segona meitat del segle XX. 

La mostra es podrà visitar fins al 27 de juliol a la sala d'exposicions de la primera planta de la Casa de Cultura, de dilluns a divendres, d'11 a 20 h, i els dissabtes, d'11 a 18 h (festius tancat). 

S'han organitzat dues visites guiades, que tindran lloc el dijous 13 de juny i el dijous 11 de juliol a les 18.30 h. 

Cicle de conferències-diàleg «Complicitats infinites: quatre homenots i Josep Pla»
Jaume Vicens Vives, Joan Fuster, Francesc de Borja Moll i Agustí Calvet, Gaziel, són, juntament amb Josep Pla, cinc figures imprescindibles de la cultura catalana del segle XX. Coincidint amb l'exposició «Joan Fuster - Josep Pla: una conversa infinita», les conferències ens acostem a aquestes grans figures de la literatura, el periodisme, la filologia i la història catalanes a través de la relació que van mantenir amb Josep Pla, la qual ha quedat documentada en la seva correspondència.

Aquest cicle s'iniciarà el dimecres 29 de maig amb la sessió «Jaume Vicens Vives i Josep Pla», en la qual es dialogarà sobre la sòlida relació personal que van mantenir aquests dos autors, especialment durant la dècada dels cinquanta, la qual es reflecteix en les cartes publicades a L'hora de les decisions (Destino, 2019). La xerrada anirà a càrrec de Joaquim Nadal i Xavier Pla.  En les sessions següents, es versarà sobre Francesc de Borja Moll, Gaziel i Joan Fuster. Hi participaran Joaquim Nadal i Xavier Pla, Manuel Llanas i Cristina Masanés, Josefina Salord i Francesc Montero, i Jan Brugueras i Álvaro Muñoz.

Les xerrades tindran lloc els dimecres a les 19 h a la Casa de Cultura, entre el 29 de maig i el 19 de juny.