Notícies

Els museus de les comarques gironines aproven el Pla d'Actuacions per als propers quatre anys, fins al 2027

Foto : Fotos: G. Sánchez / Iconna

També han donat llum verda a un pressupost de 970.000 euros de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona per a l'exercici 2024 

La consellera de Cultura, en funcions, Natàlia Garriga; el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, i l'alcaldessa de Castelló d'Empúries, Anna Massot, han presidit aquest divendres la Comissió Institucional de la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, que ha tingut lloc a la capella de Santa Clara del municipi de l'Alt Empordà. 

També hi han participat la directora general del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i de l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural, Sònia Hernández, i els alcaldes i titulars dels vint-i-sis equipaments museístics de la demarcació que formen part de la Xarxa.

En aquesta trobada anual, s'hi han conegut i aprovat els resultats de les actuacions i activitats desenvolupats durant el 2023, els quals, en termes generals, han rebut molt bona valoració per part dels museus. En especial, els avantatges que comporten els serveis de cooperació i les activitats mancomunades per millorar les funcions que li són pròpies. 

A més, s'hi ha presentat el nou Pla d'Actuacions per desplegar durant els propers quatre anys, fins al 2027. Es tracta d'un document en el qual ha treballat en els darrers mesos una comissió específica, formada per diversos museus de la Xarxa, juntament amb els representants de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona. 

L'ha presentat el president, Miquel Noguer, que ha volgut subratllar la feina que s'ha portat a terme des que es va constituir la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona, fa gairebé una dècada: «Hem sabut crear sinergies i aquest esperit de cooperació entre tots, que ens ha permès identificar les necessitats que teníem i trobar-hi solucions, a partir d'actuacions que s'han sabut vertebrar pel territori amb molta eficiència». 

El Pla d'Actuacions 2024-2027 s'ha estructurat en sis eixos temàtics:

  1. Millores en la gestió dels actius patrimonials dels museus membres de la Xarxa
  2. Increment del nombre i la diversitat dels públics objectius que participen en les pràctiques de les propostes de valor dels museus membres, garantint l'accessibilitat universal i millorant la qualitat i l'impacte de les seves experiències
  3. Millores en la implementació dels plans proposats pel Sistema de Museus
  4. Millores en la capacitat operativa dels museus membres de la Xarxa
  5. Millores en els mecanismes interns de funcionament de la Xarxa
  6. Millores en el marc institucional per facilitar el desenvolupament òptim de la missió de la Xarxa 

També s'ha donat el vistiplau aquest matí al Pla Operatiu Anual per al 2024, que compta amb un pressupost de 970.000 euros. En la línia de foment de la Xarxa, el Departament de Cultura de la Generalitat hi aporta 460.000 euros i la Diputació de Girona, 300.000. En total, 760.000 euros. La línia de cooperació té una previsió de 210.000 euros, aportats també pel Departament de Cultura de la Generalitat. 

Creada l'any 2015, la Xarxa Territorial de Museus de les Comarques de Girona va ser la primera xarxa territorial de Catalunya, i pionera en molts projectes que posteriorment s'han desenvolupat arreu del país. 

Es va constituir amb la finalitat de desenvolupar eines de col·laboració entre els museus de la demarcació, fomentar actuacions transversals en matèria museística i donar-hi suport econòmic directe mitjançant la concessió de subvencions.